Για τα "συστήματα ασφαλείας" του Πράκτικερ

Ο διευθυντής της Τράπεζας της Ελλάδας Γκαργκάνας, στις 10 Ιούνη 2008, στην τελευταία του συνάντηση με τους οικονομικούς συντάκτες, ολοκληρώνοντας την γνωστή σε όλους 6χρονη νεοφιλελεύθερη θητεία του, παρουσίασε στοιχεία από τους ισολογισμούς 440 επιχειρήσεων. Από αυτά προκύπτει μια αύξηση κερδών το 2007 σε σχέση με το 2006 στο χονδρικό εμπόριο καταναλωτικών αγαθών κατά 32,7%, στο χονδρικό εμπόριο και άλλες υπηρεσίες 82,1%, στο λιανικό εμπόριο 21,8%. Στο σύνολο του εμπορίου 43,7%. «Το πράγμα μιλάει από μόνο του», είπε, «αν υπογραμμίσουμε την ολιγοπωλιακή διάρθρωση των αγορών στον τομέα της διανομής». Τεράστια κέρδη λοιπόν για τις λίγες μεγάλες εμπορικές φίρμες μεταξύ αυτών του Πράκτικερ, του Καρφούρ, του ΙΚΕΑ.

Να προσθέσουμε ότι σχεδόν όλα τα μεγάλα καταστήματα λιανικής πώλησης έχουν καταδικαστεί με πρόστιμα για την διαφορετική τιμή που υπάρχει από τα ράφια στα ταμεία: εν ολίγοις, καραμπινάτη κλοπή. Μιλάμε για κλοπή πέρα από την νόμιμη κλοπή που δικαιολογεί τα τεράστια κέρδη των εταιριών αυτών στο πλαίσιο της καπιταλιστικής νομιμότητας του παρασιτικού τους παραγωγικού και κοινωνικού ρόλου.

Όσο χαλαρές είναι οι εταιρίες αυτές όσον αφορά την δική τους έφεση προς την κλοπή σε βάρος των καταναλωτών, τόσο επιθετικές γίνονται όταν οι καταναλωτές αποπειραθούν να τις κλέψουν. Ας πάρουμε για παράδειγμα τα Πράκτικερ απέναντι από το Δημαρχείο Αιγάλεω. Μέσα στο κατάστημα, στην είσοδο μετά τις μπάρες, υπάρχει μια ταμπέλα που προειδοποιεί τον καταναλωτή ότι αν συλληφθεί να κλέβει θα χρεωθεί όχι μόνο την τιμή του εμπορεύματος το οποίο αποπειράθηκε να κλέψει αλλά και επιπλέον 60 ευρώ. Η ταμπέλα αυτή δηλώνει ρητά έναν εκβιασμό και πρόκειται για καραμπινάτη παρανομία σύμφωνα ακόμη και με το πιο χαλαρό αστικό νομικό καθεστώς.

Στους διαδρόμους τους καταστήματος το καθεστώς επιτήρησης είναι χαλαρό, φαινομενικά ανύπαρκτο, σε τέτοιο βαθμό που σου δίνει την εντύπωση ότι μπορείς να απαλλοτριώσεις οτιδήποτε θέλεις. Όχι όμως. Πρόκειται για επιτηδευμένη φαινομενικότητα. Κυκλοφορούν στους διαδρόμους διάφοροι τύποι και τύπισσες, υπάλληλοι εταιρίας σεκιούριτι μεταμφιεσμένοι σε πελάτες και πελάτισσες. Δεν μπορείς να φανταστείς ότι 40άρες κυρίες που περπατούν αγκαζέ στους διαδρόμους κουτσομπολεύοντας είναι ρουφιάνοι. Οι υπάλληλοι λοιπόν αυτοί αν αντιληφθούν ότι απαλλοτριώνεις κάποιο αντικείμενο σε περιμένουν μετά τα ταμεία, λίγο πριν την έξοδο, και διακριτικά σου ζητούν την απόδειξη ρωτώντας σε αν όλα όσο έχεις επάνω σου έχουν πληρωθεί. Μετά σε παίρνουν, πάντα διακριτικά, σε ένα δωματιάκι στον 1ο όροφο όπου και σου ζητάνε αυτά που έχεις απαλλοτριώσει. Σημειώνουν την τιμή των απαλλοτριωμένων αντικειμένων και σου ζητούν να πληρώσεις αυτά και επιπλέον 60 ευρώ. Κόβουν μια απόδειξη των 60 ευρώ σε μπλοκάκι με την επωνυμία της εταιρίας σεκιούριτι στο όνομά σου. Οι υπάλληλοι αυτοί είναι και οι δύο διαρκώς στο δωματιάκι μαζί σου. Η σχέση μεταξύ τους είναι η χειρότερη. Αυτή η κατάσταση έχει τις καταβολές της στον Χίτλερ που έδινε τις ίδιες αρμοδιότητες σε δυο και τρεις αξιωματικούς την ίδια στιγμή, έτσι ώστε να δημιουργεί ανταγωνισμό αλλά και συνάμα ασφαλή διεκπεραίωση των εντολών του. Για να μην λοιπόν η μια κυρία, στο συγκεκριμένο παράδειγμα, κάνει την οποιαδήποτε συμφωνία μαζί σου -που δεν θα είναι η δέουσα- τής βάζουν άλλη μια που την παρακολουθεί διαρκώς έχοντας μεταξύ τους την χειρότερη διαπροσωπική σχέση. Έτσι, η ρουφιανιά αγκαλιάζει και τις ρουφιάνες.

Σε ερώτηση προς δικηγόρο τι μπορείς να κάνεις σε αντίστοιχη περίπτωση, η απάντηση είναι να πας μεν στο δικαστήριο κατηγορούμενος για κλοπή (έστω κι ευτελούς αξίας) αλλά να κινήσεις ωστόσο, διαδικασία ενάντια τον εκβιασμό. Όλα αυτά θα σου κοστίσουν πολύ περισσότερα από το να πληρώσεις τα 60 ευρώ και να τελειώνεις (με την αμφισβητήσιμη διαβεβαίωση ότι τα στοιχεία της υπόθεσης δεν αρχειοθετούνται και καταστρέφονται έναν μήνα μετά). “Μελετημένα” πράγματα. Το κλου της υπόθεσης είναι ότι ενδέχεται η εταιρία σεκιούριτι να μην πληρώνεται καν από τα Πράκτικερ αλλά να κερδίζει από τα 60άρια ευρώ των απαλλοτριώσεων. Οπότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι όσο πιο χαλαρά είναι τα συστήματα επιτήρησης τόσο πιο πολύ δίνονται κίνητρα για απαλλοτρίωση προς τους καταναλωτές, τόσο πιο πολύ καραδοκούν οι ρουφιάνοι και τόσο πιο πολύ επωφελείται η εταιρία από τα 60άρια.

O tempora! O mores!

6 thoughts on “Για τα "συστήματα ασφαλείας" του Πράκτικερ”

  1. δηλαδη ουσιαστικα οι σεξιουριτι πληρωνονται απο τουσ ιδιους τουσ απαλλωτριωτες η αυτους που παιρνουν πραγματα χωρις να πληρωσουν για προσωπικη τουσ χρηση. Και οι σεκιουριταδεσ/ουδεσ αναταγωνιζονται μεταξυ τουσ για το βραβειο του καλυτερου αμετανοητου ρουφιανου.
    Και προσπαθουν να μασ πεισουν οτι το εγκλημα ειναι η κλοπη ή ακομα χειροτερα η απαλλωτριωση και οχι αυτο το πλεγμα εκβιαστικων και ρουφιανικων σχεσεων στο οποιο εμπλεκεται/ανεχεται ειτε θελει ειτε οχι, καθε ανθρωπος που παταει το ποδι του εκει μεσα.
    Ρουφιανοι στους δρομους των γειτονιων μας, δημοτομπατσοι εξω απο τις παιδικες χαρες τα απογευματα, ρουφιανοι στο χωρο της δουλειας μας, ρουφιανοι για να μην αλλαξει το παραλογο συστημα του να γινονται ολα αντιλιπτα ως εμπορευματα αφου πρεπει να τα πληρωσεις, απο το κατσαβιδι του πρακτικερ μεχρι ενα εργο τεχνης.

