Category Archives: Εργασιακά

Ραντεβού στην πλ. Παπανικολάου

Κρίση δεν είναι

το εξωτερικό χρέος, το ΔΝΤ ούτε η ΕΚΤ και η ΕΕ, τα μεγάλα κεφάλαια που φεύγουν ανενόχλητα στο εξωτερικό, τα μεγάλα αφεντικά που πάντα εξαιρούνται από τα «μέτρα»,οι εκβιασμοί των κουστουμάτων κυβερνητικών αξιωματούχων, οι 15.000 καινούργιοι μπάτσοι, οι εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις, το καινούργιο εμπορικό μεγαθήριο του Βωβού στον Ελαιώνα ούτε του Φουρλή στον Κηφισό, η λυσσασμένη επίθεση των «από πάνω».

Κρίση είναι

η μοιρολατρία, η απάθεια, η απραξία, η παραδοπιστία, η εξατομίκευση, ο ωχαδερφισμός, ο κοινωνικός αυτοματισμός, η αυτοκαταστροφική συναίνεση, η απουσία της λυσσασμένης άρνησης των «από κάτω».

Και είναι καιρός να τελειώνουμε με την Κρίση

 

2 μέρες συναντήσεων

για την ελευθερία, την αξιοπρέπεια, την αλληλεγγύη

για την αυτοοργάνωση και την αντίσταση

 

Παρασκευή, 30/04, 19:00 Συζήτηση με θέμα: "Η "κρίση του συστήματος" ως πρόσχημα για κοινωνική λεηλασία"

Σάββατο, 01/05, 19:00 Συζήτηση με θέμα: "Από τον εκβιασμό της μισθωτής εργασίας, στον διπλό εκβιασμό της ανεργίας"

στην πλ. Ιατρού Παπανικολάου (πίσω από το γήπεδο Μαυροθαλασσίτης)

(συνεχής) ενημέρωση από την αποκλεισμένη ΙΝΤΕRATTICA…

[Η ΙΝΤΕRATΤΙΚΑ είναι μια εταιρία logistics υπό γαλλικό ιδιοκτησιακό καθεστώς η οποία στεγάζεται επί της Κηφισού κοντά στη διασταύρωσή της με την Πέτρου Ράλλη.]

Ξαφνικά, και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση, η εταιρία σήμερα ανακοίνωσε πτώχευση και μαζικές απολύσεις εργαζομένων χωρίς αποζημιώσεις. Στο άκουσμα της είδησης, εργαζόμενοι στην εταιρία προχώρησαν σε αποκλεισμό της  κρατώντας μέσα τους διευθυντές, προκειμένου να τους εξαναγκάσουν να καταβάλουν τις αποζημιώσεις.

16.20: Περίπου 100 άτομα, εργαζόμενοι και ελάχιστοι αλληλέγγυοι, παραμένουν στην εταιρία, κρατώντας αποκλεισμένους τους διευθυντές οι οποίοι διαπραγματεύονται με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

16.30: Μετά από διαπραγματεύσεις, η εταιρία ανακοίνωσε ότι θα δώσει περίπου 550.000 ευρώ στο σύνολο των 1.300.000 ευρώ που χρωστάει. Ο αποκλεισμός συνεχίζεται…

17.00: Στον χώρο εμφανίζονται μπάτσοι οι οποίοι κάνουν λόγο για «καταγγελία για ομηρία». Προειδοποιούν τους συγκεντρωμένους ότι αν δεν αποχωρήσουν θα σπεύσουν στο σημείο δυνάμεις των ΜΑΤ. Οι συγκεντρωμένοι αρνούνται ότι κρατάνε όμηρους τους διευθυντάδες και δηλώνουν ότι αν δεν καταβληθούν οι αποζημιώσεις δεν θα αποχωρήσουν… Ο αποκλεισμός συνεχίζεται…

17.30: Δεκαμελής επιτροπή των εργαζομένων συζητάει αυτή τη στιγμή με τα διευθυντικά στελέχη προκειμένου να πάρει μια δέσμευση όσον αφορά στην καταβολή του υπόλοιπου ποσού. Στο μεταξύ ο γενικός διευθυντής της εταιρίας βρίσκεται στο Παρίσι και οι εκπρόσωποί του αρνούνται να προχωρήσουν σε μια τέτοια δέσμευση. Οι εργαζόμενοι απειλούν ότι αν δεν την λάβουν είναι διατεθιμένοι να συνεχίσουν τον αποκλεισμό ακόμη και μέχρι τη Δευτέρα.

17.50: Μόλις ολοκληρώθηκε η συνάντηση των εργαζομένων με τους εκπροσώπους της εταιρίας. Ο βασικός μέτοχος από το Παρίσι δεσμεύτηκε για την άμεση καταβολή του συνόλου των αποζημιώσεων μέσα στον επόμενο μήνα και αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι περιμένουν προκειμένου να παραλάβουν τη γραπτή διαβεβαίωση της εταιρίας. Τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι αλληλέγγυοι δηλώνουν ότι αν δεν πάρουν τη γραπτή διαβεβαίωση δεν πρόκειται να φύγουν από εκεί…

19.00: Εξελίσσεται συνέλευση των εργαζομένων για την πορεία της "διαπραγμάτευσης". Οι εργαζόμενοι έχουν πάρει τα χαρτιά/βεβαιώσεις της εργοδοσίας για την καταβολή των αποζημιώσεων αλλά υπάρχει μια επιφύλαξη για την φερεγγυότητα των βεβαιώσεων αυτών και του "λόγου" της εγοδοσίας. Έτσι, τώρα θα παρθεί μια απόφαση για το εάν θα μείνουν εργαζόμενοι στην εταιρία μέχρι την Δευτέρα που θα αρχίσει η διαδικασία πληρωμών.

19.30: Η συνέλευση έληξε, οι γάλλοι διευθυντές αποχώρησαν και μια ομάδα εργαζομένων θα μείνει για να "περιφρουρήσει" τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας μέχρι να αρχίσουν να καταβάλονται οι αποζημιώσεις. Το θέμα των αποζημιώσεων θεωρείται προσωρινά "διεκπεραιωμένο" αλλά το γεγονός ότι  εκατοντάδες άνθρωποι μένουν στο δρόμο σε μια κατάσταση απελιστική είναι εξοργιστικό. Αθροίζεται σε μια σειρά γεγονότων που καταδεικνύουν το ποιοί πληρώνουν την "κρίση". Και είμαστε μόλις στην αρχή…

Άλλα νέα από Δευτέρα!

από την ενημέρωση του δικηγόρου στη συνέλευση εργαζομένων

χωρίς λόγια…

4.30μμ: η αστυνομία κάνει την πρώτη κρούση στέλνοντας ένα περιπολικό, με δύο μπάτσους να θέλουν να μπουν στην εταιρία για να ελέγξουν καταγγελία για ομηρεία διευθυντικού προσωπικού… Οι εργαζόμενοι απαντούν ότι αν κάποιοι είναι όμηροι είναι αυτοί οι ίδιοι κι όχι οι διευθυντές. Οι μπάτσοι απέρχονται…

Την Τρίτη το απόγευμα, Κάρμεν Μ., αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια, ρήξη, πορεία…

Κανένας εργαζόμενος-η δεν είναι μόνος – Πόλεμο στον πόλεμο των αφεντικών

Η συναδέλφισσα Κάρμεν Μ., μέλος του σωματείου που επέστρεφε από νόμιμη άδεια, απολύθηκε από το αφεντικό της αλυσίδας καφετεριών VIA VAI. Στις συναντήσεις που έγιναν για να καταβληθούν τα δεδουλευμένα, τα ένσημα και η αποζημίωση, ο εργοδότης Στέλιος Καρέζος εμφανίστηκε προκλητικός απέναντι στην εργαζόμενη αλλά και στους εκπροσώπους του σωματείου, με αποκορύφωμα τη συνάντηση της 23ης Μαρτίου, ημέρας που θα γινόταν ο τελικός διακανονισμός. Ο Καρέζος, άρχισε να τραβάει φωτογραφίες ενώ σήκωσε την μπλούζα του και επέδειξε το ΟΠΛΟ που έφερε στη ζώνη του. Η συνέχεια δόθηκε στο αστυνομικό τμήμα, όπου οι αστυνόμοι αφού κατέγραψαν το γεγονός «συνέστησαν» στην εργαζόμενη και στα μέλη του σωματείου να μην προβούν σε μηνύσεις. Ο Καρέζος καθ’ όλη την διάρκεια του περιστατικού επαναλάμβανε τη φράση «Τώρα μπλέξατε»…

Στις 24 Μάρτη αργά το απόγευμα, η Κάρμεν Μ. δέχθηκε επίθεση από αγνώστους την ώρα που κατευθύνονταν σπίτι της. Τη χτύπησαν βάναυσα στο κεφάλι και την εγκατέλειψαν αιμόφυρτη και λιπόθυμη στην είσοδο του σπιτιού της. Το κίνητρο της επίθεσης δεν ήταν η ληστεία, καθώς όταν η Κάρμεν συνήλθε είχε πάνω της και τα χρήματα και το τηλέφωνο της.

Στις 26 Μάρτη μέλη του Σωματείου μαζί με δεκάδες αλληλέγγυους απέκλεισαν το VIA VAI (Σταδίου 3) για αρκετές ώρες ενώ ο μέχρι πρότινος προκλητικός και εριστικός Καρέζος κρύφτηκε στο υπόγειο. Ακολούθησαν παρόμοιες παρεμβάσεις στα VIA VAI στην Πανεπιστημίου(έναντι των Προπυλαίων) και στην Μπενάκη και Φειδίου. Το απόγευμα της ίδιας μέρας ο Καρέζος επικοινώνησε με το σωματείο ζητώντας να καταβάλει τα χρωστούμενα στην Κάρμεν λέγοντας ότι όλα ήταν μια παρεξήγηση.

Προφανώς δεν υπάρχουν ούτε παρεξηγήσεις, ούτε μεμονωμένα περιστατικά. Οι απλήρωτες εργατοώρες, τα ακόλλητα ένσημα, η μη καταβολή δώρων και επιδομάτων, οι απολύσεις, η μείωση μισθών, η μαύρη εργασία είναι πραγματικότητα που βιώνουμε καθημερινά στα εργασιακά κάτεργα. Όποιος τολμήσει να μιλήσει γι αυτά και να ορθώσει το ανάστημά του, έρχεται αντιμέτωπος από την μια με την εργοδοτική τρομοκρατία που περιλαμβάνει όπλα, απειλές, μπράβους, βιτριόλι και από την άλλη με την τρομοκρατία της ανεργίας. Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που το κράτος, αυτή τη φορά με αφορμή την οικονομική κρίση, επαναπροσδιορίζει τους όρους της μισθωτής εργασίας, προς όφελος των αφεντικών, θεσμοθετώντας την κατάργηση των εργασιακών κεκτημένων και ανοίγοντας τον δρόμο για την ένταση της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης.

Σε αυτή τους την προσπάθεια κράτος και αφεντικά για την επίτευξη των σχεδιασμών τους, βρήκαν πρόθυμο σύμμαχό τους επαγγελματίες εργατοπατέρες, δίνοντάς τους ως αντάλλαγμα μελλοντικά κρατικά και κομματικά πόστα. Σε αυτή την κατεύθυνση υπογράφουν οι τελευταίοι συλλογικές συμβάσεις, οι οποίες προβλέπουν πάγωμα ή μείωση μισθών, κάνουν γαργάρα τις δολοφονίες και τα σακατέματα δεκάδων εργαζομένων, συγκαλύπτουν τις μπίζνες μεγαλοεργολάβων και δεν κατεβάζουν απεργίες. Όταν κάποτε καλούν σε απεργία υπό την πίεση των εργαζομένων, τις σαμποτάρουν οι ίδιοι και τις καταστέλλουν. Χαρακτηριστική η στάση της ΓΣΕΕ στην απεργία στις 11 Μάρτη, όπου σε συνεργασία με την αστυνομία διαχώρισε την θέση της από τα πρωτοβάθμια σωματεία με αποτέλεσμα τα τελευταία να δεχτούν επίθεση των ΜΑΤ.

Μέσα σε αυτή την ζοφερή πραγματικότητα τα ΜΜΕ σε εντεταλμένη υπηρεσία προσπαθούν να μας πείσουν ότι όλα γίνονται για το δικό μας καλό σύμφωνα με το οποίο «όλοι οφείλουμε να κάνουμε θυσίες για να σωθεί η οικονομία και η χώρα». Ως είναι γνωστό όπου δεν φτάνει το κλομπ του μπάτσου φτάνει το μικρόφωνο του δημοσιογράφου. Έτσι από τη μία τα ΜΜΕ ως γνήσια παπαγαλάκια της ασφάλειας δημοσιεύουν τα στοιχεία και το όνομα μέλους του σωματείου, καταδεικνύοντας το ως υπεύθυνο για το «εργατικό ατύχημα» του αλήτη-λέρα-εργατοπατέρα Παναγόπουλου, στο απεργιακό συλλαλητήριο της 5ης Μάρτη και από την άλλη μυρίζοντας πιασάρικο θέμα (ως γνήσια κοράκια) κόπτονται να δημοσιοποιήσουν την υπόθεση με το VIA VAI αποσκοπώντας να αναδείξουν την μερικότητα και τον μεμονωμένο χαρακτήρα του γεγονότος. Είμαστε αρνητικοί με τα ΜΜΕ διότι για μας η πληροφόρηση είναι δράση που συνδέεται με το μέσο και γι αυτό δράση που μας φέρνει, ως σώματα, στον φυσικό χώρο της εκμετάλλευσης και των αγώνων. Δεν γίνεται λοιπόν στα γεγονότα των 8 αλλά στα γεγονότα του δρόμου. Έτσι το ζήτημα είναι να αναπτυχθούν οι δικές μας υποδομές εργατικής αντιπληροφόρησης κι ο αγώνας τούτος ενέχει αυτή την προοπτική.

Από την δική μας εμπειρία στην εργασία θεωρούμε ότι πρέπει να πάρουμε ο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ και ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ την ευθύνη για:
-την Δημιουργία Σωματείων Βάσης απαρχής, σε όσους χώρους εργασίας δεν υπάρχουν
-την Ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων Σωματείων Βάσης
-την Ενδυνάμωση των Γενικών Συνελεύσεων των εργαζομένων
-το ξεπέρασμα των Διοικητικών Συμβουλίων και όλων των μηχανισμών διαμεσολάβησης
-την ζωή μας και όσα μας αφορούν

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ στον εκφοβισμό των αφεντικών

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ μεταξύ των εργαζομένων

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ σε όλους τους χώρους εργασίας

Συγκέντρωση-πορεία
Τρίτη 30 Μάρτη – 6μμ Προπύλαια

Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων
και λοιπών εργαζομένων του κλάδου του Επισιτισμού
Λόντου 6 και Μεσολογγίου, 2ος όροφος, στα Εξάρχεια / 210- 3820537 / 6998-051810
ssm.info@gmail.com ή στο protovouliaergazomenon@yahoo.com

Συγκέντρωση δασκάλων Ιερά Οδός και Θηβών γωνία

Σήμερα στη 1 το μεσημέρι έλαβε χώρα συγκέντρωση των δασκάλων της περιοχής μας. Ο αριθμός των συμμετεχόντων απείχε πολύ από μια “μαζική” άρνηση των “νέων μέτρων” με δεδομένη και την στήριξη φοιτητών. Το αντίθετο θα έλεγε κανείς αφού είμαστε σε μια περίοδο όπου είναι ανάγκη να μαξιμαριστούν οι προσπάθειες ενίσχυσης των κοινωνικών αντιστάσεων και όχι να αναπαραχθούν οι αλγεινές διεκπεραιωτικές κοινότυπες συνταγές συντεχνιακού τύπου. Στο προκείμενο, όσο αδύναμη είναι η συμμετοχή σε έναν αγώνα τόσο επιβεβαιώνεται η αστοχία των περιεχομένων του. Αυτά έχουμε να πούμε με δεδομένη την ανύπαρκτη έως και ελάχιστη και αποσπασματική ενημέρωση για το κάλεσμα αυτό στην περιοχή…

Πορεία εργαζομένων στο Δήμο Αιγάλεω

[11πμ] Πορεία πραγματοποιούν αυτή την ώρα 100 περίπου εργαζόμενοι στον Δήμο Αιγάλεω ενάντια στα νέα μέτρα. Από το πρωί είχαν προχωρήσει σε αποκλεισμό του Δημαρχείου και τώρα κινούνται με πορεία μέσω της Ιεράς Οδού προς τον σταθμό του μετρό στο Αιγάλεω. “Συνοδεύονται διακριτικά”  από δύο περιπολικά της αστυνομίας, ένα μπρος κι ένα στο πίσω μέρος της πορείας.

Φαίνεται ότι πέρα από τις κεντρικές κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ οι οποίες υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να φθίνουν -επιτηδευμένα- από εβδομάδα σε εβδομάδα, έχουμε κι ένα ξεδίπλωμα περιφερειακών δράσεων από δημόσιους υπαλλήλους. Αυτές οι περιφερειακές δράσεις μπορεί να αποτελέσουν ένα ακόμη στοίχημα ενάντια στα νέα μέτρα καθώς έχουν τη δυνατότητα να αποδιαρθρώσουν το δοσιλογισμό της κεντρικής συνδικαλιστικής διαμεσολάβησης. Πρόκειται για επιλογές της βάσης εργαζομένων που μπορούν να θέσουν σε κριτική τις κεντρικές  συνδικαλιστικές και κομματικές γραμμές, μπορούν να αποκεντρώσουν τόσο την κοινωνική δυναμική όσο και να ακυρώσουν τους κεντρικούς κατασταλτικούς σχεδιασμούς.

Η επέλαση της κρίσης

Έχουμε αναφερθεί εκτεταμένα στην υπόθεση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (https://anarxikoiaigaleo.squat.gr/?page_id=525). Αυτές τις μέρες η γερμανική Thyssen Group που διαχειρίζεται τα Ναυπηγεία, σύμφωνα με μια εκβιαστική προεκλογική της συνήθεια, απειλεί με κλείσιμο της εταιρίας αν δεν της ανατεθεί όλο το εξοπλιστικό πρόγραμμα του ελληνικού Δημοσίου. Αυτό σημαίνει ότι 1.500 εργαζόμενοι βρίσκονται για μια ακόμη φορά σε καθεστώς ομηρίας. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με μια αποικιοκρατική λογική τυχοδιωκτισμού που διατρέχει τέτοιου τύπου εταιρίες, ο όμιλος Thyssen “έσπασε” σε κομμάτια τις υποδομές και πούλησε το τμήμα τροχαίου υλικού σε μια μικρότερη τυχοδιωκτική γερμανική εταιρία. Έτσι, 170 εργαζόμενοι στο τμήμα τροχαίου υλικού έχουν να πληρωθούν εδώ και 5 μήνες. Ρίχνοντας μια φευγαλέα ματιά σε συναφή γεγονότα των τελευταίων ημερών μαθαίνουμε ότι, από χτες, 700 εργαζόμενοι 4 ασφαλιστικών εταιρίων βρίσκονται στο δρόμο χωρίς αποζημιώσεις και 550 ναυτικοί έχουν καταλάβει τα κατασχεθέντα λόγω χρεών πλοία του Αγούδημου στο λιμάνι του Πειραιά.
Πρίν λίγους μήνες 2.500 εργαζόμενοι στην Εμπορική Τράπεζα απολύθηκαν καθώς έκλεισαν δεκάδες υποκαταστήματα της εταιρίας. Οι απολύσεις μόνο για φέτος φτάνουν τις 120.000…
Η κρίση επαλαύνει. Μπορεί να καθυστέρησε λίγους μήνες μια και στην Ελλάδα η πραγματική οικονομία υπολείπεται του μαύρου χρήματος αλλά επελαύνει. Οι εκλογές δεν είναι τίποτε άλλο πέρα από προσπάθεια εκτόνωσης και χειραγώγησης της -επίσης επελαύνουσας- κοινωνικής δυσφορίας αλλά τα μεγέθη της κρίσης είναι ανεξέλεγκτα.
Πρόκειται για μια δομική κρίση του συστήματος που δεν περιορίζεται στην οικονομία αλλά είναι εδώ και καιρό διάχυτη στην κοινωνία και την πολιτική, με τους θεσμούς να μην μπορούν να διαχειριστούν τις συνέπειες…
Είμαστε ακόμη στην αρχή!

Τι κοινό μπορεί να έχει ένα παγωτό χωνάκι, 6 νεκροί και 54000 πελάτες;

6 νεκροί: Οι νεκροί εργάτες του εργοστασίου του ΦΟΥΡΛΗ, από το σεισμό στη Πάρνηθα το Σεπτέμβρη του 99. Το εργοστάσιο, γνήσιο απότοκο του “ελληνικού επιχειρηματικού δαιμονίου”, ήταν χτισμένο πάνω σε μπαζωμένο ρέμα. Τότε, ο όμιλος διέρρεε πως κινδυνεύει να κυρήξει πτώχευση, προκειμένου να γλιτώσει τις αποζημιώσεις προς τις οικογένειες των δολοφονημένων και τραυματισμένων εργατών. Και τα κατάφερε. Ελάχιστες οι αποζημιώσεις και φυσικά καμιά ουσιαστική τιμωρία των υπευθύνων.

54000 επισκέπτες:Ο εβδομαδιαίος αριθμός των πελατών του ΙΚΕΑ στο Αιγάλεω.Ο Όμιλος ΦΟΥΡΛΗ (franchiser των ΙΚΕΑ στην Ελλάδα από τον Οκτώβρη του 1999… ένα μήνα μετά το σεισμό), εν μέσω οικονομικής κρίσης,καταφέρνει να κερδοφορεί αδιάλλειπτα. Όπως αναφέρεται και στον πρόσφατο ισολογισμό της εταιρίας: “Ο κλάδος λιανικής οικιακού εξοπλισμού (ΙΚΕΑ) παρουσίασε αύξηση πωλήσεων 0,7% φθάνοντας τα 139,05 εκατομμύρια ευρώ έναντι 138,04 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2008 και κέρδη προ φόρων 17,12 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με 11,54 εκατομμύρια ευρώ την αντίστοιχη περίοδο της χρήσης 2008.”

1 παγωτό χωνάκι: Ένα ακόμη δώρο του ΙΚΕΑ στους πελάτες του. Απεριόριστη ποσότητα παγωτού πληρώνοντας ένα μόνο χωνάκι…
Μέσα στην μαζοχιστική του λήθη ο καταναλωτής μπορεί να ξεδιψάσει την απληστία του απολαμβάνοντας τη θέα χιλιάδων καλοσχεδιασμένων αντιμειμένων. Παντού τριγύρω λικνίζοντα ταμπελάκια με κωδικούς.

Επιτύμβιες ειρωνείες…

Για την Κωνσταντίνα Κούνεβα

Η υγεία της Κωνσταντίνας καλυτερεύει. Ήδη μπορεί και μιλάει με τη βοήθεια ενός μηχανήματος. Μπορεί επίσης να σταθεί όρθια και να περπατήσει. Οι ζημιές στο στομάχι και τον οισοφάγο είναι πολύ μεγάλες και σίγουρα θα χρειαστεί εγχειρήσεις στο εξωτερικό. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την ασφαλιστική κάλυψη και η Κωνσταντίνα είναι οικονομικά εκτεθειμένη. Η οικονομική ενίσχυση από μεριάς των αλληλέγγυων πρέπει να συνεχιστεί και να επιταθεί.
Έχει αρνηθεί την πρόταση που της έγινε από κόμματα της καθεστωτικής αριστεράς για υποψηφιότητα στις επόμενες βουλετικές εκλογές. Δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να ενταχθεί σε κανένα κόμμα και ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι το σωματείο της.
Έχουν ήδη διατυπωθεί στο σωματείο καταγγελίες για ξυλοδαρμό τριών αλβανίδων καθαριστριών από “αγνώστους”. Επισης καθαρίστριες που ενεργοποιούνται γύρω από το σωματείο παρακολουθούνται από “περίεργους τύπους”.
Η υπόθεση της Κ. Κούνεβα και της υπενοικίασης εργαζομένων, των χυδαίων υπεργολαβιών, του σκλαβοπάζαρου βρίσκεται μόλις στην αρχή. Η υπόθεση είναι στα δικά μας χέρια όσο κι αν τον τελευταίο καιρό ενεργοποιούνται οι κοινωνικοί και πολιτικοί διαμεσολαβητές για να την διευθετήσουν κατά πως συμφέρει την διαιώνιση των υπαρχουσών συνθηκών.

Να μην λείψει κανείς από την σημερινή πορεία αλληλεγγύης στην Κωνσταντίνα
Προπύλαια στις 6μμ

100 απολύσεις από την "ΕΛΑΪΣ" μεταξύ των οποίων αρκετές αιγαλιώτισσες

Στην εφημερίδα Ισοτιμία της 29 Γενάρη διαβάσαμε:

Eπενδυτές εξ Αμερικής, ελληνικές εταιρείες, όπως η Vivartia και η Σόγια Ελλάς, αλλά και επιχειρήσεις real estate διερευνούν το τελευταίο τρίμηνο το ενδεχόμενο απόκτησης των σημάτων και των μονάδων παραγωγής που πουλά η UnileverΕλαΐς. Ο γενικός διευθυντής της ελληνικής θυγατρικής Σπύρος Δεσύλλας ενημέρωσε ότι εντός του 2009 θα αναζητηθεί αγοραστής για τα ελαιόλαδα, τα σπορέλαια, τα μαγειρικά λίπη και τα τοματοειδή προϊόντα της. Η αναδιοργάνωση της γκάμας των προϊόντων της εταιρείας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2010″

Επιπλέον ανακοινώθηκε ότι:

Από 14/1/2008, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 460/10.1.2008 απόφαση του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οι μετοχές της εταιρίας ΕΛΑΪΣ – UNILEVER ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, διαγράφονται από το Χρηματιστήριο Αθηνών.”

Την ίδια στιγμή που στην Ναυτεμπορική ανακοικώνεται ο τζίρος των 600 εκ. ευρώ για την ΕΛΑΊΣ το έτος 2008, η αντιφατικότητα των στοιχείων προβάλλεται με σαφήνεια πάνω στους εργαζόμενους.

Κυκλοφορεί ήδη η είδηση για 100 απολύσεις εργαζομένων μεταξύ των οποίων αρκετές αιγαλιώτισσες…

Θα παρακολουθήσουμε το θέμα και θα δρομολογηθούν άμεσα οι αντίστοιχες κινήσεις αλληλεγγύης..

Ανακοίνωση του σωματείου καθαριστριών και οικιακών βοηθών

Ανακοίνωση 3/2/2009

Ποιοί σακάτεψαν την Κωνσταντίνα Κούνεβα;

42 μέρες από την δολοφονική επίθεση και το σακάτεμα της Κωνσταντίνας Κούνεβα κι όμως τα ανθρωποειδή που της επιτέθηκαν κυκλοφορούν ελεύθερα!
Ίσως για να επιλέξουν το επόμενο θύμα που θα στοχοποίησουν και θα επιτεθούν.
42 μέρες από την δολοφονική επίθεση κατά της Κωνσταντίνας Κούνεβα και οι υπουργοί δημοσίας τάξης και δικαιοσύνης δεν ευαισθητοποιήθηκαν να βγάλουν ούτε μια ανακοίνωση για την πορεία των ερευνών, αν υποθέσουμε ότι γίνονται έρευνες για την αποκάλυψη των ενόχων.
Ούτε βεβαίως ο Αρχηγός της Αστυνομίας ή οι άλλοι αρμόδιοι κρατικοί παράγοντες.

Ποιά είναι άλλωστε η Κωνσταντίνα Κούνεβα; Μια απλή καθαρίστρια ειναι.
Αν συνέβαινε κάτι παρόμοιο σε έναν από τους “εντιμότατους κυρίους ή κυρίες” θα έδιναν συνεντεύξεις κάθε μισή ώρα. Θα ήταν πρώτη είδηση σε όλα τα κανάλια.

Ποιοί όμως σακάτεψαν την Κωνσταντίνα Κούνεβα;
Ποιοί επιτέθηκαν στην γραμματέα του σωματείου μας;Κύριοι υπουργοί, κύριοι βουλευτές, κύριοι αρμόδιοι;
Γιατί δεν τους απευθύνετε το εκκωφαντικό ερώτημα κύριοι καναλάρχες;
Ποιοί και γιατί οργάνωσαν την αντισυγκέντρωση στις 24 Νοέμβρη και προπυλάκισαν την Κωνσταντίνα κυνηγώντας την μέχρι την Ομόνοια;

42 μέρες από το σακάτεμα της Κωνσταντίνας Κούνεβα και οι εργολάβοι-δουλέμποροι συνεχίζουν το θεάρεστο έργο τους. Παραμένουν ασύδοτοι και προσφέρουν στις υπηρεσίες τους καλυπτόμενοι πίσω από ολόκληρο το νομικό οπλοστάσιο που τους προστατεύει.
Η υπουργός Απασχόλησης δεν έχει κάνει καμία ενέργεια να το καταργήσει και να τους αποπέμψει από τα υπουργεία, τα νοσοκομεία και τις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημοσίου τομέα.
Ένα σχεδόν μήνα μετά την κατακραυγή που ξεσηκώθηκε, ευαισθητοποιήθηκε και κάλεσε τη μάνα της Κωνσταντίνας που τη συνόδευε η αντιπρόεδρος του σωματείου και η δικηγόρος μας.
Παρά τις υποσχέσεις της όμως για ολόπλευρη συνδρομή, τις αποκλειστικές νοσοκόμες τις πληρώνει η οικογένεια από τις συνδρομές του κινήματος αλληλεγγύης! Τελευταία προθυμοποιήθηκε να τις πληρώσει η ΑΔΕΔΥ.

42 μέρες από την δολοφονική επίθεση κατά της Κωνσταντίνας και η ηγεσία της ΓΣΕΕ δεν κάνει τίποτα ουσιαστικό για να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι που επιτρέπουν την δράση και την ασυδοσία των εταιρειών που ενοικιάζουν ανθρώπους την αυγή του 21ου αιώνα!
Για να αποσείσει μάλιστα τις τεράστιες ευθύνες της, μερικές φορές συγκεκαλυμμένα, άλλες απροκάλυπτα προσπαθεί να υπονομεύσει ή και να συκοφαντήσει την “Παναττική Ένωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού”
Όπως όταν αρνήθηκε να υπογράψει το υπόμνημα που συντάξαμε με τα αιτήματά μας και καταθέσαμε μαζί με την πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων και συνδικαλιστών στο Γενικό Γραμματέα του υποργείου εργασίας.
Όπως όταν προχθές πριν από την συγκέντρωση και πορεία των σωματείων και του Κινήματος Αλληλεγγύης προς την Κωνσταντίνα Κούνεβα “αποκήρυξε” την συγκέντρωση χωρίς μάλιστα να τους το ζητήσει κανένας!

Όπως αρνείται μέχρι σήμερα να διαχωρίσει την θέση της από το εργοδοτικό σωματείο της ΟΙΚΟΜΕΤ και την υπονομευτική δράση του.
Θέλουμε να το δηλώσουμε ξεκάθαρα προς κάθε κατεύθυνση:
Αποτελούμε οργανικό μέρος του εργατικού κινήματος και αυτή μας την ιδιότητα αλλά και την αυτονομία μας δεν πρόκειται να την παραχωρήσουμε σε κανέναν. Ούτε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μιλάει εξ’ονόματός μας
Η δράση της γραμματέως του σωματείου μας και η τραγική της σημερινή θέση δεν προσφέρεται ούτε για πολιτική εμετάλλευση, ούτε για πλυντήριο των ευθυνών καμιάς πλευράς και κανενός φορέα.
Η ΓΣΕΕ δεν είναι φέουδο κάποιων προσώπων, ούτε κάποιας πλειοψηφίας αλλά ανήκει σε όλους τους εργαζόμενους και το εργατικό κίνημα.Απέναντι σε προσπάθειες προσχηματικές πειθαρχείας σε “ανώτερα όργανα”, εμείς θα επιμένουμε να πειθαρχούμε στις αξίες του εργατικού κινήματος και του εργατικού πολιτισμού.”Έκαστος εφ’ω ετάχθη”!

Τα ερωτήματα παραμένουν αμείλικτα!
Η ηγεσία της ΓΣΕΕ αλλά και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις θα πρωτοστατήσουν έστω και τώρα στο ξεκίνημα ενός πανεργατικού αγώνα που θα καταργήσει τις δουλεμπορικές εταιρείες ενοικίασης εργαζομένων και στην καταστρατήγηση όλου του αντεργατικού οπλοστασίου που τις κατοχυρώνει;
Θα διώξει δίνοντας το καλό παράδειγμα σαν την γυναίκα του Καίσαρα, τον εργολάβο καθαρισμού που καθαρίζει τα γραφεία της ή θεωρεί ότι οι εργολάβοι είναι χρήσιμοι και απαραίτητοι για την ίδια, όπως και οι πάνω από 50 εργαζόμενοι με τα προγράμματα stage που δουλεύουν ανασφάλιστοι στις υπηρεσίες της;

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, Έλληνες και μετανάστες:

Σας καλούμε να πυκνώσετε τις γραμμές του σωματείου μας και να διεκδικήσουμε όλοι μαζί τα δίκαια αιτήματά μας.
Σας καλούμε σε επαγρύπνηση και σε αγώνες μέχρι να δικαιωθούμε.
Μην υποκύπτετε στις απειλές και την εργοδοτική αυθαιρεσία.
Είναι ελάχιστοι και είμαστε χιλιάδες!

Ο αγώνας της Κωνσταντίνας δεν μπορεί και δεν θα πάει χαμένος. Η αποτρόπαια πράξη εναντίον της ξεσήκωσε ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης που δεν θα κάνει πίσω αν δεν δικαιωθούν οι στόχοι μας.

Ευχαριστούμε όλους τους εργαζόμενους, όλες τις συλλογικότητες, οργανωμένες και ανοργάνωτες στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την νεολαία που από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκε και συμβάλλει με καθοριστικό τρόπο στο τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης που έχει δημιουργηθεί για την Κωνσταντίνα Κούνεβα.

Απαιτούμε:

ΝΑ αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν οι ένοχοι που σακάτεψαν την Κωνσταντίνα Κούνεβα.
Έξω οι εργολάβοι δουλέμποροι από τις δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Κατάργηση της ενοικιασμένης και ανασφάλιστης εργασίας.
Κατάργηση ολόκληρου του νομικού οπλοστασίου που τα κατοχυρώνει.

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΥΝΕΒΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΕΟΛΑΙΑ.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ!

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΙΑΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ.

ΤΗΛ.ΦΑΞ.2108221083
http://pekop.formyjob.net/
e-mail:pekop1999@gmail.com
κινητά:6978844725-6978844730

Η δική μου Κούνεβα

Γεννήθηκα και μεγάλωσα σε μια φτωχογειτονιά κάπου στη δυτική Αττική.
Οι γονείς μου οι γνωστοί επαρχιώτες που έφτασαν στην πόλη αυτή για την επίτευξη του μικροαστικού τους ονείρου που η φυγή τους από την επαρχία τους είχε υποσχεθεί. Όταν άρχισα το σχολείο με φώναξε η μαμά μου να με ενημερώσει για το δικό της επάγγελμα. Μου είπε ότι όποιος με ρωτάει τι δουλειά κάνει εγώ θα πρέπει να απαντώ πως δουλεύει σε μια βιοτεχνία με πουκάμισα. Πράγματι ανακύκλωνα αυτά της τα λόγια για πολλά χρόνια.
Πραγματικό επάγγελμα μητρός καθαρίστρια. Σε σπίτια, σε μαγαζιά, ανασφάλιστη, με αφεντικά με αυξημένη ανάγκη για δούλους. Με συνεχείς διαπραγματεύσεις των λιγοστών χρημάτων που της έδιναν, με συνεχείς παρακλήσεις για καταβολή δώρων και επιδομάτων αδείας που σπανίως λάμβανε.
Και όλα αυτά αντί για φωνή την γέμισαν ντροπή. Το στόμα της θωρακίστηκε σε τέτοιο βαθμό που δεν την θυμάμαι ποτέ να παραπονιέται ούτε σε εμάς. Τους δικούς τους ανθρώπους. Πριν καν μεγαλώσω αποφάσισα να σπάσω εγώ αυτή τη σιωπή για λογαριασμό όλων μας. Εγώ δεν ντρεπόμουν. Εγώ δεν φοβόμουν να πω ότι η μητέρα μου είναι καθαρίστρια. Πριν καν μεγαλώσω της μίλησα. Και πριν καν μεγαλώσω μου μίλησε και εκείνη για την ντροπή της, για το φόβο της, για την συμπεριφορά της «καλής κοινωνίας» απέναντι στο προσωπικό της που το έχει ανάγκη κυρίως για αισθητικούς λόγους.

Η σιωπή έσπασε σε όλη την οικογένεια σιγά σιγά.

Πραγματικό επάγγελμα μητρός ανασφάλιστη καθαρίστρια.
Πραγματικό επάγγελμα μητρός ανασφάλιστη καθαρίστρια που δεν θα πάρει ποτέ σύνταξη.
Πραγματικό επάγγελμα μητρός ανασφάλιστη καθαρίστρια που όσες φορές ζήτησε κάτι που δικαιούται απολύθηκε.
Πραγματικό επάγγελμα μητρός ανασφάλιστη καθαρίστρια που όσες φορές άρθρωσε λόγο για τα δικαιώματα της την εξύβρισαν.
Πραγματικό επάγγελμα μητρός «Κωνσταντίνα Κούνεβα».

«Το βιτριόλι έπεσε και στα μάτια της μάνας μου. Το βλέμμα της είναι πιο καθαρό. Το βιτριόλι έπεσε και στις φωνητικές χορδές της μάνας μου. Η φωνή της είναι πιο θαρραλέα. Το βιτριόλι έπεσε και στη ψυχή της μάνας μου. Και η ντροπή της σχεδόν εξαφανίστηκε.»
Έδωσε λεφτά για τη θεραπεία της Κωνσταντίνας, ήθελε να κατέβει στο δρόμο (και ας μην τα κατάφερε) και τόλμησε να ομολογήσει στο μεγαλοαστικό σόι του πατέρα μου το επάγγελμα της.

Μου είπε: «Στεναχωριέμαι για την Κωνσταντίνα. Τα βράδια τη σκέφτομαι.»
Της είπα: «Σ’ αγαπώ πιο πολύ σήμερα»

Χ.

poreia_kouneva_31-1

Κράτα γερά Κωνσταντίνα!

m06-233608kouneva_jpg


Διαβάζουμε στις σημερινές εφημερίδες:

“Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει για 22η μέρα η γραμματέας της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών, Κωνσταντίνα Κούνεβα, μετά την επίθεση που δέχτηκε με βιτριόλι. Σοβαρές ζημιές στα μάτια, το πρόσωπο, αλλά και ζωτικά όργανά της, αφού της έδωσαν και να πιει το καυστικό υγρό…

Πριν δέκα περίπου μέρες οι αρμόδιοι γιατροί του Ευαγγελισμού είχαν ανακοινώσει ότι θα κρατούσαν την Κωνσταντίνα στην εντατική για τον κίνδυνο των λοιμώξεων. Οι σοβαρές ζημιές στο μάτι και το στόμα ήταν μεν ανεπίστρεπτες αλλά είχαν “ολοκληρώσει” το έργο τους και δεν αποτελούσαν απειλή για την ίδια τη ζωή της Κωνσταντίνας. Απ’ ό,τι φαίνεται, ωστόσο, οι λοιμώξεις αποδεικνύονται επίμονες και απειλητικές…
Η χυδαία και εξοργιστική αυτή επίθεση που σημάδεψε τους καιρούς μας δεν λέει να κλείσει τον δολοφονικό κύκλο της. Και ενώ ο Αλέξης ήταν αιτία και αφορμή για τη νεολαία -και όχι μόνο- να κάνει λαμπόγυαλο τη βιτρίνα του ελληνικού καπιταλισμού και της δημοκρατικής πολιτικής σταθερότητας, είναι θλιβερό που η “εργατική τάξη” δεν αναγνωρίζει τον δικό της Αλέξη στο πρόσωπο της Κωνσταντίνας. Με αυτόν τον τρόπο επιτρέπει τις δολοφονικές επιθέσεις απο τα αφεντικά, το βάθεμα της εκμετάλλευσης, την επίταση της καταστολής και του ελέγχου όχι μόνο στους εργασιακούς χώρους αλλά σε όλο το φάσμα της καθημερινής ζωής.
Τίποτε όμως δεν τελείωσε…

css.php