Είναι τουλάχιστον αφέλεια να θεωρεί κανείς ότι η λεηλασία του Θριάσιου Πεδίου δεν αφορά το Αιγάλεω. Μια ανάσα -κυριολεκτικά- απόσταση από την περιοχή μας που όσο περισσότερο μολύνεται από την καπιταλιστική βαρβαρότητα τόσο την επικαθορίζει. Αυτή τη φορά η αλητεία των μεγάλων αφεντικών προβάλλεται στα κατ’ επίφασιν “μέτρα ασφάλειας” της ΠΕΤΡΟΛΑ. Μνημειώδης ιστορικότητα! Πολλοί θα θυμούνται την έκρηξη το 1992 στα διυλιστήρια που σκότωσε 12 εργαζόμενους. Ο λόγος; Αντί ένας σωλήνας να κατασκευαστεί στα 12 mm όπως έπρεπε για να ρέει το έφλεκτο αέριο με ασφάλεια, τελικά κατασκευάστηκε στα 6 mm για “οικονομία”. Η έκρηξη ήταν νομοτελειακή… Μόνο που, όπως συμβαίνει πάντα, δεν την πλήρωσε ο Λάτσης αλλά οι άτυχοι εργαζόμενοι. Το ίδιο πνεύμα “οικονομίας” ακάθεκτο μέσα στο χρόνο συνεχίζει να υποθηκεύει ανθρώπινες ζωές και περιβάλλον. Παραθέτουμε την είδηση:
Με σοβαρό κίνδυνο ατυχήματος απειλήθηκαν οι λιμενικές εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου της ΠΕΤΡΟΛΑ το μεσημέρι της Τετάρτης 5 Νοεμβρίου όταν «για άγνωστους λόγους και κάτω από άγνωστες συνθήκες» το Ρυμουλκό πλοίο SEABULK CORMORANT προσέκρουσε στην προβλήτα Νο ΙΙ της ΠΕΤΡΟΛΑ . Σύμφωνα με την τυπική και καθόλου ενημερωτική ανακοίνωση του Λιμεναρχείου «δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί για τους 10 αλλοδαπούς μέλη του πληρώματος και δεν προκλήθηκε ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος». Ωστόσο απαγορεύτηκε ο απόπλους μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών και απαιτήθηκε η προσκόμιση πιστοποιητικού διατήρησης κλάσης από τον παρακολουθούντα νηογνώμονα. Το περιστατικό προκάλεσε και την αντίδραση του Σωματείου Εργαζομένων των ΕΛΠΕ το οποίο έκανε λόγο για έλλειψη των απαιτούμενων μέτρων ασφαλείας και επεσήμανε με ανακοίνωσή του ότι θα μπορούσε να προκληθεί έκρηξη με συνέπειες σε ανθρώπους και το περιβάλλον.
Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για σοβαρότατο συμβάν το οποίο η Διοίκηση των ΕΛΠΕ για ευνόητους λόγους υποβάθμισε πλήρως. Το ρυμουλκό θα εκτελούσε δυναμομετρήσεις των σημείων πρόσδεσης στην προβλήτα της ΠΕΤΡΟΛΑ και μόνο από τύχη κατά την πρόσκρουσή του στην προβλήτα δεν σημειώθηκε επεισόδιο έκρηξης και πυρκαγιάς. Το ρυμουλκό δεν ακολούθησε τις διαδικασίες ασφαλούς κίνησης στο λιμάνι, γιατί κανένας εκ των αρμοδίων του λιμανιού δεν του έδωσε σχετικές εντολές. Οι ανεμολογικές συνθήκες βοήθησαν ώστε να μη διευρυνθεί το πρόβλημα (μετακίνηση του σκάφους που προσέκρουσε).
Η εκτέλεση δυναμομετρήσεων στην προβλήτα με τους αγωγούς της προβλήτας γεμάτους πρώτες ύλες και προϊόντα αποτελεί άκρως επικίνδυνη πρακτική που επιβεβαιώνει εκτός των άλλων ότι παρά τις αντίθετες διακηρύξεις της εταιρίας – με την επίδειξη μάλιστα πιστοποιητικών ασφάλειας – οι πρακτικές ασφάλειας των εγκαταστάσεων που ακολουθούνται είναι ανύπαρκτες…
Είκοσι ημέρες μετά το συμβάν καμιά επίσημη ανακοίνωση για τα αίτια του ατυχήματος δεν έχει γίνει ούτε από τις Λιμενικές ούτε από τις Νομαρχιακές Αρχές παρόλο που κλιμάκιο της Νομαρχίας έσπευσε για αυτοψία στην προβλήτα.
* Την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου βυθίστηκε η οροφή της δεξαμενής πετρελαιοειδών καταλοίπων Νο 3 του διυλιστηρίου με αποτέλεσμα να διαρρεύσει το
περιεχόμενο (slops) στις λεκάνες της δεξαμενής. Από τύχη και πάλι δεν εκδηλώθηκε
φωτιά από τους αέριους υδρογονάνθρακες που συσσωρεύτηκαν. Για ημέρες ο θαλάσσιος χώρος μπροστά στο σημείο απορροής των υγρών αποβλήτων του διυλιστηρίου είχε μαυρίσει και παρουσίαζε άθλια κατάσταση αφού διέφυγαν διάφορες ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν για την αποκατάσταση της διαρροής και ποσότητα λάσπης από τον πυθμένα της δεξαμενής. Τοποθετήθηκε μάλιστα επιπλέον πλωτό φράγμα για να αποφυγή της επέκτασης της ρύπανσης. Μία βδομάδα μετά το περιστατικό καμία επίσημη ανακοίνωση δεν έχει γίνει ούτε από τις Λιμενικές ούτε από τις Νομαρχιακές Αρχές ενώ η εταιρία τηρεί σιγή ιχθύος.
Εμφανής η ρύπανση του νερού από πετρελαιοειδή
* Συνεχίζεται αμείωτη η εκροή πετρελαιοειδών από το Διυλιστήριο στην ακτή μπροστά από την ΠΥΡΚΑΛ. Στις 27 Οκτωβρίου τα πετρελαιοειδή διέφυγαν τόσο από τα τσιμεντοφράγματα που έχουν τοποθετηθεί μέσα στην θάλασσα όσο και από το δυτικό πλωτό φράγμα . Παρά την απαγόρευση από το Λιμεναρχείο, νέα τσιμεντοφράγματα τοποθετήθηκαν στην ακτή καθώς βρέθηκαν κι άλλα σημεία που αναβλύζουν πετρέλαιο.