Category Archives: Διεθνή Ζητήματα

Πέρα από τον “παράδεισο”:αναρίθμητες πλέον tent cities στις ΗΠΑ για τους άστεγους

Τί κοινό έχει η πλατεία Κουμουνδούρου αυτές τις μέρες με το Σακραμέντο, το Οντάριο, το Ρέντμοντ δίπλα στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ; Η μιζέρια, η εξαθλίωση, η έκπτωση από το ανθρώπινο, η βαθιά δυστυχία. Στην πλατεία Κουμουνδούρου μετανάστες, άστεγοι και πρεζάκια… Στις ΗΠΑ οι αποτυχημένοι που τιμωρούνται… Τί δηκτική ειρωνία! Ένας “παράδεισος” που αργά αργά ξεμακραίνει από όλους.

[kaltura-widget wid=”aj010mufwg” width=”400″ height=”365″ addpermission=”2″ editpermission=”2″ align=”center” /]

Πέρα από τον "παράδεισο":αναρίθμητες πλέον tent cities στις ΗΠΑ για τους άστεγους

Τί κοινό έχει η πλατεία Κουμουνδούρου αυτές τις μέρες με το Σακραμέντο, το Οντάριο, το Ρέντμοντ δίπλα στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ; Η μιζέρια, η εξαθλίωση, η έκπτωση από το ανθρώπινο, η βαθιά δυστυχία. Στην πλατεία Κουμουνδούρου μετανάστες, άστεγοι και πρεζάκια… Στις ΗΠΑ οι αποτυχημένοι που τιμωρούνται… Τί δηκτική ειρωνία! Ένας “παράδεισος” που αργά αργά ξεμακραίνει από όλους.

[kaltura-widget wid=”aj010mufwg” width=”400″ height=”365″ addpermission=”2″ editpermission=”2″ align=”center” /]

Στις άκρες του κόσμου

Παρακολουθούμε όλα αυτά που συμβαίνουν στο Ιράν αυτές τις μέρες, την εκρηκτική κατάσταση που χαρακτηρίζει πιά ένα κομβικό σημείο του πλανήτη οσον αφορά τον τρόπο που ξεδιπλώνονται οι αντιθέσεις στην ιεραρχία της παγκόσμιας ισχύος. Είναι φανερό ότι όσα συμβαίνουν είναι αποτέλεσμα μιας αθροιστικής κοινωνικής αντίδρασης στην ιστορία του Ιράν των τελευταίων δεκαετιών. Ακόμη κι αν η κρίση αποκατασταθεί, υπάρχει ήδη μια ποσοτική και ποιοτική μετατόπιση με πρόσημο προς την καθολική αναδιάταξη των πολιτικών και κοινωνικών συσχετισμών. Τα κοράκια της Δύσης αποβλέπουν στην αξία χρήσης της οργής όλων όσοι έχουν εξεγερθεί με αφορμή τις πρόσφατες εκλογές. Τίποτε όμως δεν εγγυάται την ουσιαστική ανταπόκριση και την πειράρχηση στις επιβουλές της πιο άθλιας και χαμερπούς “αντιπροσωπείας” του Διαφωτισμού στην περιοχή.

Στην άλλη άκρη του κόσμου, η Κίνα αντιμετωπίζει εκατοντάδες (χωρίς υπερβολή!) μεγάλης έκτασης εξεγέρσεις κάθε χρόνο σε όλο το εύρος της επικράτειάς της που μπορεί τα δυτικά πρακτορεία να ισχυρίζονται ότι πυροδοτούνται μόνο από κυβερνητική διαφθορά και κρατικές αυθαιρεσίες αλλά εύκολα μπορούμε να προσθέσουμε και τις έντονες ταξικές αντιθέσεις. Πριν μερικές μέρες, στις αρχές του Ιούνη με αφορμή την φενακισμένη δολοφονία (δήλωσαν αυτοκτονία αλλά η οικογένεια του νεκρού ζήτησε ιατροδικαστική έρευνα την οποία αρνήθηκαν οι αρχές) ενός νεαρού σεφ σε ένα ξενοδοχείο ιδιοκτησίας του αδελφού του δημάρχου της πόλης Σισού στην κεντρική Κίνα.  Στο βίντεο καταγράφεται η σύγκρουση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων με τις δυνάμεις καταστολής, η χαρακτηριστική κοινωνική οργή που προμηνύει γενικότερες εξελίξεις στο καινούργιο αυτό αχανές καπιταλιστικό προπύργιο, πρότυπο του Μπους κατά δηλώσεις του λίγο πριν εγκαταλείψει το δικό του προπύργιο. Να προσθέσουμε ότι λόγω τέτοιων βίντεο που διέρρευσαν στο διαδίκτυο δημιουργήθηκε μια ομπρέλλα μπλοκαρίσματος του διαδικτύου από τις κινεζικές αρχές.

[kaltura-widget wid=”5k4ezhsgqo” width=”410″ height=”364″ addpermission=”2″ editpermission=”2″ /]

Το μήνυμα από την Κασπία αφορά και τα Βαλκάνια

09georgia-600

Από χτες προστέθηκε άλλος ένας πόλεμος στους δεκάδες άλλους που βρίσκονται σε εξέλιξη στον πλανήτη. Ένοπλη γενικευμένη σύρραξη ανάμεσα στην Ρωσία και την Αρμενία σε μια -αμφισβητούμενη με όρους γεωστρατηγικής- περιοχή της Κασπίας: τη Νότια Οσετία. Η “ενόχληση” της ολυμπιακής ραστώνης για την ημερομηνία έναρξης του πολέμου επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά την αυτονόητη υποκρισία της παγκόσμιας κυριαρχίας όσον αφορά τις διευθετήσεις στην εσωτερική της ιεραρχία. Υποκρισία που θέλει να την εμφανίζει ως προσχηματική ευαισθησία για την ειρήνη στα μάτια της απαθούς οικουμένης. Μέχρι τώρα 1600 άμαχοι έχουν δολοφονηθεί και είναι μάλλον η αρχή μια και οι εχθροπραξίες όχι μόνο συνεχίζονται αλλά και επεκτείνονται γεωγραφικά. Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι όλα παίζονται για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών στην ευρύτερη περιοχή της Κασπίας. Ένα παιχνίδι που έχει αρχίσει εδώ και καιρό και είναι μέρος ενός γενικότερου σχεδίου για την Νέα Μέση Ανατολή, σχεδίου που έχει εξηγηθεί πολλές φορές από τα επιτελεία που απεργάζονται την Νέα Παγκόσμια Τάξη. Για μια ακόμη φορά οι άμαχοι, οι κυριαρχούμενοι, οι καταπιεσμένοι εκατέρωθεν είναι αυτοί που θάβονται σε ομαδικούς τάφους, γεμίζουν τα νοσοκομεία και ξεριζώνονται από τα μέρη τους κυνηγημένοι. Τα κρούσματα λιποταξίας από τον γεωργιανό στρατό είναι πολυάριθμα, γι’ αυτό και έχει δημοσιοποιηθεί εκτεταμένα το γεγονός, καθώς πολλοί γεωργιανοί δεν θεωρούν ότι αυτός ο πόλεμος τους αφορά στο ελάχιστο.
Ας σημειωθεί ότι μέσα στο σχέδιο της Νέας Μέσης Ανατολής περιλαμβάνεται και το ελληνικός κράτος, το οποίο συμμετέχει ήδη με πλοία και στρατό ξηράς σε διάφορες αποστολές του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή την ίδια στιγμή που τίποτε δεν εγγυάται την όποια παρόμοια με αυτήν που συμβαίνει στην Κασπία εύκολη ανάφλεξη στο πλαίσιο διευθετήσεων των συνόρων εδώ στα Βαλκάνια.
Η φαινομενική ισορροπία της “κανονικής μας ζωής” είναι στην πραγματικότητα μια φενάκη. Δεν μιλάμε για πολέμους που απλά ανεβάζουν την τιμή της βενζίνης και γεμίζουν τις ειδήσεις του νεκρού Αγούστου αλλά για κοινωνικά φαινόμενα που υποθηκεύουν το άμεσο μέλλον μας με κάθε τρόπο.
Αυτό που χρειάζεται είναι αποκάλυψη με κάθε τρόπο των παιχνιδιών της Εξουσίας στα οποία κάθε φορά επιχειρεί να μας εμπλέκει ενεργοποιώντας την αυταπάτη των εθνικών ιδεωδών. Επίταση των αρνήσεων και της ανυποταγής στην καθημερινή μας ζωή.
Και επαγρύπνηση!