Category Archives: Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος

Πέραμα: της νομοθεσίας το ανάγνωσμα…

cf80ceb5cf81ceb1cebcceb1

Διαβάσαμε:

“Το δυστύχημα στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος τον Ιούλιο του 2008, που στοίχισε την ζωή σε οκτώ ανθρώπους «θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί εάν είχαν ληφθεί όλα τα προληπτικά μέτρα που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία για την εκτέλεση εργασιών» απαντά ο επίτροπος κοινωνικών υποθέσεων και απασχόλησης κ. Σπίντλα στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλη.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής με δεύτερη ερώτησή του επανήλθε στο θέμα του εργατικού δυστυχήματος που συνέβη στις 25/7/2008 ζητώντας από την Κομισιόν να αξιολογήσει την γενικότερη εφαρμογή των κανόνων ασφαλείας και υγιεινής στην εργασία στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη.

Η Κομισιόν στην πρώτη απάντησή της είχε αναφέρει ότι «δεν διαθέτει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες και τις αιτίες του εν λόγω ατυχήματος, θα έλθει σε επαφή με τις ελληνικές αρχές για να πληροφορηθεί λεπτομερώς πώς συνέβη το τραγικό αυτό ατύχημα».

Στη νέα απάντηση ο επίτροπος Σπίντλα τονίζει: «[…] Το εν λόγω ατύχημα θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί εάν είχαν ληφθεί όλα τα προληπτικά μέτρα που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία».

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε: «Η απάντηση της Κομισιόν είναι σαφής. Οι οκτώ εργαζόμενοι που έχασαν την ζωή τους εν ώρα υπηρεσίας στο Πέραμα τον περασμένο Ιούλιο θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν εφαρμοζόταν σωστά η νομοθεσία”.

Για μια ακόμη φορά λοιπόν. Ποιά νομοθεσία ρε αγύρτες; Αυτή που συνετέλεσε στην σύνταξη του χυδαίου πορίσματος και αθωώνει εφοπλιστές, εργολάβους, εγκάθετους ελεγκτές;

[kaltura-widget wid=”i3c5c84g74″ width=”410″ height=”364″ addpermission=”2″ editpermission=”2″ /]

Και για να μην ξεχνιόμαστε, τα νέα από αντίστοιχη Ν/Ζώνη στην απέναντι μεριά του Αιγαίου δεν φαίνεται να διαφέρουν…

πορεία ενάντια στη σιωπή και τη λήθη

poreia_perama

300 με 350 άτομα συμμετείχαν στην πορεία ενάντια στην σιωπή και τη λήθη, στην πορεία οργής ενάντια στην δολοφονία των 8 εργατών το περασμένο καλοκαίρι αλλά και του πρόσφατου χυδαίου δικονομικού πορίσματος που χρεώνει όλες τις ευθύνες στον μοναδικό επιζώντα του δυστυχήματος. Στο δρομολόγιο οι γειτονιές του πολύπαθου Περάματος. Υπήρχε παλμός, σιγουριά των διαδηλωτών στο δρόμο παρά την μαζική παρουσία των μπάτσων και πολύ διάθεση για επικοινωνία με τον κόσμο του Περάματος που σε μερικές περιπτώσεις χειροκροτούσε από τα μπαλκόνια. Εκδηλώθηκαν συμβολικές επιθέσεις στην Λιμενοφυλακή της Ζώνης και στο Δημαρχείο, οριακή ανοχή των διαδηλωτών προς τις τράπεζες (γέμισαν με ενδιαφέροντα δεκεμβριανά συνθήματα) και τα γραφεία του ΚΚΕ (με την κομματική περιφρούρηση του τοπικού Ναού εντοιχισμένη και περιβεβλημένη την καδρονάτη εκδοχή, αυτή με το πεταριστό φυλοκάρδι).
Διατυπώνεται ακόμη μια φορά από τις γραμμές των ανυπότακτων εξεγερμένων συνειδήσεων το έμπρακτο ενδιαφέρον να δημιουργηθεί ένα αυθεντικό ανάχωμα στα δολοφονικά σχέδια όλων των “νονών” της Ζώνης σε βάρος των εργαζόμενων. Σε αυτήν την προοπτική βαδίζουμε σταθερά κι επίμονα.
Και συνεχίζουμε.

poreia-perama-7-03011

poreia-perama-7-03037

poreia-perama-7-03014

poreia-perama-7-03001

trapeza

"Το μαχαίρι στο κόκκαλο" των νεκρών

24 Ιούλη 2008, 4 το απομεσήμερο. Το δεξαμενόπλοιο «Friendship gas» τυλίγεται στις φλόγες με προσάναμα 8 εργαζόμενους μεταξύ των οποίων και ανασφάλιστοι μετανάστες. “Το μαχαίρι θα μπει στο κόκκαλο” διατυμπανίζει η αρμόδια αρχή την ίδια στιγμή που η κατηγορία εκπίπτει από κακούργημα σε πλημμέλημα. Ασκήσεις ειρωνίας…

Στο πόρισμα λοιπόν , που στάλθηκε σήμερα στην εισαγγελία Πειραιά, οι τρεις πραγματογνώμονες (η ανακρίτρια έχει εν τω μεταξύ αρνηθεί να υπάρχει εκπρόσωπος εργαζομένων στις έρευνες) αναφέρουν:

«Η πλέον πιθανή και εύλογη αιτία εκδήλωσης της πυρκαγιάς, που συνέβη στις 16:15 της 24-07-2008, στον κενό χώρο της Νο 3 δεξαμενής φορτίου του υγραεριοφόρου πλοίου «Friendship gas», με αποτέλεσμα τον θάνατο 7 εργαζομένων εξωτερικού συνεργείου επισκευών και ενός μέλους του πληρώματος του πλοίου, οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα σε αμέλεια του Β. Καββαδία, τεχνίτη ελασματουργού και του άτυχου βοηθού του Κωνσταντίνου Οικονομάκη…

…Εάν από τους υπεύθυνους των εργασιών επισκευής του πλοίου είχαν ληφθεί και εφαρμοσθεί ορθά όλες οι διατάξεις και ρυθμίσεις της νομοθεσίας για την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας, ήταν δυνατόν να είχε αποφευχθεί η ταχεία εξάπλωση και ενδυνάμωση της πυρκαγιάς και τα εξ’ αυτής προκληθέντα αποτελέσματα ήταν διαφορετικά εάν ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι σύμφωνα με τις διενεργηθείσες τοξικολογικές εξετάσεις των θανόντων, οι επτά (7) από τις (8) αυτές εξετάσεις αναφέρουν ότι ο θάνατος επήλθε συνεπεία ασφυκτικού θανάτου συμβατού με πρόκληση του δια εισπνοής μονοξειδίου του άνθρακος.»

Επιβεβαιώνεται λοιπόν μία από τις πολλές εκδοχές πρόκλησης του δυστυχήματος με τέτοια σιγουριά από τους εμπειρογνώμονες ωσάν να ήταν μπροστά την ώρα της φονικής έκρηξης. Και, ω του θαύματος! η εκδοχή αυτή είναι ακριβώς αυτή που αθωώνει οποιονδήποτε άλλον πέραν των εργαζομένων. Υποστέλλεται για παράδειγμα ακόμη και η ελάχιστη αναφορά στις ανύπαρκτες εξόδους διαφυγής, αναφορά που θα μετατόπιζε έστω και ελάχιστα την ευθύνη προς την κατεύθυνση της εργοδοσίας…

Ταξικό σκύλεμα…

[1.30 μμ.: Αυτή την ώρα εξελίσσεται πορεία 300 περίπου ατόμων μετά από συγκέντρωση στην Ομόνοια σωματείων της Ν/Ζώνης (συνδικάτο μετάλλου πειραιά, παν.ένωση αμμοβολιστών-καθαριστών, σωματείο ναυπηγοξυλουργών, σωματείο ηλεκτρολόγων πλοίων), σωματείων που ελέγχονται από το ΚΚΕ. Η πορεία αυτή ήταν προγραμματισμένη πριν δυο εβδομάδες και συμπίπτει απλώς με την έκδοση του πορίσματος. Η πορεία κατευθύνεται προς το Υπουργείο Απασχόλησης επί της Πειραιώς. Στην προκήρυξή τους γράφουν: “τα σωματεία μας-το ταξικό συνδικαλιστικό μας κίνημα δεν θα αφήσουν να περάσει έτσι αυτή η πρωτόγνωρη και προκλητική προσπάθεια να μείνουν στο απυρόβλητο αυτοί που μας δολοφονούν κάθε μέρα. Και οι κρίνοντες κρίνονται και θα μας βρίσκουν μπροστά τους συνεχώς…” Πρόκειται για την γνωστή άσφαιρη συνδικαλιστική ρητορεία που επαναλαμβάνεται βαρετά μετά από κάθε θανατηφόρα αιχμή της ναυπηγοεπισκευαστικής πραγματικότητας… Μέχρι να χτυπήσει ξανά ο θάνατος τους εργάτες. Ανενόχλητος.]

Νέες θεσεις εργασιας!

“Με διάταξη που κατατέθηκε από την Κυβέρνηση στη Βουλή στο Σχέδιο Νόμου «Δικαιώματα – υποχρεώσεις επιβατών και μεταφορέων στις επιβατικές τακτικές θαλάσσιες μεταφορές και άλλες διατάξεις», θεσπίζεται για τη σύζυγο και τα τέκνα των προσώπων που απεβίωσαν από το εργατικό δυστύχημα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος στις 24 Ιουλίου, το δικαίωμα πρόσληψης στο Δημόσιο ή στα Νομικά Πρόσωπα του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως αυτός κάθε φορά οριοθετείται
2008 Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών

Κοντά 2 μήνες μετά τις δολοφονίες στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη κι ο κρατικός κυνισμός σε ρόλο διαχειριστή της δυστυχίας έρχεται να “αποζημιώσει” τις οικογένειες με εργασία στους κόλπούς του ίδιου του κράτους.Πέρα απο την προβολή της ηθικής της εργασίας ως ύψιστου κοινώνικού αγαθού απο την πλευρά της κυριαρχίας,διαφαίνεται και η απάντηση των ίδιων των μηχανισμών της:
“Τα θύματα στην υπηρεσία των δολοφόνων”.
“Οργή και μόνο για τους δολοφονημένους στα κάτεργα της μισθωτής σκλαβιάς” η δική μας…

Insideman: Πώς γίνονται οι δουλειές στο Πέραμα

Επειδή όλα συνεχίζονται όσον αφορά τις δολοφονίες των 8 εργατών στο Πέραμα παραθέτουμε δύο μαρτυρίες ενός γνωστού πρώην εφοπλιστή-πλοιοκτήτη για την υπόθεση. Γίνονται πασιφανή τα παιχνίδια που παίζονται όσον αφορά την συγκάλυψη των ευθυνών από μεριάς σύσσωμου του Συστήματος αποκαλύπτοντας με μια έγκυρη για τα μέτρα του ίδιου του Συστήματος μαρτυρία ότι δεν πρόκειται για κάποια εκτροπή του αλλά για ένα δομικό του ρελαντί. Δεν πρόκειται για δολοφονίες-λάθη αλλά για προϋπολογισμένα, προϋποτιθέμενα και ως εκ τούτου προαναγγελθέντα εγκλήματα, φυσική απόρροια της “εύρυθμης” λειτουργίας των ίδιων των δομών του Συστήματος:

Επιστολή 27 Ιούλη 2008

Ειναι καιρός πλέον και δημόσια να καταγγείλω τα κακώς κείμενα και στην Ναυπηγοεπισκευαστική κλίμακα του Περάματος,πληγή – γάγγραινα σωστή για όσους εργάζονται σ’αυτήν,υπό οιανδήποτε ιδιότητα.Είτε ως προσωπικό των ναυπηγείων,είτε ως πλήρωμα του πλοίου,μια και επικρατεί χάος στα περιβόητα “μέσα ασφαλείας”, που υποτίθεται ότι πρέπει να τηρούνται αυστηρά ,βάσει των ισχυόντων κανονισμών.

Από πλευράς πλοίου – πλοιοκτήτου, ορίζεται “τεχνικός ασφαλείας”,ο οποίος είναι υπόχρεος να είναι ” Π Α Ρ Ω Ν ” επί του πλοίου και να ελέγχει τα πάντα,όλα τα μέσα ασφαλείας του πλοίου και να δίνει τις απαραίτητες οδηγίες.

Από πλευράς Ναυπηγείου,επίσης ισχύει το ίδιο,μια και υπάρχει ο “υπεύθυνος εργασιών”,που ελέγχει όλα τα μέσα πυρασφάλειας αλλά και τον ανάλογο εξοπλισμό των εργαζομένων ,για την ασφάλειά των και την ατομική ακεραιότητά των.

Από πλευράς Λιμεναρχείου,”υποτίθεται” ότι πρέπει να γίνονται “αιφνιδιαστικοί “και “απροειδοποίητοι” έφοδοι στα Ναυπηγεία και να ελέγχουν τα πάντα.
Και την πλευρά του πλοίου , αλλά και του ναυπηγείου και να στέλνουν στο αυτόφωρο τους παραβάτες,εάν διαπιστωθούν παραβάσεις και παράλληλα να διακόπτουν τις εργασίες,εάν διαπιστωθούν παραβάσεις,συστήνοντας την αποκατάστασή των και επαναλειτουργία των μετα από νέα επιθεώρηση και έγκρισή των φυσικά.

Από που να αρχίσω εγώ τώρα? Ποιόν να περιλάβω πρώτα?

Αρχίζοντας από τον αμοιβόμενον “αδρά” τεχνικό ασφαλείας,του οποίου τα καθήκοντα σας τα προαναφέρω.( Αναφέρομαι σε αυτά που συνέβησαν σε εμένα,σε πλοία δικά μου,κατά την διάρκεια επισκευής των σε Ναυπηγεία του Περάματος,οπότε ΟΥΔΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕ ΔΙΑΨΕΥΣΕΙ ,καθ’ ότι έχω κάνει καταγγελίες κατά πάντων.)

Ο ένας εξ’αυτών,πήγαινε το πρωί,έκανε τον έλεγχό του,έδινε οδηγίες στο πλήρωμα και στους εργάτες του Ναυπηγείου,υπέγραφε το βιβλίο επιθεώρησης και μετά 2ωρον….έφευγε.
Ετερος,που μου τον είχε συστήσει σαν έντιμο ο ιδιοκτήτης του Ναυπηγείου,συνελήφθη από έφοδόν μου στο πλοίο,να παίζει “τάβλι” σε παρακείμενο καφενείο…..
Τρίτος,ο οποίος ήταν και ο πλέον ακριβοπληρωμένος,και πάλι από έφοδό μου στο Ναυπηγείο,διεπίστωσα από το βιβλίο επιθεώρησης που τηρείτο στο Ναυπηγείο,ότι ήταν ….
ανυπόγραφο 19 ( δεκαεννέα ) ημέρες!!!!!! Που σημαίνει ότι,τον κάλυπταν όλοι.Ναυπηγείο,Πλοίαρχός μου και το κλιμάκιο του Λιμεναρχείου Περάματος,μια και από έλεγχό μου προέκυψε ότι είχαν κάνει 3 φορές επίσκεψη στο πλοίο μου και τα είχαν βρεί όλα “καλά.”

Επιστρέφοντας στο γραφείο μου,τηλεφωνώ ανώνυμα στο 5μελές κλιμάκιο εργασίας και καταγγέλω το γεγονός.
Παράλληλα αναζητώ τον εν λόγω Ναυπηγό και μαθαίνω από την Γραμματέα του,ότι βρισκώταν “εκτός Ελλάδος”……..
Στέλνω Φαξ διαμαρτυρίας μου στο γραφείο του και το κοινοποιώ στους αρμόδιους φορείς.
Επιλαμβάνεται το 5μελές κλιμάκιο – στό οποίο είχα κάνει την καταγγελία – και διαπιστώνει τα όσα προαναφέρω και με παραπέμπει ως πλοιοκτήτη,ομού μετά του εν λόγω Ναυπηγού-τεχνικού ασφαλείας,ενώπιον του τριμελούς πλημ/κείου Πειραιά,όπου και προ 7μήνου εκδικάστηκε η υπόθεση,εγώ απηλλάγην και ο τεχνικός ασφαλείας καταδικάστηκε σε ….8 μήνες φυλάκιση.

Από προσωπικούς μου ελέγχους ,διαπιστώνω επίσης ότι τα μέσα ασφαλείας των ναυπηγείων υπήρξαν πλημμελή και ουδείς των εργαζομένων σ’αυτά δεν τολμούσε να απαιτήσει την στοιχειώδη ασφαλιστική του κάλυψη,μια και θα απελύετο αμέσως.Και που να βρεί εργασία ,μια και θα τον είχαν ρεπορτάρει αμέσως σε όλα τα ναυπηγεία???

Σε κάποια περίπτωση και για να διαπιστώσω τα καταγγελόμενα (Συνεργασία Ναυπηγείου με Λιμεναρχείο Περάματος,”ΕΠ ‘ ΑΜΟΙΒΕΙ” φυσικά) γίνομαι και εγώ παραβάτης.
Βάζω σε πλοίο μου 5 αλλοδαπούς να εργαστούν – ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ – ως ημερομίσθιοι εργάτες και με την έγκριση του Ναυπηγείου,το οποίο κανονικά έπρεπε να μου το απαγορεύσει.Το ίδιο και ο “τεχνικός ασφαλείας”, ως και ο “υπεύθυνος εργασιών”.Ουδείς ετόλμησε να μου κάνει ,έστω και υπόδειξη.

Σε ερώτησή μου στον ιδιοκτήτη του ναυπηγείου,”τι μέλλει γενέσθε” σε περίπτωση εφοδίας από το λιμενικό,τι νομίζετε ότι μου απήντησε?

“Μόλις Καπετάν Γιάννη συγκεντρωθεί το κλιμάκιο,αμέσως με “ΕΙΔΟΠΟΙΕΙ Ο ΛΙΜΕΝΑΡΧΗΣ” και ρυθμίζουμε τα πάντα στο ναυπηγείο.Τους εργαζόμενους αλλοδαπούς τους κρύβουμε ή τους στέλνουμε στα καφενεία και μόλις περατωθεί ο έλεγχος,τους ξαναμαζεύουμε…….Και τους δικούς μας και τους δικούς σας…

Ετσι κ.Υπουργέ Εμπορικής Ναυτιλίας,έτσι κ.Αρχηγέ του Λιμενικού Σώματος λειτουργούν οι Λιμενάρχες και όχι μόνον,αλλά και τα πλωτά σας μέσα.
Όλοι τους χρηματίζονται ,μέχρι που να σας “ξυπνήσει” κανένα εργατικό ατύχημα.

Δεν μπαίνω στον κόπο να σας πώ – πως εkδίδονται ,όποτε εκδίδονται,- οι βεβαιώσεις του GAZ FREE…….
Ούτε πειά πιστοποιητικά είναι γνήσια και πειά όχι….”γιατί τα ξέρετε όλα”,αλλά δυστυχώς σιωπείτε μπροστά στο χρήμα που ρέει άφθονο…

Και μην διαννοειθεί ουδείς εξ’ υμών να με διαψεύσει,γιατί θα γελάσει και το παρδαλλό κατσίκι με τα αποδεικτικά στοιχεία που έχω συγκεντρωμένα!!!!!

Και εάν θέλετε να μιλήσουμε και για το “κύκλωμα των λαθρομεταναστών”, πού, πόσοι και ποιοί από το Λιμενικό Σώμα παίρνουν τις” μίζες των” και κλείνουν τα μάτια τους κ.λ.π.
εγώ εδώ είμαι.

Ολα τα Ναυπηγεία εν Ελλάδι,βρίσκονται υπό την “σκέπην των Λιμενικών οργάνων.”

Το ίδιο και οι εφοπλιστές,το ίδιο και οι λαθρέμποροι,το ίδιο και οι Ναυτικοί πράκτορες κ.λ.π.

Ιωάννης Εμμ.Νομικός

#fullpost{display:inline;}

Επιστολή 5 Αυγούστου 2008

Με έκπληξη μεγάλη πληροφορήθηκα την προφυλάκιση του Πλοιάρχου του Δεξαμενόπλοιου “FRIENDSHIPGAS”,απόφαση που έλαβε η κυρία ανακρίτρια που διενεργεί την προανάκριση του θανατηφόρου αυτού ατυχήματος. “Νομικός” κατ’όνομα είμαι και όχι κατ’επάγγελμα. Τυχαίνει όμως να είμαι… Πλοίαρχος και τέως πλοιοκτήτης – εφοπλιστής και γνωρίζω απ’έξω και ανακατωτά το Ναυτικό Δίκαιο,αλλά και τα “καθεστώτα “που επικρατούν στα Ναυτιλιακά γραφεία.

Κατόπιν τούτου , ερωτώ την κυρία ανακρίτρια και τον αρμόδιο εισαγγελέα – που συναποφάσισε γι’αυτή την προφυλάκιση – ποιό ήταν το παράπτωμα που υπέπεσε ο Φιλιππινέζος Πλοίαρχος στην προκειμένη περίπτωση?

Ο Νόμος προβλέπει και οι κανονισμοί που ισχύουν στην Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη,ότι το “ΠΛΗΡΩΜΑ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΕΠ’ΑΥΤΟΥ” ,όσο χρονικό διάστημα το πλοίο εκτελεί εργασίες στο ναυπηγείο.Επισκευές εκτελούνται μόνον από τα συνεργεία που έχουν επιλεγεί από τον πλοιοκτήτη και τα οποία ελέγχονται πλήρως από τον “ΤΕΧΝΙΚΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ” – τον οποίον και αυτόν επιλέγει ο Πλοιοκτήτης -που πρέπει να είναι μάλιστα απόφοιτος Πολυτεχνείου και όχι μιας κάποιας τεχνικής σχολής.Αυτός δίνει εντολές,αυτός ελέγχει τα μέσα ασφάλειας πλοίου και συνεργείων,αυτός είναι “ΤΟ ΛΥΣΑΙ ΚΑΙ ΔΕΣΑΙ” που λέμε εμείς οι ναυτικοί.

Εάν μέλος του πληρώματος εργαζώταν και πάθαινε κάποιο ατύχημα,μόνον τότε ήταν Υπεύθυνοι ο Πλοίαρχος και Υποπλοίαρχος γιατί δεν έπρεπε να τον στείλλουν για εργασία,μια και ως προανέφερα ,όσο το πλοίο βρίσκεται σε ναυπηγείο,απαγορεύεται το πλήρωμα να εκτελεί πάσης φύσεως εργασίες και κυρίως επισκευαστικής φύσεως.Μάλιστα δεν έπρεπε κάν να βρίσκωνται επί του πλοίου κατά την διάρκειαν των επισκευών.!!!!!!

Ο πλοιοκτήτης – εφοπλιστής,έπρεπε να μην είχε πλήρωμα στο πλοίο του,άρα και είναι “παραβάτης του Νόμου και των κανονισμών.”

Το λιμενικό κλιμάκιο,το 5μελές,ο υπεύθυνος των ναυπηγείων,ο τεχνικός ασφαλείας, “είναι παραβάτες” ,ως προς την μη απομάκρυνση του πληρώματος από το πλοίο,αλλά και στην επιβολή κυρώσεων εις βάρος της πλοιοκτήτριας εταιρείας,που όφειλε να μην έχει πλήρωμα στο πλοίο της.

Αλλά,υπάρχει το μεγάλο αλλά…….

Ποιός πλοιοκτήτης απομακρύνει το πλήρωμά του από το πλοίο διαρκούσης της επισκευής και επιβαρύνεται το κόστος της διαμονής των σε Ξενοδοχείο?
Ποιό ναυπηγείο θα πει στον πλοιοκτήτη,κατέβασε το πλήρωμά σου από το πλοίο?
Ποιός τεχνικός ασφαλείας θα εναντιωθεί στον πλοιοκτήτη?

Ποιός Καπετάνιος – και δή Φιλιππινέζος – έχει το ανάστημα να εναντιωθεί στις αποφάσεις των πλοιοκτητών του και να απαιτήσουν την “διαμονήν των σε ξενοδοχείο”,μια και αυτό προβλέπει ο Νόμος?
Και όχι μόνον,καθ’ότι “θέλουν δεν θέλουν”, “επιτρέπεται ή δεν επιτρέπεται”, τα πληρώματα όλων των πλοίων παραμένουν στα πλοία και παρέχουν και εργασίαν συν τοις άλλοις.

Και όλοι κάνουν τα στραβά μάτια,μέχρι να συμβεί το μοιραίο.Και ακόμη και τότε επιρρίπτονται ευθύνες στον τελευταίο τροχό της αμάξης.Στην προκειμένη περίπτωση ,”έστειλλε φυλακή
η πολιτεία τον αδύναμο κρίκο,τον τελευταίο τροχό της αμάξης,τον Φιλλιπινέζο Καπετάνιο και οι πραγματικοί υπεύθυνοι απολαμβάνουν τον καφέ τους στο Κολωνάκι!!!!

Οι πρώτοι που έπρεπε να ήσαν κρατούμενοι,είναι εκτός κατηγορητηρίου και έτσι θα διαιωνίζεται πάντα η κατάσταση, “ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΨΑΡΙ ΘΑ ΤΡΩΕΙ ΤΟ ΜΙΚΡΟ”….

Σήμερα που μιλάμε,το ίδιο καθεστώς επικρατεί στο Πέραμα,στη Σαλαμίνα,στην Ελευσίνα.Και όλοι κάνουν τα τυφλά μάτια.

Τολμήστε επιτέλους αξιότιμοι κύριοι εισαγγελείς και δικαστές να επιβάλλετε τον Νόμον όπου δεί ,για να σταματήσουμε να θρηνούμε θύματα επιτέλους,γιατί έτσι το θέλει,έτσι επιθυμεί η αυτού εξοχότης “ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ”, “ΤΟ ΧΡΗΜΑ”, αλλά κυρίως το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ και τα έκτελεστικά του όργανα,που μασάνε με 100 μασέλλες και τα “αρπάζουν” από παντού (Πλοιοκτήτες,Ναυπηγεία,Ναυτικούς Πράκτορες,κλπ.)προκειμένου να κλείνουν τα μάτια και να μην επιβάλλουν κυρώσεις στους παραβάτες.

Τιμήστε κ.κ.εισαγγελέα και ανακρίτρια το όνομά σας και το λειτούργημά σας , αναψηλαφίζοντας τους λόγους της προφυλάκισης του Πλοιάρχου και προβείτε στην άμεση αποφυλάκισή του,βέβαιοι ότι έχετε προσθέσει μια καλή σελίδα στον Νομικό μας πολιτισμό.-

Ιωάννης Εμμ.Νομικός


Λίγα λόγια για την πορεία στο Πέραμα

Η πορεία πέτυχε τους σκοπούς της. 400-450 άνθρωποι πέρα από τις αντιξοότητες του βαθιού καλοκαιριού διαδήλωσαν τόσο δυνατά όσο λίγες φορές, με την δύναμη εδώ να προσδιορίζεται από το γερό πάτημα στο δρόμο, το έντονο συναίσθημα και την αποφασιστικότητα της πολιτικής τους επιλογής. Η αστυνομία ήταν παντού με όλα τα “σώματά” της, είχε καταλάβει τη Ζώνη, το πέρασμα για Σαλαμίνα, τους κεντρικούς δρόμους διατυπώνοντας την κατασταλτική στρατηγική του Στρατηγού Χηνοφώτη: μελέτη της περιοχής, μελέτη των “εξαγγελιών” και των διαδικασιών του “εσωτερικού εχθρού”, στήσιμο αποτρεπτικό και στη συνέχεια κατασταλτικό με πολύ χημεία και εστιασμένη βαρβαρότητα, αυστηρή πειθαρχία. Η Δημοκρατία αυτή τη φορά δεν έδειχνε να είναι με την πλάτη στον τοίχο, παρά τους 8 νεκρούς, αλλά και οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες δεν διαπραγματευτήκαμε το μέγεθος της επιθετικότητας που είχαμε επιλέξει. Οι εργάτες είχαν διωχτεί από την Ζώνη από τις 3 το μεσημέρι, είχαν ειδοποιηθεί για αναρχικούς οι οποίοι “θα έρθουν για να τους δείρουν και να καταστρέψουν αυτοκίνητα και μηχανάκια” με αποτέλεσμα κι αυτοί να γεμίσουν τα ταβερνάκια της περιοχής περιμένοντας επί ματαίω να εκδηλωθεί η “αναρχική μάνητα”.
Το δρομολόγιο είχε επιλεχθεί έτσι ώστε η πορεία να περάσει από νευραλγικά σημεία της πόλης. Το πέρασμα από τα γραφεία του ΚΚΕ ήταν ένα σημείο τριβής όχι τόσο γιατί αποτελούσε από μόνο του μια αντιπροσώπευση πολιτικού νταβατζιλικιού αλλά γιατί είχαν κλειστεί μέσα, εμφανώς προκλητικά, στοιβαγμένα μερικά παλληκάρια του Κόμματος έτοιμα να υπερασπιστούν το Ναό τους. Εκεί ήταν που φάνηκε η διαθεσιμότητα της αστυνομίας να χτυπηθεί με την πορεία: “Όχι τα γραφεία ρε παιδιά” φώναξε ο επικεφαλής διατυπώνοντας κι αυτός από τη μεριά του τα όρια της πολιτικής νομιμότητας όπως αυτά έχουν χαραχθεί στην μεταπολιτευτική ιστορία. Όταν η πορεία πέρασε μπροστά από το σπίτι ενός εκ των 8 δολοφονημένων εργατών με τους συγγενείς να στέκονται στο μπαλκόνι και ενώ η συγκίνηση ήταν εκατέρωθεν εμφανής, εμφανή ήταν και τα ειρωνικά βλέμματα μερικών ανθρωποειδών χρυσαυγιτών με αστυνομική στολή. Αυτό αποτέλεσε άλλο ένα σημείο τριβής εξαγριωμένων συντρόφων με την αστυνομία. Μια και δεν ήταν η αστυνομία ο στόχος της συγκεκριμένης πορείας το σημείο τριβής ξεπεράστηκε. Η πορεία έληξε με εποχούμενους συντρόφους στον δρόμο της επιστροφής να επιτίθενται συμβολικά στο συνεργείο του εργολάβου Σουρλή, συνεργείο στο οποίο δούλευαν οι 8 δολοφονημένοι εργάτες.
Η πορεία αυτή όσο μας αφορά ως Πρωτοβουλία Αναρχικών Αιγάλεω δεν ήταν η αρχή της ενασχόλησής μας με τον χώρο των Ναυπηγείων. Έχουμε αρχίσει να ασχολούμαστε από καταβολής μας ως οργανωτικό σχήμα με τις εργασιακές σχέσεις -και ειδικά με τα Ναυπηγεία- και έχουμε σκοπό να αξιοποιήσουμε την σοβαρή αυτή παρακαταθήκη της πορείας στο έπακρο. Δεν είμαστε περαστικοί από την περιοχή. Πρόκειται να αξιοποιήσουμε κάθε σχέση με τον εργασιακό χώρο, να παρακολουθήσουμε τις επιλογές των αφεντικών και τα παιχνίδια της συνδικαλιστικής διαμεσολάβησης. Διατυπώνουμε μια αναρχική πρόταση στην προοπτική πάντα της ριζοσπαστικοποίησης των αντιστάσεων.

perama2

perama1

perama_poreia__3_

Πορεία στο Πέραμα Παρασκευή 1 Αυγούστου 6μμ

1 Αυγούστου: ¨...να υψώσουμε άλλον πύργο ατίθασο απέναντί τους

Η σημερινή πορεία σηματοδοτεί την τοποθέτησή μας με διαφορετικούς από τους έως τώρα όρους στην πραγματικότητα των δολοφονιών του εξουσιαστικού πολιτισμού μέσα στους εργασιακούς χώρους. Θα είμαστε η μεταβλητή Χ που ποτέ τα αφεντικά αυτού του κόσμου δεν θα μπορέσουν να υπολογίσουν στις εξισώσεις του θανάτου και του εξανδραποδισμού με τις οποίες διαφεντεύουν.
Η μεταβλητή Χ πάντα ως η μεγάλη τους άγνωστη. Σήμερα επιλέγουμε να είμαστε στους δρόμους του Περάματος, αλληλέγγυοι, δυνατοί και αποφασισμένοι να μην αφήσουμε τα 8 εγκλήματα της Ζώνης να βυθιστούν στην σιωπή.

Όλοι στο Πέραμα!

p

[Απόγευμα 31 Ιούλη. Στο Πέραμα όλα δείχνουν να συνεχίζονται σα να μην έχει συμβεί τίποτε. Γίνεται όμως; Λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο κει από τις αυλές, τα μπαλκόνια, τις πλατείες, τα σπίτια σκοτώθηκαν 8 άνθρωποι την ώρα του μεροκάματου. Δεν γίνεται! Ακόμη κι αν ισχύουν τα σύγχρονα δεδομένα για νέους Περαματιώτες που αρχίζουν να αποσυνδέονται από τα μεροκάματα της Ζώνης είναι γεγονός ότι το τοπίο δεν αναγνωρίζει ακόμη τα σύνορα των καρνάγιων και της γειτονιάς. Στο πλαίσιο δημοσιοποίησης της μεθαυριανής πορείας (παράλληλα με άλλους συντρόφους που αφισοκολούσανε την ίδια ώρα σε διάφορα σημεία της μητρόπολης) μπήκαμε στις γειτονιές του Περάματος, κρεμάσαμε πανό, κολλήσαμε αφίσες, “ψυχογραφήσαμε” το δρομολόγιο της πορείας και ήρθαμε σε επαφή με το Πέραμα. Ως αναρχικοί. Αυτό που είδαμε είναι μια δεκτικότητα, μια αρωγή, μια βουβή επικοινωνία που αποδομεί τα στερεότυπα της κυρίαρχης ιδεολογίας για τα “τσογλάνια που καταστρέφουν τις περιουσίες του κόσμου“.
8 θάνατοι. Το ποσοτικό εδώ αποκτά νόημα μόνο όσον αφορά τον βαθμό της επιθετικότητας και τον κυνισμό της εξουσίας από τη μια και την αμηχανία της γενικευμένης μοιρολατρίας από την άλλη. Η μεθαυριανή πορεία εκεί ακριβώς μπορεί να αναγνωρίσει τον εαυτό της, ανάμεσα στην επιθετικότητα των κυρίαρχων και την μοιρολατρία των κυριαρχούμενων. Όχι, όμως, για να την αναπαράγει ανέγγιχτη. Αλλά για να διασπάσει την ισορροπία της. Δηλώνουμε παρουσία ως ανιδιοτελής, αλληλέγγυα, συναισθηματικά φορτισμένη, πολιτικά συγκροτημένη δύναμη, ως ακηδεμόνευτη οργή του ανθρώπου ενάντια στα αδηφάγα ματαιόδοξα κτήνη της εξουσίας. Όποια κι αν είναι αυτά. Διακριτά, ξεκάθαρα, ειλικρινά. Στο δρόμο κατάκτησης της συνείδησης της ελευθερίας.
Κανένα έλεος στους πλούσιους και τα σκυλιά τους.
Ραντεβού στις 1 Αυγούστου εκεί που αναγνωρίζουμε τους εαυτούς μας.]

cf802

Πανό στο σημείο της συγκέντρωσης μπροστά στην πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης

cf801

Πανό στην κεντρική πλατεία του Περάματος, από όπου θα περάσει και η πορεία

[Προσθήκη 2 Αυγούστου: Τα πανό που φαίνονται στην φωτογραφία εξαφανίστηκαν λίγη ώρα μετά την ανάρτησή τους. Η αποκαθήλωση τους έγινε από μέλη του ΚΚΕ καθώς μαζί με αυτά τα πανό αποκαθηλώθηκε και ένα δικό τους (φαίνεται σε άλλη φωτό απέναντι από την πύλη της Ζώνης να διαφημίζει το φεστιβάλ της ΚΝΕ -διαφήμιση που είχαμε στηλιτεύσει σε προηγούμενη δική μας ανάρτηση εδώ). Στον χώρο της συγκέντρωσης έμεινε τελικά ένα πανό του συνδικάτου εργατών μετάλλου. Τέτοιου τύπου διευθετήσεις τις έχει εργολαβία μόνο το Κόμμα του Λαού στην περιοχή]

Κάλεσμα αντίστασης στις μαζικές δολοφονίες εργατών στο Πέραμα: Δευτέρα 28 Ιούλη στο Πολυτεχνείο

Με δεδομένη την -τουλάχιστον- ελλιπή και μοιρολατρική απάντηση των συναδέλφων των θυμάτων στην προμελετημένη από τα αφεντικά μαζική δολοφονία στο Πέραμα

και την σαφώς κομματικά χειραγωγημένη απάντηση των σωματείων,

κάποιοι σύντροφοι αναρχικοί-αντιεξουσιαστές εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει καμία αυθεντική πολιτική-κοινωνική υποδομή στην οποία θα μπορούσε να διοχετευθεί το γενικευμένο όνειδος και η οργή για το γεγονός

καλούμε σε συζήτηση στο Πολυτεχνείο τη Δευτέρα 28 Ιούλη στις 8μμ στην προοπτική διοργάνωσης μιας συλλογικής απάντησης στις πρόσφατες δολοφονίες των αφεντικών στην Ζώνη του Περάματος

[Στις δύο το μεσημέρι έληξε η κατάληψη που έγινε από το σωματείο εργατών μετάλλου προκειμένου να παραστούν σε κηδείες δύο δολοφονημένων εργατών, στην Σαλαμίνα και το Πέραμα]
[28 Ιούλη 12.30.μμ: Υπό κατάληψη βρίσκονται τα γραφεία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών σύμφωνα με ανακοίνωση στην συγκέντρωση των σωματείων της Ζώνης πριν λίγο…]

[Σύμφωνα με κάλεσμα των Σωματείων της Ζώνης που μοιράστηκε σήμερα το πρωί 28 Ιούλη, υπάρχει συγκέντρωση στον Ηλεκτρικό Σταθμό Πειραιά στις 9 το πρωί της Πέμπτης 31 Ιούλη και στη συνέχεια μετάβαση με τραίνο στην Αθήνα και πορεία στις 10 προς το υπουργείο εργασίας]

[Τελευταία ενημέρωση από το σημείο του δυστυχήματος 27 Ιούλη 3 το μεσημέρι. Τα νερά πρέπει να έχουν αντληθεί από το πλοίο μια και έχει πλέον ελάχιστη έως αμελητέα κλίση, όπως φαίνεται και στην φωτογραφία. Δεν υπάρχει κανείς στον χώρο των ναυπηγείων πέραν 6 καναλιών, οι οποίοι όπως και πάλι φαίνεται και στην φωτογραφία ενημερώθηκαν από συνάδελφο των δολοφονημένων εργατών ότι έχει ερευνηθεί το 99% των αμπαριών χωρίς να έχει βρεθεί ακόμη κάτι. H ειρωνία είναι ότι τίποτε στον χώρο των ναυπηγείων και στην περιοχή τριγύρω δεν φέρνει στο νου ότι έχει συμβεί ένα τόσο τραγικό δυστύχημα. Στην είσοδο των Ναυπηγείων, ακριβώς δίπλα στο σημείο επιβίβασης για Σαλαμίνα, η ντροπή των σωματείων είναι όλη δική τους αφού δεν έχουν αναρτήσει ούτε ένα πανό που να συνδέεται με το συμβάν. Το μόνο πανό που υπάρχει εκεί είναι αυτό που φαίνεται στην τρίτη φωτογραφία και είναι του φεστιβάλ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ…Τίποτε άλλο...]

perama2

perama1

perama3

Πέραμα: τα συμπεράσματα δικά σας…

Όσον αφορά τις κινητοποιήσεις με σημείο αναφοράς τα σωματεία. Τα σωματεία, αυτά τα οποία διοργάνωσαν σήμερα την συγκέντρωση και την πορεία προς το υπουργείο Ναυτιλίας ελέγχονται από το ΠΑΜΕ. Δεν υπάρχει συνδικαλιστικό «αντίπαλο δέος» στον χώρο της Ζώνης και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλες απαντήσεις πέραν των απαντήσεων που θα ελέγχονται από το ΠΑΜΕ. Ό,τι έγινε σήμερα έγινε. Το πρωί κατέβηκαν στο δρόμο το ΠΑΜΕ και μερικοί εργάτες του Περάματος. Δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη «αντανακλαστική», «δυναμική» κίνηση σχετικά με την υπόθεση του θανάτου των 8 (τουλάχιστον) εργατών. Να σημειώσουμε και πάλι την απειλή προπηλακισμών από μέλη του ΠΑΜΕ ακόμη και σε μέλη σωματείων ή ακηδεμόνευτες παρουσίες στην πρωινή πορεία κάθε φορά που εκδηλωνόταν διάθεση για πραγματική αντίδραση…

Έχει κηρυχθεί 3ήμερη απεργία στη Ζώνη που θα περιφρουρηθεί αυστηρά. Την Δευτέρα έχει καλεστεί συνέλευση των σωματείων στην προοπτική καλέσματος 24ωρης παμπειραϊκής απεργίας μέσα στην επόμενη εβδομάδα και διοργάνωσης πορείας την ίδια μέρα.

Όσον αφορά την υπόθεση των εγκλωβισμένων σωρών και τον αριθμό των θυμάτων. Η πυροσβεστική αυτές τις ώρες αδειάζει το καράβι από τα νερά. Οι συνάδελφοι των θυμάτων είναι σίγουροι ότι τα θύματα είναι πολύ περισσότερα των οκτώ. Αφού αντληθούν τα νερά θα πρέπει να γίνει εκ νέου έρευνα για τον εντοπισμό κι άλλων σωρών. Είναι δεδομένο ότι στο συνεργείο το οποίο αποτελούταν από 20 περίπου άτομα υπήρχαν και αρκετοί μετανάστες χωρίς χαρτιά. Τα στοιχεία τους πιθανόν να μην υπάρχουν καν καταγεγραμμένα από τους εργολάβους ή να μην έχουν καν δοθεί σε αυτούς που ερευνούν. Επιπλέον δεν υπάρχουν και άνθρωποι που θα μπορούσαν να αναζητήσουν αυτούς τους μετανάστες. Έχει συμβεί και στο παρελθόν, όπως μεταφέρθηκε από εργάτες της Ζώνης, να έχουν σκοτωθεί 6 εργάτες και να καταγράφεται μόνον ένας φόνος μια και για τους υπόλοιπους δεν υπήρχαν στοιχεία λόγω της «παράνομης» παρουσίας τους στα συνεργεία καθιστώντας επομένως εύκολη την απόκρυψή τους. Το σίγουρο είναι ότι το σωματείο θα ζητήσει και την έρευνα από δύτες. Επομένως, η υπόθεση των νεκρών και αγνοουμένων ΔΕΝ έχει τελειώσει ακόμη. Να σημειωθεί ότι κάθε φορά που έβγαζαν με γερανό σωρούς από τα αμπάρια δεν υπήρχε και ένα σώμα κάθε φορά αλλά ανθρώπινα μέλη από διαφορετικά ανθρώπινα σώματα.

Τα συμπεράσματα δικά σας…

Μαζική σφαγή στο Πέραμα

[Απόγευμα 6.30 της 25 Ιούλη. Στον χώρο του δυστυχήματος δεν υπάρχει κανείς πέρα από ένα όχημα της πυροσβεστικής και ένα της ΕΡΤ. Δεν φαίνεται να εκτελούνται εργασίες ανεύρεσης θυμάτων και το πλοίο έχει αποκαταστήσει το πρόβλημα της κλίσης που είχε αποκτήσει μετά το δυστύχημα. Επιπλέον, όλα δείχουν ότι τα σωματεία δεν επένδύουν σε κάποιο είδος συγκέντρωσης στον χώρο. Ως εκ τούτου το κάλεσμα για το οποίο είχαμε ενημερώσει φαίνεται να ακυρώνεται. Για όποιον πάντως ενδιαφέρεται το μοιραίο πλοίο βρίσκεται σχεδόν δίπλα από το σημείο επιβίβασης στα φέρυ για Σαλαμίνα και η πρόσβαση είναι ανοιχτή.]

perama

Έκρηξη και φωτιά σε δεξαμενόπλοιο στο Πέραμα σημειώθηκε λίγο μετά τις 4 χτες το μεσημέρι , κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών στα αμπάρια του πλοίου. Μέχρι τις 10 το βράδυ, ύστερα δηλαδή από έξι ολόκληρες ώρες έξι, ή επτά, άτομα συνέχιζαν να αγνοούνται και τους έψαχναν στα αμπάρια. Τη νύχτα τα δεδομένα άλλαξαν δραματικά καθώς ο αριθμός των αγνοούμενων έφτασε τους 20. Στο πλοίο εργάζονταν 150 άτομα και στην συντριπτική τους πλειονότητα μετανάστες χωρίς χαρτιά.
Στην μπροσούρα μας σχετικά με τα Ναυπηγεία γράφαμε:

Οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία μέσα σε όλη αυτή τη συνθήκη, δεκαετίες τώρα, δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή να μετράνε τα θύματά τους είτε σε προαναγγελθέντα «ατυχήματα» στα δύσκολα και απάνθρωπα πόστα είτε στα νοσοκομεία χτυπημένοι από τις βαριές αρρώστιες με τις οποίες τους πιστώνουν, εξάλλου, τα «βαρέα και ανθυγιεινά» ένσημά τους. Μετά από κάθε εργατικό δυστύχημα στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, κάθε φορά το συνδικάτο κηρύττει 24 απεργία και πορεία στο
λιμάνι του Πειραιά, κάθε φορά ο πρόεδρος του σωματείου δηλώνει ότι το έγκλημα ήταν προδιαγεγραμμένο, κάθε φορά τα κόμματα κάνουν δηλώσεις για την αναγκαιότητα εφαρμογής μέτρων πρόληψης, κάθε φορά εξαγγέλλονται διώξεις από τις οποίες ουδέποτε κάποιος από τους υπευθύνους έχει διωχθεί και κάθε φορά οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στις δουλειές τους την επόμενη μέρα. Μέχρι τα επόμενα θύματα…
Τα επόμενα θύματα δηλώνουν παρουσία πια με μεγέθη μαζικής σφαγής και κανείς δεν γνωρίζει αν η νομοτέλεια των αντιστάσεων των εργαζομένων θα επιβεβαιωθεί και αυτή τη φορά. Αυτή την ώρα υπάρχει συγκέντρωση στον ΗΣΑΠ Πειραιά καλεσμένη από το Σωματείο ΝΑΥΣΙ και σχεδιάζεται πορεία που θα
περάσει από δυο σημεία. Στη συνέχεια η πορεία θα κατευθυνθεί στο Πέραμα.
Η συγκέντρωση αυτή τη στιγμή αριθμεί περίπου 3000 άτομα και η πορεία θα ξεκινήσει με τρομερή ένταση.(10.30)
Η κατάσταση αυτή την ώρα είναι εκτός ελέγχου…(1100πμ)
Το ΚΚΕ έχει αρχίσει να μαζεύει τον κόσμο με σκοπό να ελέγξει την κατάσταση… Όπως πάντα…

Τελικά, “η τάξις και η ομαλότητα” έχουν επιστρέψει στο λιμάνι χωρίς να έχει κανονιστεί κάτι στην συνέχεια.

ΥΓ.
Να γίνει μια διόρθωση όσον αφορά τον αριθμό των συμμετεχόντων στην πρωινή κινητοποίηση μια και η πρωτη εκτίμηση έγινε εν βρασμώ. Δεν ήταν λοιπόν 3 χιλιάδες αλλά περίπου 1500 οι συμμετέχοντες.

Με άλλους όρους κοινωνικής αλληλεγγύης και με δεδομένη μια άλλη (τόσο αυτονόητη, ωστόσο, σύμφωνα με την απλή τυπική λογική) υποθετική συνθήκη, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά: μια άλλη ΓΣΕΕ να καλούσε σήμερα σε γενική απεργία και 200.000 άνθρωποι να κατέβαιναν από το πρωί στο λιμάνι…Πόσο απέχει αυτή η σκέψη από την πραγματικότητα; Όσο η ζωή τόσων λιμενεργατών από τον θάνατο. Τόσο μακριά και τόσο κοντά…