  2. Τελικα το φαινομενο εκβιασμου των σεκιουριταδων του ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ στο ΑΙΓΑΛΑΙΩ ξεπερνα καθε οριο. Θεωρουν συνεργους στην απαλλωτριωση ακομη και ατομα που βρισκονται μαζι με τον απαλοτριωτη και τους αναγκαζουν με τη μεθοδο του καλου και κακου μπατσου, στο δωματιο του πρωτου οροφου να πληρωσουν το ποσο των 70 ευρω και οχι των 60 που αναγραφεται στην πινακιδα. Ετσι μεσα στον πανικο βγαζουν επιπλεον 10 ευρω συν το γεγονος οτι σου παρακρατουν ταυτοτητα (οταν συμπληρωνουν τα στοιχεια σου στην δηλωση)χωρις εχουν το δικαιωμα αυτο , στην περιπτωση που δεν εχεις ολο το ποσο. Με αυτο τον τροπο ο απαλλωτριωτης ενδεχεται να πεσει θυμα πλαστοπροσωπιας απο τον καθε επιδοξο υπαλληλο σεκιουριτα με οτι αυτο μπορει να συνεπαγεται…..
    Προσοχη δεν εχουν το δικαιωμα να κρατουν την ταυτοτητα κανενος

  3. Χθές με ρουφιάνεψε ένας υπάλληλος στην ασφάλεια του πρακτικερ στην οδο Πειραιώς οτι τσίμπησα δυο ντρεμελ αξίας 5 ευρο συνολικά. Ο ασφαλίτης με πολιτικά και την ταυτότητα του ηρθε μετα το ταμείο και μου είπε οτι δεν πλήρωσα τα ντρέμελ. Μου ζήτησε ευγενικότατα να τον ακολουθήσω στον 1ο όροφο και κατα την πορεία μας προς το δωμάτιο αρχισε να μου το παιζεί φίλος, οτι θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, οτι εγώ θα σε αφηνα αλλα με πηρε τηλέφωνο ενας υπάλληλος και μου το είπε και τι να κάνει τώρα, παμέ πάνω και θα δούμε κτλ..
    Μπήκα με τον τύπο σε ενα δωματιο, συνοπτικά μου είπε οτι θα πάρει τα 70 ευρο για λογαριασμό του πρακτικερ και οτι αυτό το σύστημα ασφάλειας ισχύει απο την εποχή των δραχμών. Μου τόνισε οτι μπορω να αρνηθώ να πληρώσω το πρόστιμο και να περιμένω να δώ αν θα κινηθεί η εταιρία δικαστικώς. Μέσα στο πανικό εννοείται οτι δέχτηκα να πληρώσω προκειμένου να αποφύγω μια αναφορά στο μπατσομητρώο μου για ΚΛΟΠΗ και παράβλεψα το γεγονός οτι ο φιλτατος εκβιαστης μου έκοψε μια απόδειξη η οποία ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΡΥΠΗΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ . Κατα πάσα πιθανότητα τα 70 ευρό κατέληξαν στη τσέπη του ρουφιάνου καθώς μπλοκάκι αποδείξεων που δεν έχει περάσει από την εφορία μπορεί να έχει ο καθένας.
    Συνεπώς αυτό η συναλλαγή οχι μόνο περιλαμβάνει διακίνηση ΜΑΥΡΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ αφού κανείς απο αυτούς (practicer + MEGA security)δεν φορολογείται για αυτού του είδους το εισόδημα, όχι μόνο δίνει το δικαίωμα σε εναν μαλάκα να παίζει το ρόλο του μπατσου, του δικαστη και εν τέλη του εισπράκτορα-κρατους αλλά αποτελεί εκβιασμό που χρησιμοποιεί τα ένδικα μέσα και το υπάρχον νομικό κώδικα ώς μπαμπούλα θεσπίζοντας ενα άλλο,δικό τους νομοθετικό-εκτελεστικό σύστημα προκειμένου να κερδοσκοπήσουν αμφότεροι….και όλα αυτά με τις ευλογίες του κράτους.

    παρακαλώ όποιος επεσε θύμα αυτού του είδους εκβιασμου και το στομάχι του ζητάει εκδίκηση παρακαλώ να επικοινωνήσει
    fastardo@gmail.com

  4. Χτες ειχα και εγω μια παρομοια εμπειρια στο Praktiker για ενα μικρο προιον που εβαλα στην τσεπη μου για να δω καποιο αλλο και μετα ξεχασα οτι το ειχα παρει !!
    Με περιμεναν δυο τυποι μετα το ταμειο και ανεβηκαμε στον 1ο οροφο και πληρωσα τα 70ευρω .
    Δεν μου ζητησαν ταυτοτητα, απλα μου ζητησαν τα στοιχεια και με εβαλαν να υπογραψω ενα χαρτι οτι με ελεγξαν και οτι η συμπεριφορα τους ηταν αψογη .
    Επισης μου εκοψαν μια αποδειξη εισπραξης για τα 70ευρώ η οποια δεν ειναι τρυπημενη ..
    Τι μπορουσα να κανω απο την στιγμη που περασα το ταμειο και ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ειχα ξεχασει αυτο το πραγμα στην τσεπη μου ??
    Οχι τιποτα αλλο,αλλα οταν κατι κανεις επιτηδες , περιμενεις οτι μπορει να σου συμβει κατι τετοιο κ εισαι προετοιμασμενος , ενω εγω για να μην μπλεξω πληρωσα σαν μαλακας…
    Και αν τελικα δεν ειχα τα 70ευρω πανω μου τι θα γινοταν ?

  5. Όλη αυτή η ιστορία δεν είναι τίποτε άλλο πέρα από ωμός εκβιασμός. Δικηγόρος με τον οποίο έχουμε έρθει σε επαφή και το συζητήσαμε μας είπε δυο πραγματάκια: Εννοείται ότι πρόκειται για παράνομη πράξη από τη μεριά της εταιρίας σεκιούριτι και του πράκτικερ. Ο τρόπος που αυτή η καραμπινάτη παρανομία συνεχίζεται -με αναρτημένες ταμπέλες ενός του καταστήματος που την δημοσιοποιούν- χωρίς την παρέμβαση ενός εισαγγελέα αποτελεί μαθήματα απλού καπιταλιστικού ορθολογισμού. Από κει και πέρα φυσικά μπορείς να αρνηθείς να πληρώσεις. Στο βαθμό που θα σου κουβαλήσουν την αστυνομία (και θα το κάνουν παραδειγματικά) το κόστος θα είναι σαφώς μεγαλύτερο από τα 70 ευρώ ακόμη κι αν αθωωθείς (τα έξοδα απλής παράστασης στη δίκη είναι σαφώς περισσότερα). Αξίζει βέβαια να σηκώσεις το ζήτημα κοινωνικά αλλά θέλει δημοσιοποίηση και τρέξιμο καθώς και προσωπική έκθεση στο βαθμό που η απαλλοτρίωση στην οποία προέβηκες δεν ήταν ευτελούς αξίας. Οπότε προκειμένου να αποφύγεις όλη αυτή την ταλαιπωρία προτιμάς να πληρώσεις και να φύγεις. Αν δεν έχεις τα 70 ευρώ παραμένεις εκτεθειμένος στην διακριτική τους ευχέρεια να πράξουν όπως αυτοί θα επιλέξουν. Εκτιμούν πάντως ότι κάπου θα τα βρεις…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *