Σάπια η κοινωνία της αφθονίας

Η Νομαρχία Αθηνών σε ανακοίνωση της 22/9/08 αναφέρει την κατάσχεση 26 τόνων ακατάλληλων τροφίμων κατά το α’ εξάμηνο του 2008, την κατάθεση 568 μηνυτήριων αναφορών στον εισαγγελέα και την επιβολή προστίμων ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Στον κατάλογο των επιχειρήσεων που παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα συναντάει κανείς τους γνωστούς-αγνώστους Carrefour-Μαρινόπουλο, Dia, McDonald, Vivartia, Βερόπουλο, συναντάει πολλά ψητοπωλεία, φούρνους, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία στο Κέντρο της Αθήνας, σε Χαϊδάρι και Περιστέρι, συναντάει, ωστόσο, και κυριλέ εστιατόρια στο Κολωνάκι, στου Ψυρρή, στη Γλυφάδα, σε μαγαζιά που πληρώνει κανείς τα μαλλιοκέφαλά του για τους σεφ και την “υψηλή αισθητική”.

Μπορεί κανείς να φανταστεί την έκτασή του φαινομένου καθώς “πλημμυρίζει” την αρμόδια κρατική υπηρεσία σε τέτοιο βαθμό που για να επιτευχθεί η ανάσχεση επιδιώκεται μια ανοιχτή δημοσιοποίηση. Όπως ισχυρίζεται ο νομάρχης: Εμείς, ως Νομαρχία Αθηνών, με τις λιγοστές μας δυνάμεις, λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό δίνουμε καθημερινά έναν αγώνα άνισο με τους παραβάτες”. Σιγά κύριε νομάρχα μου! Τόσα χρόνια στα όφιτσια δεν μας πείθετε ως αθώα περιστερά . Είναι γνωστόν τοις πάσι ότι καπιταλισμός δεν τα βάζει με τον εαυτό του .

Από τον κατάλογο των “βρώμικων” επιχειρήσεων λείπουν οι επιχειρηματίες του Αιγάλεω όχι γιατί στην ουσία είναι εκτός αλλά γιατί φαίνεται ότι δεν έχει γίνει καθόλου έλεγχος στην περιοχή. Κανείς μας, ωστόσο, δεν μπορεί να αμφιβάλλει ότι το φαινόμενο αγγίζει τη γειτονιά καθώς πρόκειται για γενικευμένη συνθήκη και δομική λειτουργία της κοινωνίας της “αφθονίας”, της χυδαιότητας του καπιταλισμού, της ξεφτίλας ενός πολιτισμού που κινείται με καύσιμο την αρπαχτή μέχρι θανάτου (όχι ημών αλλά των άλλων).

Για να δείτε ολόκληρο τον χρήσιμο κατάλογο

των “βρώμικων”επιχειρήσεων

πατήστε εδώ: ανακοίνωση της Νομαρχίας

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *