Για τους πυλώνες στο Αιγάλεω ή… διηγώντας τα να κλαίςΌλοι και όλες στο Αιγάλεω θα θυμούνται την αφίσα του δήμαρχου Καλογερόπουλου το καλοκαίρι του 2005 που ανακοίνωνε με περηφάνεια την δικαίωση ενός μακροχρόνιου “αγώνα”: την αποξήλωση των πυλώνων υψηλής τάσης της ΔΕΗ.  Στην ιστοσελίδα του Δήμου (http://www.aigaleo.gr/Default.aspx?tabid=248&language=el-GR) το 2005 γίνεται αναφορά στην αποξήλωση: Προβλέπεται μέσα σε μια διετία και η αφαίρεση των πυλώνων και των γραμμών υψηλής τάσης.
Σε ανακοίνωση της 25/4/2006 ο τότε υπουργός ανάπτυξης Σιούφας δήλωνε: Μαζί με τον συνάδελφό μου Τάσο Νεράντζη και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης Νίκο Στεφάνου βρισκόμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να κάνουμε μια σειρά σημαντικών ανακοινώσεων έργων στο Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας που τα επόμενα χρόνια αλλάζουν το τοπίο και την ασφάλεια στο χώρο της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας…
…καθίσταται δυνατή η αποξήλωση 4 εναέριων γραμμών μεταφοράς υψηλής τάσης που σήμερα διέρχονται πάνω από τις πυκνοκατοικημένες περιοχές του Αιγάλεω και της Αγίας Βαρβάρας μεταξύ του Ρουφ και του ΚΥΤ Κουμουνδούρου που θα συμβάλει σημαντικά στην αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων.

και ο Αναστάσιος Νεράντζης, υφυπουργός Ανάπτυξης:
…Γενεές, γενεών μεγάλωσαν έχοντας μέσα στην αυλή τους αυτούς τους πυλώνες υψηλής τάσεως, οι οποίοι πράγματι θεωρούνται επιστημονικά ότι χωρίς να έχουν επιπτώσεις στην υγεία, δεν είναι οι ιδανικότεροι μέσα στον αστικό ιστό. Με αυτά τα μέτρα δημιουργείται η δυνατότητα αποξηλώσεως των πυλώνων αυτών της υψηλής τάσεως και έτσι η Νέα Διακυβέρνηση αποδεικνύει ότι και τα Δυτικά Προάστια, το Αιγάλεω, η Αγία Βαρβάρα έχουν, και αυτά, το ίδιο δικαίωμα ζωής. Μιας ζωής καλύτερης, ποιοτικότερης και ουσιαστικότερης.
Έχουν περάσει περίπου 4,5 χρόνια από την πανηγυριώτικη αφίσα του Καλογερόπουλου  και οι πυλώνες της ΔΕΗ συνεχίζουν να δεσπόζουν στις γειτονιές του Αιγάλεω.

Το πρόβλημα είναι σαφές

Σε δημοσίευμα των «The Sunday Times» τον Ιούλη 2009 αναφέρεται: Καρκινογόνοι είναι οι πυλώνες υψηλής τάσης, σύμφωνα με μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το βρετανικό υπουργείο Υγείας, τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν πρόσφατα και παρουσιάζονται συνοπτικά σε δημοσίευμα της εφημερίδας
Τα νέα στοιχεία σχετικά με τους κινδύνους ανάπτυξης καρκίνου για όσους ζουν σε περιοχές που βρίσκονται κοντά σε πυλώνες ηλεκτρικής ενέργειας, προέρχονται από έρευνα της ομάδας του Βρετανού καθηγητή Denis Henshaw, από το Πανεπιστήμιο του Bristol. Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές κοντά σε πυλώνες (σε δίκτυα δηλαδή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας όμοια με αυτά της ΔΕΗ) εκτίθενται σε ακτινοβολία που υπερβαίνει κατά πολύ τα ανώτατα όρια ασφαλείας.
Ο κίνδυνος είναι πολύ μεγαλύτερος για τα παιδιά, καθώς, σύμφωνα με τη μελέτη των Βρετανών ειδικών, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως η ακτινοβολία από τους πυλώνες ηλεκτρικής ενέργειας συνδέεται άμεσα με ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΛΕΥΧΑΙΜΙΑΣ.
Επιπλέον, η  επιδημιολογική έρευνα Βρετανών επιστημόνων, που παρουσίασε ο καθηγητής Γενετικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, Κώστας Τριανταφυλλίδης, έδειξε ότι ο κίνδυνος παιδικής λευχαιμίας είναι αυξημένος κατά 69% σε παιδιά ηλικίας κάτω 15 ετών που ζουν σε αποστάσεις ως 200 μέτρα από γραμμές υψηλής τάσης, σε σύγκριση με παιδιά που ζουν σε αποστάσεις πάνω από 600 μέτρα. Ανέφερε ακόμη πως ενήλικοι που ζούσαν τα πρώτα πέντε χρόνια της ζωής τους σε αποστάσεις ως 300 μέτρα από αγωγούς μεταφοράς υπερυψηλής τάσης, είχαν κατά 1,3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα ν’ αναπτύξουν καρκίνο σε σχέση με αυτούς που ζούσαν σε αποστάσεις άνω των 600 μέτρων.
Σαν συμπέρασμα καταλήγουμε στο ότι ο άνθρωπος δέχεται υπερβολική ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία για την υγεία του σε απόσταση κάτω των 30 μέτρων από τις γραμμές υψηλής τάσης, ενώ ασφαλής απόσταση θεωρούνται τα 200 μέτρα. Γι’ αυτό στις δυτικές χώρες ήδη εφαρμόζονται – στην χειρότερη περίπτωση  – οι «πράσινες ζώνες» για την διέλευση των πυλώνων πλάτους πάνω από 200 m, εντός των οποίων δεν επιτρέπεται καμιά δραστηριότητα κοινωνικής ζωής. Το ίδιο ισχύει και για τους υποσταθμούς.
Το πόσο αυτή η σημειολογία διαχέεται στον κοινωνικό ιστό διαπιστώνεται ακόμη και σε οδηγίες κτηματομεσιτικών γραφείων όσον αφορά την εκτίμηση της αξίας ενός ακινήτου ή ενός διαμερίσματος, οι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν είναι αρκετά σημαντικοί. Μεταξύ αυτών των αρκετά σημαντικών παραγόντων είναι και η ύπαρξη ρύπων και πυλώνων της ΔΕΗ…

Οι προτάσεις και η ΔΕΗ

Οι επιστήμονες, μεταξύ άλλων αυτονόητων προτείνουν: * Να χαμηλώσουν ακόμη περισσότερο τα όρια ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.
* Ν’ αυξηθούν οι επιτρεπόμενες αποστάσεις από γραμμές μεταφοράς υπερυψηλής τάσης από 30 σε 200 μέτρα.
* Να μειωθούν τα όρια έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που προκύπτει από γραμμές υπερυψηλής τάσης κατά 15 φορές!!!
* Να υπογειοποιηθούν οι γραμμές υπερυψηλής τάσης που βρίσκονται σε κατοικημένες περιοχές.
Σε κάθε περίπτωση η ΔΕΗ δεν συζητά την έξοδο των Κ.Υ.Τ., παρά μόνο την υπογειοποίηση των Γ.Μ.Υ.Τ αλλά τα έξοδα να τα πληρώσουν οι δημότες. Πρέπει να πληρώσουν οι δημότες δηλαδή τους εγκληματίες της ΔΕΗ για να σταματήσουν να απειλούν την υγεία τους…
Επιπλέον στην Ελευθεροτυπία της 26/9/07  αναφέρεται: Ακόμη οι υπεύθυνοι της ΔΕΗ επέρριψαν ευθύνες σε όσους εμποδίζουν τη δημιουργία υποσταθμών στα αστικά κέντρα, οι οποίοι θα διευκολύνουν τη διανομή ηλεκτρικού ρεύματος. Δεν είναι δυνατόν από τη μία μεριά να ζητούν οι καταναλωτές κάθε στιγμή ηλεκτρικό σε όποια ποσότητα τους χρειάζεται, και από την άλλη να μην επιτρέπουν έργα που θα διευκολύνουν τη διοχέτευσή του στην κατανάλωση” Ακόμη κι αν η καταναλωτική κουλτούρα του νεοέλληνα  επιδέχεται σκληρής πολεμικής τίποτε δεν δικαιολογεί τη μη εφαρμογή μέτρων που εφαρμόζονται ως αυτονόητα οπουδήποτε αλλού ακόμη και με τα μέτρα του καπιταλιστικού κόσμου.
Όσον αφορά την υπογειοποίηση των γραμμών υψηλής τάσης ειδικά στην περιοχή μας, η μόνη αναφορά που εντοπίσαμε είναι αυτή του Θεοδωρακόπουλου, διευθύνοντα σύμβουλου της ΔΕΗ που το 2007 απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Κ. Μητσοτάκη στην Βουλή, διευκρινίζει: «Για να απομακρυνθούν οι πυλώνες των Γ.Μ. που διέρχονται από το Δήμο Aγ. Βαρβάρας πρέπει προηγούμενα να κατασκευαστεί το ΚΥΤ Ρουφ που είναι προγραμματισμένο για κατασκευή το 2010. Ήδη για το έργο αυτό έχει εγκριθεί η Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση. Επίσης πρέπει να εγκατασταθούν τα υπόγεια καλώδια 400 KV για την σύνδεση του ΚΥΤ Ρουφ με τα ΚΥΤ Κουμουνδούρου και Αχαρνών που επίσης προγραμματίζονται για το 2010. Πρέπει να γνωρίζετε ότι τα έργα αυτά είναι σύνθετα και χρονοβόρα τόσο όσον αφορά τις αδειοδοτήσεις τους όσο και το στάδιο της υλοποίησης τους.
Η ΔΕΗ/ΔΝΕΜ, παρόλο το πολύ επιβαρημένο πρόγραμμα έργων που έχει για τα επόμενα χρόνια εφόσον δεν υπάρχουν απρόβλεπτες καθυστερήσεις θα υλοποιήσει τα έργα αυτά σύμφωνα με τον προγραμματισμό τους
».

Επίλογος

Από τη δεκαετία του 1950 που εγκαταστάθηκαν οι πυλώνες υπερυψηλής τάσης της ΔΕΗ στο Αιγάλεω κανείς δεν γνωρίζει το μέγεθος της ζημιάς σε καρκίνους και παιδικές λευχαιμίες που έχει προκληθεί στους κατοίκους της περιοχής. Και συγκεκριμένα αυτούς που βρίσκονται στην επικίνδυνη ζώνη των 200 μέτρων πέριξ των πυλώνων. Εν γνώσει των συνεπειών αυτών, τόσο η κεντρική και τοπική εξουσία όσο και η ΔΕΗ, συνέχιζε επί δεκαετίες και συνεχίζει και σήμερα να απαξιώνει τη ζωή ανυποψίαστων  ανθρώπων. Πρόκειται για μια κυνική απαξίωση, μια επιθετική και δολοφονική  διευθέτηση των συμφερόντων της κυριαρχίας σε βάρος των υπηκόων… Η ΔΕΗ δεν ομολογεί ευθέως την εγκληματική της ενεργειακή πολιτική μια και στο συγκεκριμένο δεν είναι μόνο το κόστος των υπογειοποιήσεων που πρέπει να αναλάβει αλλά και το κόστος των χιλιάδων αγωγών που θα ασκηθούν σε βάρος της. Ανεξάρτητα αν το έργο της υπογειοποίησης των πυλώνων θα πραγματοποιηθεί το 2010 όπως εξαγγέλλει η ίδια η αφερέγγυα και εγκληματική ΔΕΗ (εξάλλου κανείς από τους αρμόδιους δεν νιώθει την ανάγκη να ενημερώσει τους άμεσα και διαρκώς πληττόμενους κατοίκους), η ζημιά στην υγεία των ανθρώπων που προκλήθηκε εδώ και 50 χρόνια και συνεχίζεται να προκαλείται δεν αποκαθίσταται με τίποτε, δεν αντιστρέφεται, δεν πρόκειται να ξεχαστεί.
Οι πυλώνες πρέπει να ξηλωθούν μαζί με την δολοφονική κυριαρχική κουλτούρα που πρεσβεύουν…

Στην αεροφωτογραφία έχουμε σημειώσει τους πυλώνες του δικτύου που διαπερνά το Αιγάλεω. Κάθε κίτρινο σημείο περιλαμβάνει 4 πυλώνες σε παράλληλη διάταξη. Δηλαδή οι πυλώνες στο Αιγάλεω είναι 28. Η κόκκινη ζώνη είναι η ζώνη των 200 περίπου μέτρων πέριξ των πυλώνων και σηματοδοτεί το πεδίο που δέχεται την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

" Ό σύ μίσησες, ετέρω μή ποιήσεις"

Στο πρόσφατο τεύχος της 20 Γενάρη της αιγαλιώτικης εφημερίδας «Η πόλη μας» και στην τελευταία σελίδα «φιλοξενείται» ο πανελλήνιος σύλλογος ασσυρίων που έχει έδρα στο αιγάλεω. Για όσους/ες δεν γνωρίζουν παραθέτουμε -με κάθε επιφύλαξη- την κυρίαρχη αφήγηση για την περίπτωσή τους:

«Το αρχαίο κράτος των ασσυρίων βρισκόταν στο σημερινό Ιράκ και είχε πρωτεύουσα τη Νινευί, σημερινή Μοσούλη, την αρχαιότερη πόλη στο κόσμο. Έγιναν χριστιανοί τον 1ο αιώνα μ.Χ. και η γλώσσα τους είναι η Αραμαϊκή, η ίδια γλώσσα που μιλούσε και ο Χριστός. Μάλιστα η Μοσούλη είναι η πόλη του προφήτη Ιωνά. Το 1914 κατοικούσαν εκεί 4-5 εκατομμύρια Ασσύριοι. Οι Ασσύριοι, λόγω της άρνησής τους να αλλαξοπιστήσουν είχαν την ίδια τύχη με τους Ποντίους και τελικά εκδιώχθηκαν από τους Οθωμανούς. Με την άδεια του Τσάρου της Ρωσίας μετανάστευσαν σε διάφορες πόλεις της Ρωσίας, όπου μετά την Ρωσική επανάσταση του 1917 και μέχρι το 1922 πολλοί είχαν συγκεντρωθεί στη πόλη Νοβροσίνσκι, ελπίζοντας στον επαναπατρισμό τους. Το ίδιο έτος, για το λόγο αυτό, ξεκίνησαν ένα ταξίδι από τη Ρωσία με τελικό προορισμό τη Μοσούλη. Το ταξίδι αυτό στάθηκε αδύνατο να ολοκληρωθεί και μετά από στάσεις που έκαναν στη Μακρόνησο, το Κερατσίνι και τη Καλαμάτα, έφτασαν στην Αθήνα, όπου τελικά εγκαταστάθηκαν στο Αιγάλεω και το Μοσχάτο. Οι ελληνοασσύριοι σήμερα απαριθμούν πάνω από 300 οικογένειες».

Οι ασσύριοι λοιπόν έχουν εγκατασταθεί εδώ και πολλά χρόνια στον άγιο σπυρίδωνα και αυτός είναι και ο λόγος που η συγκεκριμένη συνοικία του αιγάλεω είναι παραδοσιακός θύλακας ιρακινών προσφύγων και μεταναστών.

Ως εδώ καλά. Ας ρίξουμε όμως μια ματιά στις πρόσφατες δηλώσεις του Κυριάκου Μπατσάρα, προέδρου του συλλόγου ασσυρίων, στην συγκεκριμένη εφημερίδα για την πρόταση του τελευταίου νομοσχεδίου με θέμα την ιθαγένεια και τους μετανάστες:

«…εγώ δεν μπαίνω στη λογική ότι θα αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια και εγκληματικά στοιχεία, αυτό είναι δεδομένο. Από την άλλη, με την εμπειρία που έχω σαν πρόσφυγας τρίτης γενιάς θα πρέπει να υπάρξουν αυστηρότερα κριτήρια…

Είναι καλό γιατί δίνεις στον άλλο κάποιον αέρα… του δίνεις μια ταυτότητα και σου λέει δεν ντρέπομαι να πω ότι είμαι αυτός. Από την άλλη, ποιοι θα την πάρουνε; Μην την πάθουμε όπως την άλλη φορά. Είχε έρθει θυμάμαι καλοπροαίρετα, συγκινημένος κάποτε ο Αντώνης Σαμαράς και είπε ανοίξτε τα σύνορα γιατί οι έλληνες καταπιέζονται στην αλβανία. Παράλληλα όμως, μια μέρα πριν ανοίξουνε τα ελληνοαλβανικά σύνορα, είχαν ανοίξει τις φυλακές της αλβανίας. Εγώ ως έλληνας για να ανοίξω μια επιχείρηση πρέπει να έχω καθαρό το ποινικό μου μητρώο. Ποιος από αυτούς που θα αποκτήσουν την ταυτότητα αυτή, θα έχουν φέρει και το ποινικό τους μητρώο;…»

Δεν χρειάζεται κάποιος να θυμίσει στον Μπατσάρα ότι και οι ασσύριοι πρόγονοί του όταν ξεμπάρκαραν στο Κερατσίνι δεν είχαν τα ποινικά τους μητρώα στο στόμα…

Δεν χρειάζεται να θυμίσει κανείς το ρατσισμό που βίωσαν οι πρόγονοί του στα μέρη μας με ακριβώς την ίδια προσχηματική επιχειρηματολογία με τη δική του από τους ντόπιους έλληνες…

Δεν χρειάζεται να θυμίσει τίποτε κανείς στον Μπατσιάρα, πρόεδρο του συλλόγου των εν ελλάδι ασσυρίων, γιατί είναι έλληνας. Και φαίνεται…

” Ό σύ μίσησες, ετέρω μή ποιήσεις”

Στο πρόσφατο τεύχος της 20 Γενάρη της αιγαλιώτικης εφημερίδας «Η πόλη μας» και στην τελευταία σελίδα «φιλοξενείται» ο πανελλήνιος σύλλογος ασσυρίων που έχει έδρα στο αιγάλεω. Για όσους/ες δεν γνωρίζουν παραθέτουμε -με κάθε επιφύλαξη- την κυρίαρχη αφήγηση για την περίπτωσή τους:

«Το αρχαίο κράτος των ασσυρίων βρισκόταν στο σημερινό Ιράκ και είχε πρωτεύουσα τη Νινευί, σημερινή Μοσούλη, την αρχαιότερη πόλη στο κόσμο. Έγιναν χριστιανοί τον 1ο αιώνα μ.Χ. και η γλώσσα τους είναι η Αραμαϊκή, η ίδια γλώσσα που μιλούσε και ο Χριστός. Μάλιστα η Μοσούλη είναι η πόλη του προφήτη Ιωνά. Το 1914 κατοικούσαν εκεί 4-5 εκατομμύρια Ασσύριοι. Οι Ασσύριοι, λόγω της άρνησής τους να αλλαξοπιστήσουν είχαν την ίδια τύχη με τους Ποντίους και τελικά εκδιώχθηκαν από τους Οθωμανούς. Με την άδεια του Τσάρου της Ρωσίας μετανάστευσαν σε διάφορες πόλεις της Ρωσίας, όπου μετά την Ρωσική επανάσταση του 1917 και μέχρι το 1922 πολλοί είχαν συγκεντρωθεί στη πόλη Νοβροσίνσκι, ελπίζοντας στον επαναπατρισμό τους. Το ίδιο έτος, για το λόγο αυτό, ξεκίνησαν ένα ταξίδι από τη Ρωσία με τελικό προορισμό τη Μοσούλη. Το ταξίδι αυτό στάθηκε αδύνατο να ολοκληρωθεί και μετά από στάσεις που έκαναν στη Μακρόνησο, το Κερατσίνι και τη Καλαμάτα, έφτασαν στην Αθήνα, όπου τελικά εγκαταστάθηκαν στο Αιγάλεω και το Μοσχάτο. Οι ελληνοασσύριοι σήμερα απαριθμούν πάνω από 300 οικογένειες».

Οι ασσύριοι λοιπόν έχουν εγκατασταθεί εδώ και πολλά χρόνια στον άγιο σπυρίδωνα και αυτός είναι και ο λόγος που η συγκεκριμένη συνοικία του αιγάλεω είναι παραδοσιακός θύλακας ιρακινών προσφύγων και μεταναστών.

Ως εδώ καλά. Ας ρίξουμε όμως μια ματιά στις πρόσφατες δηλώσεις του Κυριάκου Μπατσάρα, προέδρου του συλλόγου ασσυρίων, στην συγκεκριμένη εφημερίδα για την πρόταση του τελευταίου νομοσχεδίου με θέμα την ιθαγένεια και τους μετανάστες:

«…εγώ δεν μπαίνω στη λογική ότι θα αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια και εγκληματικά στοιχεία, αυτό είναι δεδομένο. Από την άλλη, με την εμπειρία που έχω σαν πρόσφυγας τρίτης γενιάς θα πρέπει να υπάρξουν αυστηρότερα κριτήρια…

Είναι καλό γιατί δίνεις στον άλλο κάποιον αέρα… του δίνεις μια ταυτότητα και σου λέει δεν ντρέπομαι να πω ότι είμαι αυτός. Από την άλλη, ποιοι θα την πάρουνε; Μην την πάθουμε όπως την άλλη φορά. Είχε έρθει θυμάμαι καλοπροαίρετα, συγκινημένος κάποτε ο Αντώνης Σαμαράς και είπε ανοίξτε τα σύνορα γιατί οι έλληνες καταπιέζονται στην αλβανία. Παράλληλα όμως, μια μέρα πριν ανοίξουνε τα ελληνοαλβανικά σύνορα, είχαν ανοίξει τις φυλακές της αλβανίας. Εγώ ως έλληνας για να ανοίξω μια επιχείρηση πρέπει να έχω καθαρό το ποινικό μου μητρώο. Ποιος από αυτούς που θα αποκτήσουν την ταυτότητα αυτή, θα έχουν φέρει και το ποινικό τους μητρώο;…»

Δεν χρειάζεται κάποιος να θυμίσει στον Μπατσάρα ότι και οι ασσύριοι πρόγονοί του όταν ξεμπάρκαραν στο Κερατσίνι δεν είχαν τα ποινικά τους μητρώα στο στόμα…

Δεν χρειάζεται να θυμίσει κανείς το ρατσισμό που βίωσαν οι πρόγονοί του στα μέρη μας με ακριβώς την ίδια προσχηματική επιχειρηματολογία με τη δική του από τους ντόπιους έλληνες…

Δεν χρειάζεται να θυμίσει τίποτε κανείς στον Μπατσιάρα, πρόεδρο του συλλόγου των εν ελλάδι ασσυρίων, γιατί είναι έλληνας. Και φαίνεται…

Οι αναρχικοί της ενορίας για τους αστυνομικούς της γειτονιάς

Ήρθαν λοιπόν και στο Αιγάλεω οι “αστυνόμοι της γειτονιάς”. Κυκλοφορούν ανά δύο και μοιράζουν τις καρτούλες τους με μια ευγένεια που ξεπηδάει από αρπαχτά μαθήματα φτηνών δημοσίων σχέσεων. Την ίδια στιγμή που ο καπιταλισμός ξερνάει τις συνέπειες της τυχάρπαστης και κυνικής του αισχροκέρδειας πάνω στα μούτρα των μουδιασμένων υπηκόων (ναι, αυτό που αποκαλούν κρίση και θέλουν να την κοινωνικοποιήσουν) η γειτονιά μπορεί να απολαύσει τους διαλόγους των μπάτσων με τους διάφορους καλοθελητές για τα τεκταινόμενα στα σοκάκια… Ποιός περίεργος μπήκε σε εκείνο το σπίτι, πόσοι μετανάστες μαζεύονται σε εκείνο το διαμέρισμα, πόσοι από αυτούς ακούγεται ότι δεν έχουν χαρτιά, πόση φασαρία κάνουν σε κείνον τον όροφο, ο περιπτεράς πίνει χασίς, πότε πέρασε τρεκλίζοντας ο τάδε έφηβος του γείτονα που πάνε να τον μπλέξουνε, αυτός είναι ο αριθμός του αυτοκινήτου εκείνου που περνάει συχνά από τη γειτονιά κοιτάζοντας περίεργα… Θαυμάσια εκδούλευση που επιδιώκει να μετατρέψει τη ρουφιανιά σε κοινωνική αρετή. Η κοινωνία του ελέγχου την ίδια στιγμή που επιθετικά κατασκευάζει συναινέσεις, αποπροσανατολίζει συνειδήσεις και τις συγκροτεί μέσα σε καθεστώς θεσμικής εκπειθάρχησης, στήνει και τους χαφιέδες έξω από την πόρτα μας…

Πέρα από την παντελή αδιαφορία ή την απλή απέχθεια πρέπει να ετοιμαζόμαστε για δημόσια διαπόμπευση αυτής της κατάστασης σε κάθε ευκαιρία.

η φτηνή ρητορεία του δημάρχου…

Να δώσουμε έμφαση στις πράσινες, τις εναλλακτικές
μεταφορές. Να αφήσουμε στο γκαράζ του σπιτιού μας το αυτοκίνητο.
Και να επιλέξουμε να γνωρίσουμε καλύτερα την πόλη που μας
φιλοξενεί, χρησιμοποιώντας είτε ένα μαζικό μέσο μεταφοράς, είτε
ένα ποδήλατο

Αυτά δήλωσε σε παρέμβαση του ο Δ. καλογερόπουλος, δήμαρχος το Αιγάλεω στο Διήμερο που διοργάνωσε το Δίκτυο Μεσόγειος SOS
με θέμα “ Κλίμα & Πόλη: με το βλέμμα στην Κοπεγχάγη”
στην Αίγλη του Ζαππείου στις 6 Νοεμβρίου 2009

(http://www.aigaleo.gr/Portals/0/files/images/Dimarxos/%CE%9A%CE%BB%CE%AF%CE%BC%CE%B1%20%CE%BA%20%CE%A0%CF%8C%CE%BB%CE%B7%20%CE%9D%CE%BF%CE%AD%CE%BC%CE%B2%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%82%202009.pdf)

Και για να επιβεβαιώσει αυτά που ανέξοδα διακηρύττει δεξιά κι αριστερά κληρώνει ένα αυτοκίνητο, ως επικεφαλής της δημοτικής του παράταξης!!!

Αυτό διαφημίζει η σχετική ταμπέλα στο σταθμό του μετρό της πόλης.

Φτηνά ψηφοθηρικά κόλπα, ξεφτιλισμένα ήθη, άσφαιρη ρητορεία, αρπαχτές…  Κλασσικό περίγραμμα της “δημοτικής αυτοδιοίκησης”.

Η "ανθρωπιστική βοήθεια" στην Αϊτή ως Δούρειος Ίππος των γεωστρατηγικών ανακατατάξεων στην περιοχή

Η καταστροφή στην Αϊτή είναι ανομολήγητη. Για άλλη μια φορά -και με τρομερή επίταση των δεδομένων- μένει κανείς άναυδος μπροστά στη δύναμη ενός φυσικού φαινομένου να καταστρέφει ολοκληρωτικά ό,τι ορίζει ένας πολιτισμός ως ισχυρό, αιώνιο, άφθαρτο… Πέρα όμως από την φυσική καταστροφή, το πεδίο της “ανθρωπιστικής βοήθειας” έρχεται να αποκαταστήσει το κενό πολιτισμικής κυριαρχίας που δημιουργείται. Και έχουμε λοιπόν πάλι ένα δείγμα γεωστρατηγικών παιχνιδιών, παιχνιδιών εξουσίας και επιβολής κυρίαρχων συμφερόντων. Στην προσπάθειά μας να κατανοήσουμε την κατάσταση στην Αϊτή, να παρακάμψουμε τα υποτιθέμενα ασφαλή δεδομένα που ρέουν άφθονα από τις “φιλεύσπλαχνες” δυτικές οθόνες, εντοπίσαμε ένα βίντεο, μόλις προχτεσινό,από το κανάλι Al Jazeera (όχι βέβαια λιγότερο κυριαρχικό από τα υπόλοιπα, αλλά με δεδομένη μια ιδιοτυπία να μεταδίδει πληροφορίες που δεν πρόκειται να φτάσουν στα επιλεκτικά φλύαρα δυτικά κανάλια) , που τοποθετεί την αντίληψή μας για την κατάσταση λίγο πιο υποψιασμένα… Μεταφράσαμε το βίντεο λοιπόν και το μεταδίδουμε σε μια προσπάθεια στο προκείμενο να σπάσει η ελεγχόμενη ροή πληροφοριών από τα κατεστημένα ΜΜΕ.

Εξάλλου, στην κοινωνία του Θεάματος, τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται…

[kaltura-widget wid=”a7cpzhg4jk” width=”400″ height=”365″ addpermission=”2″ editpermission=”2″ align=”center” /]

Η “ανθρωπιστική βοήθεια” στην Αϊτή ως Δούρειος Ίππος των γεωστρατηγικών ανακατατάξεων στην περιοχή

Η καταστροφή στην Αϊτή είναι ανομολήγητη. Για άλλη μια φορά -και με τρομερή επίταση των δεδομένων- μένει κανείς άναυδος μπροστά στη δύναμη ενός φυσικού φαινομένου να καταστρέφει ολοκληρωτικά ό,τι ορίζει ένας πολιτισμός ως ισχυρό, αιώνιο, άφθαρτο… Πέρα όμως από την φυσική καταστροφή, το πεδίο της “ανθρωπιστικής βοήθειας” έρχεται να αποκαταστήσει το κενό πολιτισμικής κυριαρχίας που δημιουργείται. Και έχουμε λοιπόν πάλι ένα δείγμα γεωστρατηγικών παιχνιδιών, παιχνιδιών εξουσίας και επιβολής κυρίαρχων συμφερόντων. Στην προσπάθειά μας να κατανοήσουμε την κατάσταση στην Αϊτή, να παρακάμψουμε τα υποτιθέμενα ασφαλή δεδομένα που ρέουν άφθονα από τις “φιλεύσπλαχνες” δυτικές οθόνες, εντοπίσαμε ένα βίντεο, μόλις προχτεσινό,από το κανάλι Al Jazeera (όχι βέβαια λιγότερο κυριαρχικό από τα υπόλοιπα, αλλά με δεδομένη μια ιδιοτυπία να μεταδίδει πληροφορίες που δεν πρόκειται να φτάσουν στα επιλεκτικά φλύαρα δυτικά κανάλια) , που τοποθετεί την αντίληψή μας για την κατάσταση λίγο πιο υποψιασμένα… Μεταφράσαμε το βίντεο λοιπόν και το μεταδίδουμε σε μια προσπάθεια στο προκείμενο να σπάσει η ελεγχόμενη ροή πληροφοριών από τα κατεστημένα ΜΜΕ.

Εξάλλου, στην κοινωνία του Θεάματος, τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται…

[kaltura-widget wid=”a7cpzhg4jk” width=”400″ height=”365″ addpermission=”2″ editpermission=”2″ align=”center” /]

Το ελικόπτερο πουλήθηκε…

Image062

Πουλήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα το ελικόπτερο του μεγαλοβιομήχανου Ελ. Μουζάκη που φαίνεται στην σπάνια αυτή φωτό αραγμένο προς πώληση στην ταράτσα-ελικοδρόμιο του εργοστασίου “Πεταλούδα”. Κλείνει τυπικά έτσι κι ένας κύκλος μιας ταξικής σημειολογίας με τον μοναδικό άνθρωπο στο Αιγάλεω που ερχόταν στη “δουλειά” του με ελικόπτερο καθημερινά πλην σαββατοκύριακου, εορτών και σχόλης. Είτε στο κλασσικό δρομολόγιο από τα Βόρεια προάστια που έμενε είτε στο δρομολόγιο από τις Στροφάδες του Ιονίου, από το ιδιόκτητο νησί του. Πρωί πρωί συνεπέστατος μέχρι τα βαθιά του γεράματα, ο παραδοσιακός αυτός αντιπρόσωπος της “αυτοδημιούργητης” μεγαλοαστικής τάξης υπερίπτατο του Αιγάλεω, αγέρωχος μέσα στην “επιτυχία’ του και προσγειωνόταν στην ταράτσα του εργοστασίου του δίπλα στις ταλαίπωρες εργατικές πολυκατοικίες του Κάτω Αιγάλεω. Και μετά, πάλι συνεπής, γύρω στις 4 το μεσημέρι απογειωνόταν και πάλι για την επιστροφή στο σπίτι από τη “δουλειά”.

Τώρα, στο Αιγάλεω κανείς πια δεν έρχεται στη δουλειά του με ελικόπτερο…

Τετάρτη 13/1 στις 8μμ στο Πολυτεχνείο

Η ιστορία του συντρόφου Κ.Μ. (http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1119177) πρέπει να γίνει γνωστή. Κυνήγησε και ακινητοποίησε «υπάλληλο» της ΕΥΠ την ώρα που τον παρακολουθούσε και έφτασε να τον μηνύσει προκειμένου να μάθει ποιος είναι αλλά και να αντιμετωπίσει  ενδεχόμενα εκ των υστέρων δίωξης.  Αμέσως μετά την ιστορία αυτή δημοσιεύτηκαν στα ΜΜΕ απίθανα σενάρια που ενέπλεκαν τον σύντροφο σε ιστορίες βασισμένες στο μονότονο μοτίβο των τελευταίων καιρών. Μοτίβο που επιδιώκει την ταύτιση εγκλήματος και αναρχικού/αντιεξουσιαστικού χώρου στην κοινωνική συνείδηση. Μοτίβο που έρχεται από τα παλιά αλλά συνοδεύει επιφατικά όλες τις κατασταλτικές πρακτικές της νεότευκτης «σοσιαλιστικής» κυβέρνησης. Στη βάση της επίκλησης «ειδικών συνθηκών», «έκτακτης ανάγκης» και διάφορων άλλων ρητορικών ευτράπελων,  οι διωκτικές αρχές -με την επικουρία των εργολάβων της ενημέρωσης- νομοθετούν μέσα σε ένα υποτιθέμενο θεσμικό αδρανές γεμίζοντας τις φυλακές και τα εδώλια με εκνευριστική ευκολία. Έχουμε γίνει μάρτυρες απίστευτων ιστοριών τους τελευταίους μήνες με συλλήψεις και διώξεις ανθρώπων χωρίς να υπάρχουν πειστήρια, αποδείξεις, μαρτυρίες… Άνθρωποι στη φυλακή ή την δικονομική ομηρεία στη βάση εικασιών… Ποινικοποιούνται σχέσεις και δρομολογείται ένα ιδιώνυμο που αντλεί την φιλοσοφία του από άλλες εποχές ιστορικού ζόφου.

Είναι καιρός να οργανωθεί ένα πολιτικό και κοινωνικό ανάχωμα σε αυτήν την καθεστωτική ευκολία προφυλακίσεων και διώξεων. Με αυτό το πλαίσιο καλείται συζήτηση-ενημέρωση την Τετάρτη 13 Γενάρη στις 8μμ στο Πολυτεχνείο, για την ανταλλαγή απόψεων και εκτιμήσεων γύρω από την υπόθεση αυτή.

Δείγματα λανθάνοντος ρατσισμού στην "αντιρατσιστική" εκδήλωση-φάντασμα

Η προηγούμενη ανάρτησή μας (https://anarxikoiaigaleo.squat.gr/?p=1651) αποτέλεσε αφορμή για να γίνουν κάποιες καίριες διαπιστώσεις πάνω στο ζήτημα των μεταναστών και της «μεταναστευτικής» πολιτικής. Μια εκδήλωση λοιπόν (29 Δεκέμβρη στο πνευματικό κέντρο του Δήμου Αιγάλεω Γ. Ρίτσος) που αφορούσε ντόπιους και μετανάστες, καλέστηκε χωρίς κανενός είδους ενημέρωση -πέρα από μια ψηφιακή ανακοίνωση σε πολύ συγκεκριμένες ιστοσελίδες- και οδηγήθηκε νομοτελειακά σε ακύρωση. Και ενώ κάποιος θα περίμενε να έχουν κυκλοφορήσει μέχρι και πολύγλωσσες αφίσες για να μπορέσουν, πέρα από ντόπιους, όσοι περισσότεροι μετανάστες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν–για ένα ζήτημα που τους αφορά- ενημερωνόμαστε ότι διοργανωτές απέτρεψαν την μουσουλμανική ένωση ελλάδας από το να αναρτήσει την εκδήλωση στην ιστοσελίδα της! Από το σχόλιο της εκπροσώπου της μουσουλμανικής ένωσης:

«… όταν σε καλούν καλόπιστα δεν έχεις λόγο να είσαι καχύποπτος μέχρι δυστυχώς αποδείξεως του εναντίου. Δεν ξέρω για ποιο λόγο δε δόθηκε δημοσιότητα στο θέμα ώστε να βγει κάτι καλό, θα μπορούσε. Κι εμάς μας απέτρεψαν να δημοσιεύσουμε το συμβάν στη σελίδα μας καθώς έχει επισκεψιμότητα. Άλλωστε κι εμείς της Μουσουλμανικής Ένωσης είχαμε συμμετοχή στη διαδήλωση έξω από την Ισραηλινή πρεσβεία για την μαύρη επέτειο του περσινού βομβαρδισμού της Γάζα και ευτυχώς προλάβαμε έστω και λίγο να συμμετέχουμε μαζί με τους άλλους συντρόφους και δεν πήγε η ημέρα χαμένη»…

Ποιοι είναι λοιπόν αυτοί που διοργανώνουν τις απαράδεκτες αυτές επιμελημένα ατημέλητες εκδηλώσεις; Τι είδους παιχνίδια παίζονται με τα μεταναστευτικά ζητήματα;

Ας έχουν υπόψη τους όλοι οι «αρμόδιοι» ότι είμαστε πολύ υποψιασμένοι και ότι δεν πρόκειται αυτά τα γελοία παιχνίδια να παιχτούν ανενόχλητα στην περιοχή μας…

Δείγματα λανθάνοντος ρατσισμού στην “αντιρατσιστική” εκδήλωση-φάντασμα

Η προηγούμενη ανάρτησή μας (https://anarxikoiaigaleo.squat.gr/?p=1651) αποτέλεσε αφορμή για να γίνουν κάποιες καίριες διαπιστώσεις πάνω στο ζήτημα των μεταναστών και της «μεταναστευτικής» πολιτικής. Μια εκδήλωση λοιπόν (29 Δεκέμβρη στο πνευματικό κέντρο του Δήμου Αιγάλεω Γ. Ρίτσος) που αφορούσε ντόπιους και μετανάστες, καλέστηκε χωρίς κανενός είδους ενημέρωση -πέρα από μια ψηφιακή ανακοίνωση σε πολύ συγκεκριμένες ιστοσελίδες- και οδηγήθηκε νομοτελειακά σε ακύρωση. Και ενώ κάποιος θα περίμενε να έχουν κυκλοφορήσει μέχρι και πολύγλωσσες αφίσες για να μπορέσουν, πέρα από ντόπιους, όσοι περισσότεροι μετανάστες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν–για ένα ζήτημα που τους αφορά- ενημερωνόμαστε ότι διοργανωτές απέτρεψαν την μουσουλμανική ένωση ελλάδας από το να αναρτήσει την εκδήλωση στην ιστοσελίδα της! Από το σχόλιο της εκπροσώπου της μουσουλμανικής ένωσης:

«… όταν σε καλούν καλόπιστα δεν έχεις λόγο να είσαι καχύποπτος μέχρι δυστυχώς αποδείξεως του εναντίου. Δεν ξέρω για ποιο λόγο δε δόθηκε δημοσιότητα στο θέμα ώστε να βγει κάτι καλό, θα μπορούσε. Κι εμάς μας απέτρεψαν να δημοσιεύσουμε το συμβάν στη σελίδα μας καθώς έχει επισκεψιμότητα. Άλλωστε κι εμείς της Μουσουλμανικής Ένωσης είχαμε συμμετοχή στη διαδήλωση έξω από την Ισραηλινή πρεσβεία για την μαύρη επέτειο του περσινού βομβαρδισμού της Γάζα και ευτυχώς προλάβαμε έστω και λίγο να συμμετέχουμε μαζί με τους άλλους συντρόφους και δεν πήγε η ημέρα χαμένη»…

Ποιοι είναι λοιπόν αυτοί που διοργανώνουν τις απαράδεκτες αυτές επιμελημένα ατημέλητες εκδηλώσεις; Τι είδους παιχνίδια παίζονται με τα μεταναστευτικά ζητήματα;

Ας έχουν υπόψη τους όλοι οι «αρμόδιοι» ότι είμαστε πολύ υποψιασμένοι και ότι δεν πρόκειται αυτά τα γελοία παιχνίδια να παιχτούν ανενόχλητα στην περιοχή μας…

What a beautiful world

aigaleo300110

Με τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνα του καλογερόπουλου να αποσύρονται σιγά σιγά στις δημοτικές αποθήκες, οι 160 εργάτες στα ναυπηγεία του σκαραμαγκά παραμένουν σχεδόν 9 μήνες απλήρωτοι λόγω “αναρμοδιότητας” της διοίκησης στη καταβολή των οφειλών, οι εργαζόμενοι στα ικεα και στα media markt γίνονται λάστιχο για να εξυπηρετήσουν τις καταναλωτικές ορδές των “γιορτινών αγορών”, οι καταναλωτικές ορδές συντρίβονται μέσα στην δανειοπληξία τους  και οι πολιτικοί διαχειριστές καλούν σε εθνική ενότητα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης…
Εθνική ενότητα για μια σοσιαληστρική βαρβαρότητα…