Στις άκρες του κόσμου

Παρακολουθούμε όλα αυτά που συμβαίνουν στο Ιράν αυτές τις μέρες, την εκρηκτική κατάσταση που χαρακτηρίζει πιά ένα κομβικό σημείο του πλανήτη οσον αφορά τον τρόπο που ξεδιπλώνονται οι αντιθέσεις στην ιεραρχία της παγκόσμιας ισχύος. Είναι φανερό ότι όσα συμβαίνουν είναι αποτέλεσμα μιας αθροιστικής κοινωνικής αντίδρασης στην ιστορία του Ιράν των τελευταίων δεκαετιών. Ακόμη κι αν η κρίση αποκατασταθεί, υπάρχει ήδη μια ποσοτική και ποιοτική μετατόπιση με πρόσημο προς την καθολική αναδιάταξη των πολιτικών και κοινωνικών συσχετισμών. Τα κοράκια της Δύσης αποβλέπουν στην αξία χρήσης της οργής όλων όσοι έχουν εξεγερθεί με αφορμή τις πρόσφατες εκλογές. Τίποτε όμως δεν εγγυάται την ουσιαστική ανταπόκριση και την πειράρχηση στις επιβουλές της πιο άθλιας και χαμερπούς “αντιπροσωπείας” του Διαφωτισμού στην περιοχή.

Στην άλλη άκρη του κόσμου, η Κίνα αντιμετωπίζει εκατοντάδες (χωρίς υπερβολή!) μεγάλης έκτασης εξεγέρσεις κάθε χρόνο σε όλο το εύρος της επικράτειάς της που μπορεί τα δυτικά πρακτορεία να ισχυρίζονται ότι πυροδοτούνται μόνο από κυβερνητική διαφθορά και κρατικές αυθαιρεσίες αλλά εύκολα μπορούμε να προσθέσουμε και τις έντονες ταξικές αντιθέσεις. Πριν μερικές μέρες, στις αρχές του Ιούνη με αφορμή την φενακισμένη δολοφονία (δήλωσαν αυτοκτονία αλλά η οικογένεια του νεκρού ζήτησε ιατροδικαστική έρευνα την οποία αρνήθηκαν οι αρχές) ενός νεαρού σεφ σε ένα ξενοδοχείο ιδιοκτησίας του αδελφού του δημάρχου της πόλης Σισού στην κεντρική Κίνα.  Στο βίντεο καταγράφεται η σύγκρουση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων με τις δυνάμεις καταστολής, η χαρακτηριστική κοινωνική οργή που προμηνύει γενικότερες εξελίξεις στο καινούργιο αυτό αχανές καπιταλιστικό προπύργιο, πρότυπο του Μπους κατά δηλώσεις του λίγο πριν εγκαταλείψει το δικό του προπύργιο. Να προσθέσουμε ότι λόγω τέτοιων βίντεο που διέρρευσαν στο διαδίκτυο δημιουργήθηκε μια ομπρέλλα μπλοκαρίσματος του διαδικτύου από τις κινεζικές αρχές.

[kaltura-widget wid=”5k4ezhsgqo” width=”410″ height=”364″ addpermission=”2″ editpermission=”2″ /]

2 thoughts on “Στις άκρες του κόσμου”

  1. Απίστευτο το video! Παρ’ όλα αυτά μου κάνει εντύπωση πώς δεν έχουν αναπτύξει άλλες τεχνικές διαχείρισης ή και καταστολής του πλήθους στην κίνα. Θα μου πεις, τέτοια οργή δύσκολα αναχαιτίζεται.
    Είναι όντως φοβερά αυτά που γίνονται στο ιράν. Δεν έχω δυστυχώς γνώση για το τί ακριβώς συνέβαινε και συμβαίνει εκεί, δεν έχω διαβάσει καμιά συγκροτημένη ανάλυση πέρα από λίγα πράγματα που’ χω δει κι αυτά συνήθως αντικρουόμενα, αλλά η αλήθεια είναι ότι τα βλέπω με μια καχυποψία. Χωρίς φυσικά αυτό να μειώνει τη σημασία τους

  2. RE PAIDES VALTE PANO KENTRIKO TIN AFISA GIA 7 IOULI .NA PROPAGANDISTI OSOS GINETAI KALITERA.IPARXI KOSMOS POU DEN TO XI MATHI AKOMI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *