Ραντεβού στο Μπαρουτάδικο!

cf80ceb1cebdcf8e

Με αφορμή τα παραδείγματα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και του ΙΚΕΑ που αποτελούν αιχμές για την τοπική κοινωνία του Αιγάλεω, το πρώτο για τις επικείμενες μαζικές απολύσεις και το δεύτερο για τις προσλήψεις με εξευτελιστικούς όρους, θα παρουσιαστούν οι ιδιαίτερες εργασιακές συνθήκες και η κατάσταση της κατεστημένης συνδικαλιστικής εκπροσώπησης και στα δύο παραδείγματα. Το πιο σημαντικό κομμάτι, ωστόσο, της συζήτησης είναι η παρουσίαση των θεσμικών αδιεξόδων της συλλογικής δράσης στους εργασιακούς χώρους, οι προσπάθειες μερικών πρωτοβάθμιων σωματείων να τα ξεπεράσουν και η συγκρότηση μιας αντιεξουσιαστικής-αναρχικής πρότασης. Η παρουσία συντρόφων και συντροφισσών που έχουν την εμπειρία των αδιεξόδων ή των διεξόδων όσον αφορά τις ατομικές και συλλογικές αντιστάσεις στους εργασιακούς χώρους αλλά και όλων όσοι συμμερίζονται αυτούς τους προβληματισμούς κρίνεται κάτι παραπάνω από απαραίτητη.
Ραντεβού στο Μπαρουτάδικο!

Ένα παράδειγμα από το ΙΚΕΑ:

dsc00020

Φωτογραφία από το εστιατόριο του ΙΚΕΑ. Χαρακτηριστικό δείγμα εργασιακού καθεστώτος, αφού διατυπώνεται με σαφήνεια από τα αφεντικά η θέση ότι το χαμηλό κόστος θα προέρχεται από την μείωση του προσωπικού και όχι από την οποιαδήποτε διαπραγμάτευση μείωσης του κέρδους τους. Φανταστείτε πόση απαξία και ανασφάλεια εκπέμπει μια τέτοια ταμπέλα μέσα σε έναν εργασιακό χώρο. Επιπλέον, πρόκειται και για ένα είδος εναγώγησης της καταναλωτικής συνείδησης σύμφωνα με την οποία ένας εργαζόμενος όταν γίνεται καταναλωτής μπορεί και να επιτίθεται στην ίδια του την τάξη.

Ένα παράδειγμα από τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά:

dscn0323

Μαρτυρία εργαζομένου τον Σεπτέμβρη 2007:

«Δυο μέρες τώρα μαζευόμαστε το πρωί στην πύλη τις ώρες που κρατάει η στάση εργασίας, στο ναυπηγείο δεν λειτουργεί τίποτα στη διάρκεια των στάσεων. Η Thyssen είχε κάνει ξεκάθαρο από την αρχή ότι δεν την ενδιαφέρει ουσιαστικά το ναυπηγείο, ήθελε απλώς ένα μαγαζάκι, δίπλα στα ναυπηγεία της στο Κίελο στη Μαύρη Θάλασσα και αλλού, για τις δουλειές που κάνει με τους Ισραηλινούς ή τους Αιγύπτιους.

Αυτή είναι η αλήθεια, κι αυτά που έλεγε ο Σημίτης παλιότερα ή οι διάφοροι που περάσανε τώρα πριν τις εκλογές ήταν παραμύθια για να χρυσώσουν το χάπι.

Το μόνο που τους ενδιέφερε εξ αρχής ήταν κάποιες παραγγελίες του δημοσίου, κυρίως του Πολεμικού Ναυτικού και θέλαν να κλείσουν όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες, να κρατήσουν τα υποβρύχια αντε και να φτιάχνουν καμιά πολυτελή θαλαμηγό μια φορά στο τόσο όπως έλεγαν. Πήρανε ένα ναυπηγείο 150 στρέμματα και θέλουν να το κάνουν μικρά κοτέτσια να τα πουλάνε: πουλήσανε μια έκταση τη «Σαρακίνα» να γίνει χώρος για κοντέηνερς.

Μας φέρανε και κάτι σπεσιαλίστες τάχα μου από την Γερμανία να τους «εκπαιδεύσουμε», άσχετοι κατά κανόνα και χρυσοπληρωμένοι με 4.000 ευρώ το μήνα ενώ εγώ παίρνω 970 ευρώ και είμαι από τους καλοπληρωμένους και μιλάμε για δουλειά με πολύ μουτζούρα. Τί να εκπαιδεύσω..Από την άλλη υπάρχουν κι οι εργολάβοι που λένε μην πάρεις αυτόν ή τον άλλο, κάνει φασαρία για τις στολές, τα γάλατα κλπ.

Τι έκανε τώρα η Thyssen. Φτιάξανε πρώτα μια εταιρεία «χαρτοφυλακίου», την «Εταιρεία Τροχαίου Υλικού Ελλάδος» όπως την είπαν, δηλαδή το εργοστάσιο για τα βαγόνια. Την πουλήσανε σε κάτι παρατρεχάμενους δικούς τους, υπάλληλους της εταιρείας. Αυτοί κάνανε μάλιστα και αποχαιρετιστήριο δείπνο σε στελέχη της μονάδας διευθυντές κλπ, και τους είπαν «γειά σας εμείς φεύγουμε, αναλαμβάνει η Ντερμάγιερς που είναι μεγάλη εταιρεία ανταλλακτικών στην Γερμανία».

12 thoughts on “Ραντεβού στο Μπαρουτάδικο!”

  1. Περασαμε απο το μπαρουταδικο και “κοψαμε” φατσες…
    το νου σας αναρχιδια!

  2. Μπράβο ρε μάγκες!
    Έτσι, να εκτείθεστε και λιγάκι.
    Είναι τρομερές ευκαιρίες αυτές να βγαίνετε για λίγο αέρα.
    Πίσω στις τρύπες σας τώρα.

  3. Γιατι δεν μας ειπατε μια κουβεντα μιας και περασατε?Αυτό κάποιος θα μπορουσε να το πει θρασυδειλεία!Εν πάσει περιπτώσει καποιες φωτογραφιουλες εχουμε και εμεις.Δε μας ψαχνετε?!Σας περιμενουμε…

  4. Προσπερνώντας τα σχόλια των δύο πρώτων (φυσικά και πάντα) ανώνυμων θελω να πω ένα μπράβο στην πρωτοβουλία για την ωραία κουβέντα, για τα ζητήματα που ανοίχτηκαν. Ελπίζω να είναι μόνο η αρχή. Καλή συνέχεια και θα τα πούμε σε ότι και αν χρειαστεί. Και μη σας φοβίζουν σχόλια σαν τα παραπάνω.
    Μπράβο παιδιά!!!

  5. Πέρασα χθες σε κάποια φάση.Δεν γνώριζα ότι υπήρχε η εκδήλωση.Δυστυχώς δεν μπορούσα να κάτσω πολύ γιατί είχα κανονίσει κάτι.Ωστόσο πήρα τα κείμενα σας από το τραπέζι.Στην επόμενη θα βρίσκομαι εκεί. Μπράβο που αγγίζετε τέτοια θέματα…

  6. Ο ανώνυμος νούμερο 2, μπορεί να είναι ανώνυμος (όπως εξάλλου ανώνυμος είναι κι αυτός ο οποίος κριτικάρει τους ανώνυμους στο τέταρτο σχόλιο), αλλά δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ταυτοποιείται ή να σχετικοποιείται με τον ανώνυμο νούμερο 1. Μάλλον, φίλε ανώνυμε στο τέταρτο σχόλιο, δεν έπιασες το ύφος.
    Αλλά για να ξεκολλήσουμε λίγο από τις ηλιθιότητες των φασιστών, το θέμα μας είναι η εκδήλωση για τα εργασιακά από την πρωτοβουλία.
    Ο ανώνυμος νούμερο 2.

  7. χαλαρά σύντροφοι…
    δεν θα κάτσουμε να ασχολούμαστε με μερικούς χαζοχαρούμενους που χαίρονται επειδή κόψαν φάτσες (άλλωστε επιλογή μας είναι η ευπρόσωπη παρουσία μας μέσα στις πόλεις και τις γειτονιές).

  8. den htan anagh na perasoume.etsi kai alliws kseroume merikous apo esas toso sta tei toy egalew oso kai stou peiraia.Apla den goustaroume pros to paron na asxoloumaste mazi sas.An asxolithoume omws tha trexete pali stis trypes sas…

  9. Οι αναρχικοί ποτέ δεν κρύβονται, η παρουσία τους στις γειτονιές είναι ευπρόσωπη και υπερασπίσιμη όπως και το ίδιο είναι οι δράσεις τους.Για αυτό και ανά πάσα στιγμή μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και να σταθούν αλληλέγγυοι σε όποιον στοχοποιούν οι θρασύδειλοι κρατικοί, παρακρατικοί και φασιστικοί κύκλοι. Φροντίστε να μην βρεθείτε κρεμασμένοι σε κάποια γειτονιά από αυτές στις οποίες παρασιτικά ζείτε, βουτηγμένοι στην ανυπαρξία και στην αφάνεια. Εκτός κι αν πραγματικά έχετε καλύτερα πράγματα να ασχολειθείται, σαν το πόσο πιο βαθιά θα σκάψετε τις τρύπες στις οποίες είστε χωμένοι.

  10. Τελικά οι ίδιοι οι φασίστες πρέπει να αποφασίσουν αν πέρασαν ή δεν πέρασαν από την εκδήλωση ή, απλώς, είναι τόσο ηλίθιοι που ξεκαρφώνονται από μόνοι τους γιατί απλά δεν τους βοηθάει η ευφυία τους να αντεπεξέλθουν ακόμη και σε μια χαζή μπλόφα. Αυτά τα ασπόνδυλα, όσο κι αν προσπαθούν να μοιάσουν με ανθρώπους μεγεθύνοντας μούσκουλα και ξυρισμένα μυαλά, ποτέ δεν θα μάθουν να στέκονται όρθιοι. Πάντα θα ξεχνιούνται και πάντα θα σέρνονται. θα σέρνονται…
    Ας κάνουμε και μια υπενθύμιση:
    αν οι φασίστες έχουν να χάσουν την πατρίδα τους, οι κομμουνιστές το κόμμα, οι προλετάριοι τις αλυσίδες τους, οι αναρχικοί δεν έχουν να χάσουν τίποτε. Γι’ αυτό και μπορούν να χτυπήσουν την καρδιά κάθε κτήνους ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ.

  11. Πρέπει να διαθέτει κανείς βαθμό ευφυίας άνω του 180 για να πανηγυρίζει επειδή “έκοψε φάτσες”.
    Μπράβο παιδάκια!!!
    Κερδίσατε μια θέση στην πηγάδα!

  12. ΑΝΤΕ ΚΛΑΣΤΕ ΚΑΜΙΑ ΜΑΝΤΡΑ ΡΕ ΗΛΙΘΙΟΙ!ΜΙΑ ΖΩΗ ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΣΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ ΤΡΕΧΕΤΕ…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *