Category Archives: Πέτρου Ράλλη/ Μεταγωγών

Μαρτυρία από το κολαστήριο της Π. Ράλλη

Το σκηνικό ίδιο φυλακής υψίστης ασφαλείας μόνο που εδώ κανείς δεν έχε διαπράξει κάποιο «έγκλημα». Οι κάμερες που υπάρχουν παντού στα κελιά εκτός από τις τουαλέτες είναι ένα χαρακτηριστικό της καταπάτησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Οι κρατούμενοι-ες είναι 24ώρες υπό παρακολούθηση ,δεν υπάρχει ούτε ένα λεπτό ιδιωτικής στιγμής και δεν ισχύει κανένα απόρρητο προσωπικού δεδομένου. Ακόμα και οι πόρτες των κελιών είναι κάγκελα από πάνω μέχρι κάτω και για να μπορέσουν κάπως να φτιάξουν ένα προσωπικό χώρο έχουν κρεμάσει σεντόνια. «Δεν αντέχω να με βλέπει  συνέχεια ο καθένας που περνάει από τον διάδρομο» μας εξομολογείται μία μετανάστρια. Οι τσιμεντένιες πτέρυγες έχουν ηλεκτρικές καγκελόπορτες τελευταίας τεχνολογίας, παράθυρα-μερικά χωρίς τζάμι- με θέα ..τα υπόλοιπα κελιά και σε ύψος που να μην μπορείς να φτάσεις να δεις έστω τι συμβαίνει έξω. Τα κελιά είναι εφοδιασμένα με ‘μεταμοντέρνα’ τσιμεντένια κρεβάτια (κάτι τετράγωνα σαν παγκάκια)και αφρολέξ με άποψη: φαγωμένα . Μια κουβέρτα ‘μαλακή’ σαν σμυριδόπανο αποκλειστική χορηγία του ελληνικού στρατού και  μαξιλάρι δεν υπάρχει ούτε για δείγμα

Οι συνθήκες υγιεινής ανύπαρκτες , σαφής πρόθεση για την αποσύνθεση σωμάτων και την εξόντωση οποιουδήποτε χαρακτηριστικού σου θυμίζει ότι είσαι άνθρωπος .Οι μεσαιωνικού τύπου τουαλέτες φιλοξενούν πολύ συχνά χαριτωμένα έντομα όπως τις κατσαρίδες, είναι μόνο τέσσερις και πανβρώμικες. Άλλωστε το δόγμα στο κολαστήριο της Π.Ρ. είναι ότι η καθαριότητα είναι μια πλάνη…Σαπούνια, σαμπουάν, οδοντόκρεμες, χαρτί υγείας και σερβιέτες θεωρούνται “μικροαστικά κατάλοιπα” και επομένως είναι περιττό να βρίσκονται στο χώρο. Αντί για καθρέφτη ένα πλαστικό που σαν αλουμινόχαρτο αντανακλά αλλοιωμένα και μισά τα πρόσωπα εκείνων των ανθρώπων που ζουν για πλέον 6 μήνες-σύμφωνα με το καινούργιο νομοσχέδιο-ξεχασμένους εκεί μέσα ακόμα και από τους εαυτούς τους. Όλα πρέπει να τείνουν στο να ξεχάσεις την ύπαρξή σου.

Το φαγητό μεταφέρεται καθημερινά από τη ΓΑΔΑ και φυσικά δεν περιέχει γάλα γιατί κατά την μεταφορά είναι επίφοβο να υποστεί αλλοιώσεις. Μοιράζεται σε όλους ένας καφές (στιγμιαίος), ένας στίλ αμίτα χυμός και ένα κρουασάν σοκολάτα. Τα ίδια ακριβώς και τα ανήλικα παιδιά(από 12 μηνών μωρό σε 10 χρονών αγοράκι) ανεξαρτήτου ηλικίας και προσωπικής ανάγκης. Στο μεσημεριανό πετύχαμε φασολάδα, ελιές, μια φρατζόλα ψωμί για όλες τις κρατούμενες κάθε κελιού και πορτοκάλια ‘Άρτας’ κατά προτίμηση. Τα σερβίρουν οι κρατούμενες σε πλαστικά κεσεδάκια. Τραπεζαρία ή ειδικός χώρος σίτισης δεν υπάρχει και το ψωμί το ακουμπάνε πάνω στις άθλιες και βρώμικες κουβέρτες του κρεβατιού. Οι ειδικές ανάγκες δεν λαμβάνονται υπόψιν αφού παθήσεις όπως ο διαβήτης, εντερικές δυσλειτουργίες, καρδιοπάθειες κ.α. δεν τυγχάνουν καμιάς ειδικής διατροφικής μεταχείρισης. Ακούσαμε τις κρατούμενες να διαμαρτύρονται για φαγούρες σ΄ αυτές και στα παιδιά τους. Είναι γνωστά τα συχνά κρούσματα δερματολογικών προβλημάτων, όπως μυκητιάσεις, ψώρα, αλλεργίες και διάφορες άλλες δερματίτιδες που οφείλονται κυρίως στη κακή υγιεινή των στρωμάτων και τις άθλιες συνθήκες υγιεινής στα κελιά και κυρίως στις τουαλέτες. Ακόμα και με τα δόντια τους έχουν σοβαρά προβλήματα αφού δεν τους δίνουν αρκετά εμφιαλωμένα και αναγκάζονται να πίνουν νερό από τις τουαλέτες .

Οι ίδιες έκαναν λόγο και για την επιθετική συμπεριφορά των ανήλικων παιδιών. Και τι πιο λογικό για ένα παιδί που μεγαλώνει στη φυλακή να αναπτύξει “αντικοινωνική” και επιθετική συμπεριφορά και πως να μην εχθρεύεται το κόσμο γύρω του αφού τον έζησε μέσα απ’την κόλαση. Στιγματίστηκε για πάντα και μην τολμήσουμε να του ζητήσουμε το λόγο όταν  στην εφηβεία αρπάξει τις πέτρες. Σίγουρα πάντως οι φυλακές στη Π.Ρ. ενδείκνυνται για κρίσεις πανικού και  ψυχοσωματικά νοσήματα. Ο άνθρωπος είναι φύση και σαν τέτοιος δεν μπορεί να επιβιώσει μέσα στο τσιμέντο.

Κάποιες κρατούμενες προσπαθώντας να οικειοποιηθούν τα κελιά τους έχουν φροντίσει να  παρέμβουν εικαστικά σε αυτά. Σε ένα κελί μια ρωσίδα κρατούμενη έχει ζωγραφίσει τους τοίχους με γιγάντια καρτούνς. Με πονάει η ψυχή μου… της λείπει το μωρό της. Έχει μετατρέψει το κελί σε παιδικό δωμάτιο. Αγάπες σκαλισμένες μέσα σε καρδιές και γύρω από τα κρεβάτια στο ύψος του κεφαλιού σκαλισμένες γραμμές και σβησμένες μέρες και μήνες. Χαραγμένα ποιήματα, υποσχέσεις, απομνημονεύματα, ονόματα. Σε άλλα κελιά οι κρατούμενες έχουν μετατρέψει το κελί σε εικονοστάσι. Έχουν  κρεμάσει παντού εικόνες αγίων ικανές να κρατήσουν ζωντανές τις ελπίδες και τα όνειρα τους.  Πάνω από το κεφάλι τους φαντάζουν μεγαλειωδώς η Ατζελίνα Τζολή και η Ελένη Μενεγάκη, δίπλα από ετικέτες από σαμπουάν, οτιδήποτε μπορεί να γεμίσει τους άδειους τοίχους.

Η επικοινωνία με τον έξω κόσμο είναι δύσκολη αφού μόνο όποιος έχει λεφτά μπορεί να αγοράσει τηλεκάρτα και  μπορεί να τηλεφωνήσει. Ακόμα και η επικοινωνία μεταξύ των κρατουμένων είναι δύσκολη αφού πολλές από αυτές δεν μιλάνε ούτε καταλαβαίνουν ελληνικά. Διερμηνείς δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα και η συνεννόηση γίνεται με τα μάτια και με χειρονομίες προσπαθώντας να ανταλλάξουν πληροφορίες καθημερινής επιβίωσης. Εννοείται πως έτσι στερούνται και το δικαίωμα να διεκδικήσουν και τα δικαιώματα τους ή να αντλήσουν πληροφορίες σχετικά με την κράτηση τους και την ημερομηνία του τέλους της παραμονής τους εκεί. Παντελής απομόνωση και μοναξιά.

Η επαφή με τον αέρα, την βροχή , τον ήλιο είναι απλά μηδαμινή. Μπορείς μόνο να τα βλέπεις αφού ο προαυλισμός είναι ανύπαρκτος. Μπορούν μόνο να κινούνται στο διάδρομο (1 μέτρο πλάτος και 20 μέτρα μήκος) που εφάπτεται κατά μήκος των κελιών. Η στέρηση χώρου για να κάθονται, εν είδη εντευκτηρίου ή και χώρο άθλησης, έχει ως συνέπεια να μπορούν μόνο ή να περπατάνε ή να ξαπλώνουν, δηλαδή να σέρνουν το ταλαιπωρημένο σώμα τους.Μέσα σε όλο αυτό το ντεκόρ τα μικρά παιδάκια που συναντήσαμε πηγαινοφέρναν την κούκλα τους , σκαρφαλώνανε στις καγκελόπορτες των κελιών και άλλα περπατάγανε ξυπόλυτα ανάμεσα σε λήμματα και στα αγνώστου προελεύσεως υγρά. Τα κορδόνια τους τα είχαν πάρει με αποτέλεσμα να μην μπορούν καν να τρέξουν. Κάποια μεγαλύτερα παιδιά είχαν καταλάβει τι συμβαίνει και είχε χαθεί κάθε σπίθα ζωής στο βλέμμα τους. Ποιος μπορεί να τους εξηγήσει πώς από τη μία γυρνούσαν από το σχολείο με την μητέρα τους και ξαφνικά βρέθηκαν ανάμεσα σε τοίχους φυλακής.

(μαρτυρία από προσαχθείσες στο Αλλοδαπών της Π. Ράλλη συντρόφισσες μετά την κατάληψη του Δημαρχείου Κερατσινίου για την αλληλεγγύη στους 22 διωκόμενους  του Ρεσάλτο)

Εκδήλωση ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών, Πέμπτη 12 Νοέμβρη 7μμ στα ΤΕΙ Αθήνας

teliko

Θα προβληθεί το βίντεο:  “οι αόρατοι της Πέτρου Ράλλη”, που έχει φτιαχτεί από την “πρωτοβουλία προσφύγων, μεταναστών/τριών και αλληλέγγυων”

και στη συνέχεια, στο πλαίσιο της εισήγησης θα αναπτυχθούν σύντομα τρεις κατευθύνσεις:

-η συγκρότηση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής

-παρουσίαση των στρατοπέδων συγκέντρωσης, της αρχιτεκτονικής και της φιλοσοφίας τους  και ειδικότερα, του μεγαλύτερου στην Ελλάδα που τυχαίνει να βρίσκεται και στη γειτονιά μας, αυτό της Πέτρου Ράλλη

-η αλληλεγγύη στους μετανάστες, δυνάμεις και προοπτικές και μια σχετική προσομοίωση στην περιοχή του Αιγάλεω

Θα ακολουθήσει συζήτηση στην οποία θα παρέμβουν/συμμετάσχουν  και σύντροφοι/ισσες από το Φόρουμ Αλβανών Μεταναστών

Ακάθεκτη η κρατική αθλιότητα στην Πέτρου Ράλλη

Όπως φαίνεται και στα βίντεο που τραβήχτηκαν πριν από λίγη ώρα η κρατική τακτική της αθλιότητας συνεχίζεται ακάθεκτη στην οδό Σαλαμινίας. Μέσα στην αφόρητη ζέστη πρόσφυγες περιμένουν σχεδόν μάταια να πάρουν το μαγικό χαρτάκι για την… κατάθεση αίτησης …για την παροχή ασυλίας. Οι μαρτυρίες των προσφύγων για ξυλοδαρμούς και απεχθή συμπεριφορά από τους αστυνομικούς συνεχίζουν να είναι εκνευριστικές για τη διάρκεια μέσα στο χρόνο και την αμείωτη πανομοιότυπη ένταση της βαρβαρότητας των ένστολων ανθρωποειδών.  Σε ένα φόντο μαζικών κρατικών ρατσιστικών πογκρόμ η Σαλαμινίας παραμένει με το ίδιο  διαχρονικό μουντό και θλιβερό της χρώμα. Λίγες μόνο αλλαγές.  Οι αφρικανοί προωθούνται γρήγορα στην ουρά με εξαίρεση τους Μαροκινούς τον τελευταίο μήνα. Η επιλεκτικότητα των “επικεφαλής”, με δεδομένο τον αποκλεισμό προσφύγων σπό την κεντρική Ασία,  έχει αμφιβόλου ορθολογικότητας κριτήρια… Τζόγος. Δείχνουν με το δάχτυλο ανθρώπους, εσύ, εσύ…κι εσύ…Περάστε! Ελάχιστοι χαμογελούν ανάμεσα σε εκατοντάδες ταλαιπωρημένους ανθρώπους.

[kaltura-widget wid=”uwql96l2o8″ width=”400″ height=”365″ addpermission=”2″ editpermission=”2″ align=”center” /]

Το περιπολικό απαγορεύει την πρόσβαση στην Σαλαμινίας  σε οποιονδήποτε έχει χαρτιά!… Όσο για την κατάσταση “σα να μην πέρασε μια μέρα” από τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δολοφονήθηκαν οι τρεις μετανάστες μέσα στο 2008.

Ιός του ανώδυνου

Στον Ιό αυτής της Κυριακής (24/05/09), φιλοξενήθηκε ένα ρεπορτάζ της ομάδας επανένταξης “εν δράσει” του ΚΕΘΕΑ με θέμα την Πέτρου Ράλλη. Τίτλος του άρθρου είναι “Εφιάλτης στην “Οδό Ονείρων”” και όσοι/ες ενδιαφέρονται να το διαβάσουν ιδού η ιστοσελίδα του Ιού:

http://www.iospress.gr/

Για να προϊδεαστείτε, το άρθρο αυτό σχηματίζει μία άνευρη, αντιδραστική και ελλειπέστατη παρουσίαση του σκηνικού στην Π. Ράλλη, σε συνεργασία με το Ελληνικό Συμβούλιο Προσφύγων. Παρόλο που δημοσιεύονται δηλώσεις πολλών μεταναστών και παρόλο που παρουσιάζεται σε ικανοποιητικό βαθμό η όλη κοροϊδία της διαδικασίας έκδοσης ασύλου, το κείμενο δεν έχει καμία σχέση με τον τίτλο του (εννοώ ειδικότερα τη λέξη “εφιάλτης”). Φανταστείτε ότι όχι μόνο δε γίνεται καμία αναφορά στις διαμαρτυρίες, τις πορείες και τους αποκλεισμούς της Π.Ράλλη (πάει στο καλό, σιγά την εκπληξη θα πει κανείς…), αλλά δε γίνεται ούτε μία αναφορά στους νεκρούς και τους τραυματίες των τελευταίων μηνών, στις φυλακές, στα βασανιστήρια, στα καπρίτσια και στα στρατηγικά σχέδια διαχείρισης του πλήθους τόσο από τους μπάτσους, όσο και από το υπουργείο εσωτερικών. Οι μπάτσοι παρουσιάζονται ως δέσμιοι των “κακών πολιτικών επιλογών”, με την επιβεβαίωση κιόλας από κάποιες δηλώσεις μεταναστών!!! Ενώ κάποια νούμερα που παρουσιάζονται (όπως το ότι κάθε μέρα οι μπάτσοι επιλέγουν για ραντεβού 300 άτομα) είναι ελαφρώς αμφισβητίσιμα. Τέλος, με την ίδια διαστρεβλωτική προσέγγιση παρουσιάζονται και οι κοινότητες των μεταναστών. Αυτά και άλλα πολλά θα δείτε και θα θαυμάσετε…

Με λίγα λόγια, το άρθρο είναι κατάπτυστο και αποσκοπεί στην καταγγελία της διαχείρισης του όλου ζητήματος μοναχά από τους μπάτσους και προτείνει την εμπλοκή κι άλλων φορέων/θεσμών για την επίλυση του προβλήματος της π. ράλλη.

Άδικα κουράστηκαν τα παιδιά του ρεπορτάζ. Θα μπορούσαν να πάνε κατευθείαν στο Ελληνικό Συμβούλιο Προσφύγων και να το γράψουν με την ησυχία τους εκεί όλοι μαζί…

Πέτρου Ράλλη: τα αίσχη του "ευρωπαϊκού ανθρωπισμού" συνεχίζονται

dscn1578

Μεσημέρι, χτες, η ουρά για την κατάθεση αίτησης ασύλου στήνεται, 16 ώρες αργότερα μεταξύ χιλιάδων ανθρώπων θα επιλεχθούν λίγες δεκάδες για την αίτηση και σχεδόν κανένας από αυτούς δεν θα πάρει άσυλο.

dscn1585

Νύχτα, το πίσω μέρος της ουράς, Σαλαμινίας και Κηφισού, αποκλεισμένος δρόμος, χιλιάδες άνθρωποι σε έναν περίκλειστο δρόμο, αναμονή…

dscn1593

Χαράματα, σήμερα, φαίνεται το τελευταίο κομμάτι της ουράς, κανείς δεν γνωρίζει πόσα τέτοια μπλόκα υπάρχουν μέσα στο 1,5 χιλιόμετρο της Σαλαμινίας, οι κρίσιμες ώρες της επιλογής, δεν αφορούν αυτούς τους τελευταίους των τελευταίων

dscn1599

Σήμερα, πρωί, η αστυνομία έχει απωθήσει τους μετανάστες και η ένστολη συμμορία επιστρέφει στη βάση της, στη μεγαλύτερη ελληνική φυλακή μεταναστών, στο Αλλοδαπών της Π. Ράλλη, στο Αιγάλεω…

[kaltura-widget wid=”qxj8vcjbqm” width=”410″ height=”364″ addpermission=”2″ editpermission=”2″ /]

Υπάρχουν και αυτή τη φορά μαρτυρίες για ξυλοδαρμούς μεταναστών στα μέσα (και σκόπιμα μη ορατά) μπλόκα από τα παληκάρια της ΕΛΑΣ

Για την Π. Ράλλη

Η πρωτοβουλία αναρχικών Αιγάλεω είναι μέλος της νεοσυσταθείσας πρωτοβουλίας προσφύγων, μεταναστών/τριών και αλληλέγγυων και ως εκ τούτου ενσωματώνει τη δράση της όσον αφορά την Π. Ράλλη αλλά και γενικότερα την υπόθεση των μεταναστών και προσφύγων στο καινούργιο αυτό εγχείρημα.

Κάθε σχετική πληροφόρηση λοιπόν για τις υποθέσεις αυτές θα κατατίθεται στο:

http://filoxenoi.wordpress.com

παραθέτουμε το πρώτο κείμενο της πρωτοβουλίας που απευθύνεται στους “αόρατους” της Π. Ράλλη:


ΑΣΥΛΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
ΤΗΣ ΠΕΤΡΟΥ ΡΑΛΛΗ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Είμαστε μια πρωτοβουλία προσφύγων, μεταναστών / τριών και αλληλέγγυων που δεν θέλουν να σιωπούν για ό,τι συμβαίνει στα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών-προσφύγων όπως και εδώ στο Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη .
Η βαρβαρότητα και η Αδικία, που επικρατούν σε αυτές τις ουρές της εξαθλίωσης, της μιζέριας και της απανθρωπιάς μας εξοργίζουν.
Κάθε άνθρωπος με αξιοπρέπεια, αισθάνεται ότι δεν μπορεί να υπάρχει για κανέναν δικαιοσύνη και ελευθερία, αν δεν υπάρχει για όλους τους ανθρώπους. Μας εξοργίζει και αυτό το παιχνίδι που έχουν στήσει η Ελλάδα και τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που με τους πολέμους και την πολιτική τους, οδηγούν εκατομμύρια ανθρώπους από την Ασία και την Αφρική, στην προσφυγιά. Είναι τα ίδια ακριβώς κράτη, που συνεχίζουν την ίδια εγκληματική πολιτική, ενάντια στους μετανάστες και πρόσφυγες. Εδώ στο Αλλοδαπών, βλέπουμε και καταλαβαίνουμε καθαρά ποιά είναι αυτή η πολιτική. Φυλακές, εκμετάλλευση, βασανιστήρια, εξευτελισμοί και δολοφονίες. Επίσης η πολιτική αυτή, θέλει τους μετανάστες χωρισμένους μεταξύ τους, απομονωμένους από την κοινωνία , τους θέλει αόρατους ώστε ποτέ να μην μαθευτεί τι συμβαίνει εδώ.
Είμαστε εδώ για να σπάσει αυτή η σιωπή, για να μάθει όλος ο κόσμος την Αλήθεια για το τι γίνεται στο Αλλοδαπών.

ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ- ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΙ

Πιστεύουμε ότι μπορούμε να στηριχτούμε, στην Αλληλεγγύη, στην Μνήμη, στον Σεβασμό, στην κοινή επιθυμία να ζήσουμε με Αξιοπρέπεια, σε ένα κόσμο χωρίς Αδικία και Εκμετάλλευση . Αυτή είναι η δύναμη μας. Ο κοινός δρόμος μας ξεκινάει με το να συναντηθούμε, να βρούμε τρόπους να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να επικοινωνήσουμε. Να έρθουμε σε επαφή, να μάθουμε ο ένας από τον άλλο, χωρίς τις προκαταλήψεις που χωρίζουν τους μετανάστες- πρόσφυγες μεταξύ τους, τους ξένους και ντόπιους, τις γυναίκες και τους άνδρες.
Έτσι μπορούμε να νικήσουμε τον φόβο μαζί, να χτίσουμε τις γέφυρες που θα περπατήσουμε μαζί και να διεκδικήσουμε.
Πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο δρόμος για να αλλάξουμε την Ζωή μας.

Πρωτοβουλία προσφύγων μεταναστών / τριών και αλληλέγγυων

Ακολουθεί μετάφραση στα αραβικά

arab

στα ιρανικά, γλώσσα που καταλαβαίνουν και οι αφγανοί:

iran


Με πείσμα και επιμονή από την Π. Ράλλη

dscn1244

dscn1242

dscn1240

dscn1239

dscn1238

[3μμ, οδός Σαλαμινίας, αποτυπώνεται στις φωτογραφίες ο τρόπος που “στήνεται” η ουρά, ο τρόπος που “στήνονται” οι αστυνομικές δυνάμεις, με πολλά περιπολικά και τζιπ, πεζές περιπολίες σε όλη την έκταση της οδού αυτή την ώρα. Οι πρώτοι της ουράς βρίσκονται εκεί από τις 5 σήμερα τα χαράματα και, φυσικά, ακόμη κι αυτοί δεν έχουν εξασφαλίσει την προτεραιότητα για τις 6 αύριο το πρωί. Κάποια στιγμή θα εμφανιστεί κάποιος και θα διαλέξει μερικούς ανάμεσά τους με παντελώς απροσδιόριστα κριτήρια…Στην Σαλαμινίας τώρα βρίσκονται τουλάχιστον 500 μετανάστες κυρίως αφγανοί, μπαγκλαντεσιανοί και πακιστανοί. Καθώς περνάει η ώρα θα πληθαίνουν. Η ουρά θα τεμαχιστεί σε τρία ή τέσσερα κομμάτια για να ελέγχεται και να καταστέλεται καλύτερα. ]

H κατάσταση συνεχίζεται με τα ίδια απαράδεκτα, απάνθρωπα και προσβλητικά ρατσιστικά χαρακτηριστικά. Το κρύο δεν αντέχεται και οι μετανάστες κάνουν ό,τι μπορούν για να αντιμετωπίσουν τα αστυνομικά σχέδια διαχείρισης του “προβλήματος”. Το πείσμα ενισχύεται από τα νιάτα μια και η συντριπτική πλειονότητα των μεταναστών είναι κάτω των 22 χρονώ. Τα όρια, ωστόσο, μεταξύ αντοχής και αγανάκτησης μέσα σε τόσο δύσκολες συνθήκες είναι πάντα ασαφή…

Η συνέλευση της Δευτέρας 16/2, συνέλευση που είχε καλεστεί μέσα από την κατάληψη στο ελληνικό συμβούλιο για τους πρόσφυγες, αποφάσισε την συστηματοποίηση της δράσης που μόνο με πεισματικό και μακρόχρονο πλάνο μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Πρόσφυγες και μετανάστες/τριες συνέστησαν μαζί με τους αλληλέγγυους/ες την “πρωτοβουλία προσφύγων, μεταναστών/τριών και αλληλέγγυων” συγκροτώντας κάποιες αρχικές κινήσεις. Οι κατευθύνσεις είναι η αντιπληροφόρηση αρχικά γύρω από την υπόθεση της Π. Ράλλη, η αποφασιστική δράση αλλά και η σχέση και πλαισίωση της πρωτοβουλίας με μετανάστες από την ουρά της Π. Ράλλη.

Έχει ήδη συσταθεί ιστολόγιο από την πρωτοβουλία που εμπλουτίζεται για να ανοίξει από την επόμενη εβδομάδα. Βρίσκεται στο τυπογραφείο αφίσα δημοσιοποίησης της υπόθεσης σε 3.000 αντίτυπα (όποια/α θέλει να συνεισφέρει στο άπλωμα της αφίσας στην πόλη μπορεί να έρθει τη Δευτέρα 23 φλεβάρη στο Πολυτεχνείο στη συνέλευση της πρωτοβουλίας). Επιπλέον συντάσσεται ήδη κείμενο αλληλεγγύης που θα μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και πρόκειται να μοιραστεί στους μετανάστες στην ουρά της Σαλαμινίας.

Όλα συνεχίζονται. Με πείσμα και δύναμη.

Η πρωτοβουλία αποτελεί ένα πρωτόγνωρο εγχείρημα αυτοοργάνωσης, μια δύσκολη αλλά και γοητευτική πολιτική σύνθεση, ένα ακόμη “μεταδεκεμβριανό” στοίχημα, μια συγκρότηση κοινών δράσεων προσφύγων, μεταναστών και αλληλέγγυων…

Ραντεβού και πάλι τη Δευτέρα 23/2 στις 7μμ στο Πολυτεχνείο

Διαρκής ενημέρωση από την Π. Ράλλη

dscn1237

dscn1236

dscn1235

dscn1234

dscn1233

[10.15μμ: Το κρύο τσουχτερό και η βροχή που έρχεται προμηνύεται πολύ δυνατή. Καμία προστασία, κανένα υπόστεγο, οι φωτιές για να ζεσταθούν απαγορεύονται. Στη Σαλαμινίας η Τάξη βασιλεύει. Όσο οι άνθρωποι αυτοί, οι κολασμένοι, οι χωρίς χαρτιά, οι ξεριζωμένοι, οι μετανάστες, υπομένουν αγόγγυστα τα βασανιστήρια της Δημοκρατίας η Τάξη θα βασιλεύει. Η αστυνομία περιφρουρεί την αθλιότητα, την υποχρεωτική εξαθλίωση, την επιθετική αδιαφορία, τον πιο χυδαίο ρατσισμό. Τον κρατικό ρατσισμό. Μπορούμε να θαυμάσουμε στις φωτογραφίες τα κατορθώματα του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού. Απαντοχή μέχρι το ξημέρωμα…]

salaminias2

[6.40μμ: Βρισκόμαστε στο σημείο όπου η αστυνομία έχει κόψει την πρόσβαση των μεταναστών στην συνέχεια της ουράς. Το καινούργιο σχέδιο θέλει την ουρά κομμένη σε τρία ή τέσσερα σημεία με την αστυνομία ανάμεσά της να λειτουργεί ως μία στρόφιγγα που με απροσδιόριστα κριτήρια επιτρέπει την πρόσβαση σε κάποιους μετανάστες στα πιό προωθημένα κομμάτια προς την κεφαλή της ουράς. Έτσι, για κάποιον που θέλει να διασχίσει την οδό Σαλαμινίας απαγορεύεται να συνεχίσει μετά από το πρώτο μπλόκο της αστυνομίας (είναι το σημείο της φωτογραφίας που στο βάθος βρίσκεται περιπολικό). Πέραν των άλλων, σύμφωνα με το σχέδιο λοιπόν αυτό οι αλληλέγγυοι/ες που μέχρι πριν δυο παρασκευές μπορούσαν να έχουν επαφή με τους μετανάστες, από εδώ και πέρα μπορούν να συναντηθούν μόνο με το πίσω μέρος της ουράς το οποίο ρυθμίζεται ποσοτικά από τις δυνάμεις καταστολής. Επιπλέον, οι αλληλέγγυοι/ες αποκλείονται κι αυτοί μέσα στον κλειστό και στενό δρόμο με την αστυνομία να θεωρεί ότι έτσι μπορεί να τους χειριστεί, να τους απωθήσει ή να τους καταστείλει με περισσότερη ευκολία μια και θα είναι πλέον περισσότερο διακριτοί.

salaminias1

[6.30μμ: Λίγο πιό μέσα στην Σαλαμινίας από την συμβολή της με τον Κηφισό κάθονται μετανάστες. Το σημείο που φαίνεται στην φωτογραφία βρίσκεται 1.000 περίπου μέτρα από την κεφαλή της ουράς]

kifisos-salaminias2

khfisos-salaminias

[6 μμ: Με δεδομένο το κλείσιμο με κρορδέλες της οδού Σαλαμινίας στη συμβολή της με την Αγίας Άννης, όπως φαίνεται και στην από πάνω φωτογραφία και η έξοδος της Σαλαμινίας προς τον Κηφισό μόλις κλείνεται με κορδέλες από την αστυνομία. Η οδός Σαλαμινίας λοιπόν είναι ένας κλειστός δρόμος. Στην δεύτερη από πάνω φωτογραφία φαίνεται οδηγός που εγκλωβίστηκε στην Σαλαμινίας και το περιπολικό θα του δώσει οδηγίες. Στον κλειστό αυτό δρόμο οι μετανάστες είναι παντελώς αόρατοι κι αποκλεισμένοι από το δημόσιο βλέμμα, εγκλωβισμένοι χωρίς καμία πρόσβαση σε προμήθειες, χωρίς καμία δυνατότητα επαφής με μια ανοιχτή οδό, χωρίς καμία δυνατότητα επαφής οι περισσότεροι από αυτούς με αλληλέγγυους, χωρίς δυνατότητα διασποράς στο χώρο σε περίπτωση επίθεσης από την αστυνομία]

salaminias2-copy

[3.30 μμ: 500 περίπου μετανάστες βρίσκονται στην ουρά για να καταθέσουν αίτηση ασύλου αύριο νωρίς το πρωί.. Κάθονται “παραταγμένοι” στις άκρες του δρόμου, στο κομμάτι της Σαλαμινίας μεταξύ των οδών Αγ. Άννης και Κηφισού. Ο δρόμος δεν έχει κλείσει. 30 αστυνομικοί απωθούν με λεκτική βία και σπρωξίματα τους πρώτους της ουράς όσο πιο μακριά γίνεται από την διασταύρωση Αγ.Άννης και Σαλαμινίας, όσο πιο μακριά γίνεται δηλαδή από την πίσω είσοδο του κολαστηρίου Αλλοδαπών. 4 περιπολικά βρίσκονται διάσπαρτα επί της Σαλαμινίας επιτηρώντας τους μετανάστες]

Απόψε, στις 7 μ.μ. στο Πολυτεχνείο η συνέλευση για τη Πέτρου Ράλλη

Σήμερα στις 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στο Πολυτεχνείο η συνέλευση για το ζήτημα της “Πέτρου Ράλλη“.

Η συνέλευση είχε καλεστεί από την κατάληψη του Συμβουλίου Πρσφύγων για την προηγούμενη Δευτέρα (http://anarxikoiaigaleo.blogspot.com/2009/02/8.html), αλλά αναβλήθηκε λόγω της επίθεσης που δέχτηκε το πρωί της ίδιας μέρας η πορεία για το πάρκο στη Πατησίων.

"Π. Ράλλη": σήμερα στο Πολυτεχνείο στις 8μμ

Η υπόθεση της Π. Ράλλη, των 2 κρατικών δολοφονιών στο ρέμα επί της Σαλαμινίας, των εξευτελιστικών συνθηκών για τους μετανάστες, των βασανιστηρίων για τους έγκλειστους στο σύγχρονο κολαστήριο του “Αλλοδαπών”, η υπόθεση αυτή που συμπυκνώνει όλη τη βαρβαρότητα τους θεσμισμένου κρατικού ρατσισμού είναι ανοιχτή.
Μετά και την δολοφονία του μπαγκλαντεσιανού μετανάστη στις αρχές του χρόνου οι αστυνομικές μανούβρες δίνουν και παίρνουν. Αυτή τη φορά ο κατασταλτικός αυτοσχεδιασμός οδηγεί την ουρά των μεταναστών που περιμένουν για να καταθέσουν τα χαρτιά για την χορήγηση ασύλου, στην άλλη μεριά της οδού Σαλαμινίας, στο κομμάτι που ξεκινά από την Αγ. Άννης και καταλήγει στον Κηφισσό. Θεωρούν ότι έτσι αποφεύγουν το θανατηρόφο ρέμα και επομένως και τα θανάσιμα παραδείγματα. Επιπλέον αποκόπτουν τη δυνατότητα των μεταναστών να προχωρήσουν σε ενδεχόμενο αποκλεισμό της Π. Ράλλη μια και δεν υπάρχει πια κανένα σημείο επαφής με την ουρά.

Μετά την κατάληψη στο ελληνικό συμβούλιο προσφύγων την περασμένη εβδομάδα, κρίθηκε απαραίτητο να συγκροτηθούν συγκεκριμένες κατευθύνσεις και δράσεις στην προοπτική υπονόμευσης της δολοφονικής μεταναστευτικής πολιτικής.
Στη βάση αυτή καλείται συζήτηση σήμερα στο Πολυτεχνείο στις 8 μμ…

[Λόγω της επίθεσης που δέχτηκαν οι συγκεντρωμένοι έξω από το Δημαρχείο της Αθήνας με αποτέλεσμα τους σοβαρούς τραυματισμούς 3 ατόμων, όπως επίσης και της αναταραχής στο λιμάνι του Πειραιά με τις εκτεταμένες συγκρούσεις μεταξύ αγροτών και αστυνομίας, η συζήτηση αναβλήθηκε για την Δευτέρα 9 Φλεβάρη στις 7μμ στο Πολυτεχνείο]

Ομόνοια, Κυριακή 11 Γενάρη 2μμ, πορεία για τον Χουσείν

Άλλος ένας νεκρός μετανάστης στο ρέμα επί της οδού Σαλαμινίας πίσω από το στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών της Π. Ράλλη. Τα στοιχεία; Χουσείν Ζαχιντούλ Τζαχανγκίρ, 24 ετών, από το Μπαγκλαντές, ξημερώματα του Σαββάτου 3/1/2009. Όπως ακριβώς δύο μήνες πριν, στην περίπτωση της δολοφονίας του πακιστανού Μοχάμεντ, η αστυνομία στην ανακοίνωσή της αναφέρει ψευδώς ότι δεν έγιναν επεισόδια στην περιοχή για να αποσυνδέσει την οποιαδήποτε σχέση αστυνομίας και νεκρού μετανάστη. Κι όμως. Επεισόδια έγιναν, ο Χουσείν έτρεξε για να μην χτυπηθεί και συλληφθεί και σκοτώθηκε πέφτοντας μέσα στο μικρό Αχέροντα της Π. Ράλλη.
Τα λόγια περισσεύουν. Η εξέγερση του Δεκέμβρη κατάδειξε τα όρια μιας Δημοκρατίας που θεσμίζει την πιο ωμή εκμετάλλευση, θωρακίζει την αστυνομική βία, γενικεύει τον κοινωνικό εξανδραποδισμό και την κουλτούρα της υποταγής, διώκει, βασανίζει, φυλακίζει, σκοτώνει όποιον και όποια δεν χωράει στο πλάνο, όποιον και όποια σηκώνει κεφάλι στις προσταγές…
Κι αν η Δημοκρατία δεν φαίνεται να πήρε το μάθημά της δεν πειράζει…Η επανάληψη είναι ο καλύτερος τρόπος εμπέδωσης.
Αύριο λοιπόν στις 2 το μεσημέρι στην πλατεία Ομονοίας διοργανώνεται συλλαλητήριο και πορεία για τον νεκρό μετανάστη από πολλές μεταναστευτικές και αριστερές οργανώσεις.
Ας ανταποκριθούμε στο αυριανό κάλεσμα.

arxi

Η συνήθης κατάσταση τα χαράματα του Σαββάτου επί της Σαλαμινίας

rema

Το “ανοιχτό στόμα” του ρέματος, σκοτεινό κι επικίνδυνο κόβει κάθετα την οδό Σαλαμινίας δίνοντας μια απατηλή αίσθηση δυνατότητας διαφυγής σε περίπτωση “απώθησης” από την αστυνομία.

Η μισή μας καρδιά στην Π. Ράλλη βρίσκεται…

arxi

Το σχέδιο σήμερα περιελάμβανε νέους χειρισμούς. Η ουρά πολλών εκατοντάδων μεταναστών στην Σαλαμινίας είχε κοπεί στη μέση από την αστυνομία με την προτροπή προς το δεύτερο κομμάτι να φύγει γιατί δεν πρόκειται να εξυπηρετηθεί. Έχει γίνει αντιληπτό πλέον ότι το κράτος κάθε Παρασκευή “πειραματίζεται” στην προσπάθειά του να χειριστεί αυτή την δύσκολη κατάσταση.

apergoa-peinas

Οι αλληλέγγυοι/ες μαζί με τους μετανάστες προχώρησαν στις 8 το βράδυ στον αποκλεισμό της Π. Ράλλη με αιχμή την απεργία πείνας των μεταναστών στα Χανιά. Το αίτημα των απεργών πείνας για “άσυλο σε όλους” δεν μπορεί παρά να συμπληρώνεται και να ενισχύεται από τους μετανάστες της μητρόπολης στο σημείο εκείνο ακριβώς όπου συντελείται το ίδιο διακύβευμα.

sto-dromo

apokleismos

Αυτή τη φορά υπήρχε μεγαλύτερη δυναμική στο δρόμο και μια αποφασιστικότητα που φαίνεται να λειτουργεί αθροιστικά τόσο όσον αφορά από τη μιά πλευρά την οργή τους για την κρατική κοροϊδία και τον ρατσιστικό εξευτελισμό που υφίστανται κάθε εβδομάδα, όσο και από την αντίθετη πλευρά την εμπιστοσύνη προς τους ντόπιους αλληλέγγυους/ες.

Φωτιές, οδοφράγματα, μένος.

apergia2

apokleismos1

Ο αποκλεισμός του δρόμου κρατήθηκε μέχρι τις 10 περίπου, μετά μαζεύτηκαν τα πανώ αλλά παρ’ όλ’ αυτά δεκάδες μετανάστες συνέχισαν τον αποκλεισμό.
Μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο κει στην Πέτρου Ράλλη μια εφημερίδα “free press” διοργάνωνε πάρτι με την συμμετοχή των Stereo Nova που προφανώς επανασυνδέθηκαν μετά από πολλά χρόνια ίσως για αυτή τη βραδιά και μόνο. Οι διοργανωτές περίμεναν 7-10.000 κόσμο. Ορδές λοιπόν θεατών αναγκάστηκαν να περάσουν με τα πόδια ανάμεσα από τα οδοφράγματα.

Η εικόνα ήταν θλιβερή…

stereo-nova3

Γύρω στις 11 οι μετανάστες άνοιξαν και πάλι το πανώ για να αποκαταστήσουν την πολιτικότητα του αποκλεισμού προσπαθώντας να περάσουν την αποφασιστικότητα των αιτημάτων τους προς τους εκατοντάδες διερχόμενους.

solidarity

Μια ακόμη Παρασκευή… Η αλληλεγγύη μας είναι επίμονη. Αμέριστη. Η πληγή της Π. Ράλλη παραμένει ανοιχτή. Το μεγάλο ριζοσπαστικό διακύβευμα είναι αυτή η πληγή να χαίνει στο σώμα του Κράτους κι όχι των μεταναστών…

[kaltura-widget wid=”8mqmvif2v0″ width=”410″ height=”364″ addpermission=”2″ editpermission=”2″ align=”center” /]

[kaltura-widget wid=”6qdpvscy2s” width=”410″ height=”364″ addpermission=”2″ editpermission=”2″ /]

Οι μετανάστες φωνάζουν για “το άσυλο και τα χαρτιά” την ώρα που το περιώνυμο φιλοθεάμον κοινό των stereo nova διασχίζει αμέριμνο τα οδοφράγματα βαδίζοντας ακάθεκτο προς την περιπόθητη βραδιά…

Από την Π. Ράλλη…

dscn1069

Το κρύο και η βροχή έχουν περιορίσει την παρουσία των μεταναστών στην οδό Σαλαμινίας όπου, ωστόσο, όπως φαίνεται στην φωτογραφία που τραβήχτηκε πριν λίγη ώρα, παραμένουν εκατοντάδες στην ουρά… από το πρωί…

dscn1055

Ανάβουν φωτιές κατά παρέες για να ζεσταίνονται και να αντιμετωπίσουν τις δυσμενείς συνθήκες.

dscn1052

Κάποια στιγμή η αστυνομία προκαλεί με την παρουσία της καθώς απαιτεί να σβήσουν όλες οι φωτιές, για “λόγους ασφάλειας των ίδιων των μεταναστών”!!! Ήρθε η Πυροσβεστική, εξελίχθηκαν μερικές έντονες λεκτικές αψιμαχίες μεταξύ αλληλέγγυων και αστυνομικών, οι φωτιές έμειναν και οι αστυνομικοί απομακρύνθηκαν.

dscn1050

Οι μετανάστες μας είπαν ότι οι τραυματίες του πρωινού ήταν 35 άτομα, κυρίως πακιστανοί. Τώρα θα περιμένουν μέχρι το πρωί με μια αφοπλιστική, επίμονη, οργισμένη και δηλωτική ερώτηση στο στόμα: τί θα κάνουμε;

Ελάχιστα μέτρα πιο δίπλα ακριβά αυτοκίνητα άδειαζαν καλοντυμένη πελατεία στην είσοδο παρακείμενου γνωστού “κέντρου διασκέδασης”. Οι παρέες άφηναν τα κλειδιά στους παρκαδόρους, κοιτούσαν το πλήθος των μεταναστών “αινιγματικά”, με μια φευγαλέα αποστροφή, έκαναν νόημα αμοιβαίας αποδοχής στους νταβάδες της πόρτας και περνούσαν γρήγορα την είσοδο.
Σε κάποιο σημείο του δρόμου οι μυρωδιές από τα ακριβά αρώματα μπλέκονταν με τους καπνούς από τις φωτιές και γινόταν ξεκάθαρο με όλες τις αισθήσεις πια ότι ο κόσμος αυτός δεν μπορεί να συνυπάρχει ειρηνικά…