Category Archives: Πανεπιστήμια/ Άσυλο

Εισβολή μπάτσων/άρση του ασύλου στην Πολυτεχνειούπολη

Συνεχίζεται και σήμερα η κατάληψη της πρυτανείας του ΕΜΠ από φοιτητές του πολυτεχνείου μετά την κατάλυση του ασύλου από τους μπάτσους στην πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου.

Τα ξημερώματα της Κυριακής 21/02 και περίπου στις 3.00 π.μ. πραγματοποιήθηκε συντονισμένη έφοδος δεκάδων μπάτσων της Ομάδας Δ στο χώρο της πολυτεχνειούπολης και συγκεκριμένα στο κτίριο των Χημικών Μηχανικών, μέσα στο οποίο στεγάζεται το υπό κατάληψη αυτοδιαχειριζόμενο στέκι Ε.Μ.Π.

Την ώρα εκείνη, στον προαύλιο χώρο του κτιρίου, πραγματοποιούταν πάρτυ από νεολαίους του Ζωγράφου, αρκετοί από τους οποίους προσήχθησαν στην Γ.Α.Δ.Α. για να αφεθούν, μερικές ώρες αργότερα, ελεύθεροι μιας και δεν υπήρχε τίποτε να τους προσάψουν.
Αφορμή για το νέο σόου του Χρυσοχοϊδη στάθηκε το τηλεφώνημα ενός φύλακα στον πρύτανη του πολυτεχνείου όπου περιέγραφε μια ομάδα νεαρών η οποία επιχειρούσε να διαρρήξει κάποιες πόρτες εργαστηρίων στα παλιά κτίρια της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών προσθέτοντας ότι αυτή η ομάδα απειλούσε και τη σωματική του ακεραιότητα. Έτσι, λοιπόν, για πρώτη φορά μετά το 1995, ο πρύτανης Μουτζούρης κάλεσε (όπως ο ίδιος ισχυρίζεται) την αστυνομία να παρέμβει. Και με μια επιχείρηση αστραπή (που προφανώς σχεδιαζόταν καιρό τώρα) δεκάδες μπάτσοι απέκλεισαν το αυτοδιαχειριζόμενο στέκι, προσάγοντας νεαρούς από το πάρτυ και εγκλωβίζοντας μέσα στο στέκι συντρόφους και συντρόφισσες που βρίσκονταν εκείνη την ώρα μέσα.  Σε αυτό το σημείο καλό θα ήταν να αναφερθεί ότι τα παλιά κτίρια της σχολής Ηλεκτρολόγων, όπου υποτίθεται ότι εντοπιζόταν η εστία του «κακού», απέχουν αρκετές εκατοντάδες μέτρα από τη σχολή των Χημικών Μηχανικών την οποία  περικύκλωσαν οι μπάτσοι. Είναι επιπλέον αξιοσημείωτες, πέρα της αυτονόητης συναίνεσης του αντιπρύτανη Σπάθη, οι χλιαρές έως ανύπαρκτες αντιδράσεις της «αριστερής αντιπολίτευσης». Και όλα αυτά ενώ δεν έχει διαπραχθεί τίποτε το “αξιόποινο”.  Μία κατάλυση του ασύλου χωρίς καν προσχήματα.

Όλα αυτά δεν είναι τυχαία. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει χαράξει, από την αρχή της θητείας του, την κατασταλτική του στρατηγική.  Οι λωρίδες ΜΑΤάδων γύρω από το άσυλο στα Προπύλαια κάθε φορά που πραγματοποιείται πορεία στο κέντρο, ο αποκλεισμός των πανεπιστημιακών κτιρίων σε περιόδους όπως η 17 Νοέμβρη και η 6η Δεκέμβρη, η εισβολή μπάτσων στο αναρχικό Ρεσάλτο μια μέρα πριν τις 6 Δεκέμβρη 2009 και η μετέπειτα εκκένωση του Δημαρχείου Κερατσινίου, όλα αυτά τα γεγονότα συναντιούνται σε μια κοινή βάση απόλυτα συνδεδεμένη με την περίοδο που διανύουμε. Η δυνατότητα κατάλυσης κάθε προσωπικού και κοινωνικού χώρου από τις δυνάμεις καταστολής είναι απαραίτητη προϋπόθεση για το ξερίζωμα των κοινωνικών αντιστάσεων.
Υπάρχει μια δεδομένη κοινωνική συνθήκη. Μια συστημική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη και τα αποτελέσματα της οποίας, σε κοινωνικό επίπεδο, δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί. Η Κυριαρχία μη μπορώντας να αποτρέψει την κοινωνική έκρηξη που διαφαίνεται στο άμεσο μέλλον, επιχειρεί να θωρακίσει τα σημεία εκείνα που ανέκαθεν σε παρόμοιες συγκυρίες αποτέλεσαν θύλακες αντίστασης και τροφοδότησης των αγώνων με ρηξιακά περιεχόμενα. Κι όμως! Υπάρχει ένας αστάθμητος παράγοντας που δεν λογαριάζει ο Χρυσοχοϊδης στα επικοινωνιακά τρικ του. Κι αυτός δεν είναι άλλος από την γενικευμένη οργή του κόσμου ενάντια σε αυτό που ο ίδιος εκπροσωπεί. Κι όταν αυτή η οργή θα ξεσπάσει, θα βρει και τους τρόπους και τους τόπους για να εκδηλωθεί…

Η θεσμική ασυλία της χυδαιότητας

Πρόσφατη ανακοίνωση της διοίκησης του ΤΕΙ Αθήνας καταλήγει:

“Σε κάθε περίπτωση, θα προχωρήσουμε στην ευρεία δημοσιοποίηση του θέματος μέσω των ΜΜΕ, ώστε η ελληνική κοινή γνώμη να ενημερωθεί πλήρως για το τεράστιο μέγεθος και τις ανυπολόγιστες συνέπειες του προβλήματος. Επίσης, το Συμβούλιο ΤΕΙ Αθήνας θα συγκληθεί άμεσα για τη λήψη περαιτέρω μέτρων αντιμετώπισης της κατάστασης.
Συμβούλιο ΤΕΙ Αθήνας
Σύλλογος ΕΠ ΤΕΙ Αθήνας
Σύλλογος Έκτακτου ΕΠ ΤΕΙ Αθήνας
Σύλλογος ΕΤΠ-ΤΕ ΤΕΙ Αθήνας
Σύλλογος ΔΠ ΤΕΙ Αθήνας”

Θα περίμενε κανείς η ανακοίνωση αυτή να αναφέρεται στα πρόσφατα πεπραγμένα του αρχιασφαλίτη Μπουράνη που είχε καταφανώς καταλύσει κάθε έννοια ασύλου μέσα στο ΤΕΙ Αθήνας στήνοντας παρακρατικό κύκλωμα και με το αζημίωτο βέβαια…
Όμως όχι!
Η ανακοίνωση αυτή αφορά την προχτεσινη εκδήλωση του αυτοδιαχειριζόμενου στεκιού του ΤΕΙ Αθήνας και οι “ανυπολόγιστες” ζημιές είναι τα γκραφίτι στους μίζερους τοίχους και το άνοιγμα της πρόσβασης στην ταράτσα κτιρίου για την αποκατάσταση της δημόσιας και ανοιχτής του χρήσης.
Ακόμη παραπέρα μπορεί κανείς να αναστοχαστεί την κρατική επιθετικότητα αλλά και την υποκρισία και την χυδαιότητα όλων αυτών των “συλλόγων” με το δεδομένο ότι αυτή η εκδήλωση αποτέλεσε την αφορμή για τις χτεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού και την πρόθεσή του να καταργήσει το πανεπιστημιακό άσυλο!

Ας προσπαθήσουν…

Από τη σημερινή εκδήλωση στα ΤΕΙ Αθήνας

80 περίπου άτομα παραβρέθηκαν σήμερα στην εκδήλωση ενάντια στον Έλεγχο, την Καταστολή και την Επιτήρηση που είχαν καλέσει σύντροφοι/ ισσες από το Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι ΤΕΙ Αθήνας στο χώρο των ΤΕΙ. Για αρκετές ώρες η ομοιομορφία και η αποστείρωση που προσπαθεί καιρό τώρα να επιβάλει η Διοίκηση των ΤΕΙ έσπασε με graffiti, stencil, street art και συνθήματα να “βρωμίζουν” τους καθαρούς τοίχους. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ξηλώθηκαν οι μπάρες στην πλαϊνή πύλη των ΤΕΙ ενώ αφαιρέθηκαν και τα κάγκελα που είχε φυτέψει η Διοίκηση στην ταράτσα προκειμένου να αποτρέψει τον οποιονδήποτε ήθελε να αράξει στο σημείο.

Φαίνεται ότι κάποιοι επιχειρούν να μετατρέψουν τα πανεπιστήμια σε χώρους νεκρούς όπου τίποτα δεν θα μπορεί να αποσπάσει την προσοχή των φοιτητών από τα μαθήματά τους, οριοθετώντας το τρόπο, το χώρο και το χρόνο μέσα στον οποίο θα μπορεί κάποιος να κινηθεί σε αυτούς. Κάποιοι άλλοι, πάλι, θα βρίσκονται μονίμως απέναντί τους. Επιχειρώντας να επανοικειοποιηθούν τους δημόσιους χώρους και να τους μετατρέψουν σε τόπους συνάντησης, έκφρασης, δημιουργίας, αντίστασης.

dscf2627

dscf2648

dscf2671

dscf2675

dscf2685

dscf2687

dscf2691

dscf2693

dscf2695

dscf2697

dscf2721

Εκδήλωση στη γειτονιά μας…

afisa

Μπάρες, αποστείρωση τοίχων, διακόσμηση και ανακαίνιση της διοίκησης, νέα
parking, προσλήψεις νέων σεκιουριτάδων, θωρακισμένες πόρτες, γλάστρες και
αναπλάσεις στην ταράτσα. Όλα αυτά εσωκλείονται στο πλαίσιο των
προβλημάτων του ΤΕΙ, που πρέπει να λυθούν άμεσα, σύμφωνα πάντα με τη
διοίκηση. Από την άλλη πλευρά, οι έκτακτοι καθηγητές που παραμένουν μήνες
τώρα απλήρωτοι, η έλλειψη χρημάτων για τη συντήρηση των εργαστηρίων, η
έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού και εξοπλισμού, αποτελούν την εικόνα του
ιδρύματος στην οποία εθελοτυφλούν διοίκηση και κομματικές παρατάξεις.

Το ΤΕΙ θα έπρεπε να ειναι ένας χώρος έκφρασης και ελευθερίας, όμως
καθημερινά κατακλύζεται από ανέκφραστους ανθρώπους οι οποίοι παραδίνουν
τη σκυτάλη στα κόμματα, είτε με την ψήφο τους, είτε με την αδιαφορία τους.
Μετά το σχολείο, οι σχολές είναι η συνέχεια της «κοινωνικής» εκπαίδευσης,
όπου διδάσκεσαι πώς να παίζεις το ρόλο σου, σκύβοντας το κεφάλι στο κάθε
αφεντικό, πως πρέπει να κάνεις τη δουλειά / δουλεία σου, πατώντας επί
πτωμάτων, για να γίνεις καριερίστας. Να παραδώσεις τα δικαιώματά σου σε
άλλους, κάνοντας τη ζωή σου μπαλάκι στα συμφέροντα τους.

Ένας χώρος που σιγά – σιγά χάνεται, μετατρέποντας τους φοιτητές σε ζόμπι, τις
αίθουσες σε λευκά κελιά, τους τοίχους ταπετσαρίες κομματικών αφισών, τον
πευκώνα σε νεκροταφείο και το ΤΕΙ σε ένα μεγάλο γκρίζο ντουβάρι, που
αποδεικνύει άλλη μια ήττα της ζωής, από τη σαπίλα. Και η έκφραση είναι κάτι
μαγικό, μια ανάμνηση από το παρελθόν.

Ας μη μείνουμε αμέτοχοι στις διαθέσεις τους και μην εθελοτυφλούμε στα
μεγαλεπίβολα σχέδια τους. Ας πράξουμε εντός και εκτός του ΤΕΙ με αυτοδιάθεση
για να αποβάλουμε τα άχρηστα πράγματα, που «απλόχερα» μας επιβάλλουν. Να
αυτοοργανώσουμε εστίες έκφρασης και αντίστασης, σε ένα χώρο που μας
ανήκει, μακριά από κομματικές παρατάξεις, εκλογικές αυταπάτες και κρατικές
δολοπλοκίες. Προτείνουμε μέσα από αυτοοργανωμένες διαδικασίες και
συλλογικές αποφάσεις, χωρίς αντιπροσώπους και ιεραρχίες, να δημιουργήσουμε
το δικό μας κόσμο, καταργώντας τις σχέσεις εξουσίας μεταξύ των ανθρώπων.

Αυτοδιαχειριζόμενο στέκι ΤΕΙ Αθήνας

Για τη σημερινή πορεία

cf80ceb1cf81cebacebf-cebecf85cebbcebf

Δεν χρειάζεται να πάμε πίσω στο χρόνο για να αντιληφθούμε τα χαρακτηριστικά της νέας κατασταλτικής στρατηγικής. Ακόμα και τα πολύ πρόσφατα γεγονότα είναι εύγλωττα. Την περασμένη εβδομάδα διμοιρίες μπάτσων επιτέθηκαν απρόκλητα σε άτομα που απλά διανυκτέρευαν στο πάρκο επί της Ναυαρίνου και Χ. Τρικούπη. Χτύπησαν αμείλικτα όποιον έβρισκαν μπροστά τους στέλνοντας δύο άτομα στο νοσοκομείο με κατάγματα στα χέρια και κακώσεις σε όλο τους το σώμα.

mpatsoi090427b

Μόλις χτες, όπως φαίνεται και στην φωτογραφία, δεκάδες μπάτσοι μπήκαν μέσα στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου καταλύοντας -με θαυμαστή απλότητα και εξοργιστική θρασύτητα- το άσυλο. Προσήγαγαν μάλιστα και φοιτητές που διαμαρτυρήθηκαν για το γεγονός. Όλα αυτά είναι μέρος ενός συνολικότερου σχεδίου που ξεδιπλώνεται με στόχευση στην κοινωνική απειθαρχία και ανυπακοή. Αιχμή των στοχεύσεων βέβαια δεν είναι άλλη από τον αφανισμό των κατειλλημένων απελευθερωμένων χώρων αλλά και κάθε άλλου ανοιχτού κοινωνικού εγχειρήματος. Επομένως…

poreia1

Δεν είναι ΧΟΥΝΤΑ. Δεν μας χρειάζεται μια χούντα. Η δημοκρατία τα καταφέρνει μια χαρά από μόνη της. Και ομολογεί απερίφραστα πως και πριν 36 χρόνια

ΤΟ ΤΑΝΚ ΕΙΧΕ ΔΙΚΙΟ
για τους ίδιους ακριβώς λόγους

«δεν θέλουμε να καταργήσουμε το άσυλο, αυτό που ζητάμε είναι να εφαρμοστεί ο νόμος» σκυλιάζουν στα τηλεοπτικά παράθυρα τα αφεντικά και οι μισθοφόροι τους. Υποκρινόμενοι πως θρηνούν για την «καταστροφή της δημόσιας περιουσίας» όλοι αυτοί που λεηλατούν τον κοινωνικό πλούτο, αφήνοντας πίσω τους ανέχεια και απόγνωση. Και ο λόγος για την επιμονή τους είναι ότι γνωρίζουν πως, όπως συνέβη στην εξέγερση του Δεκέμβρη, οι πανεπιστημιακοί χώροι αποτελούν το έδαφος όπου επικοινωνούν οι «από κάτω» για να αντιπαρατεθούν στην κρατική βαρβαρότητα, την ένταση της εκμετάλλευσης και σε κάθε είδους καταπίεση που εμφανίζονται σαν μονόδρομοι επιβίωσης. «Στις καταλήψεις επιτελούνται έκνομες ενέργειες», τραυλίζουν οι θεματοφύλακες της τάξης και της ομαλής κυκλοφορίας του εμπορεύματος, γιατί αν κάτι τους φοβίζει αυτό είναι η εξάπλωση των αυτοοργανωμένων εγχειρημάτων σε γειτονιές, σχολές και χώρους εργασίας, η σύνδεση των κοινωνικών αντιστάσεων σε έναν επιθετικό σχηματισμό απέναντι στην έρημο των κυρίαρχων κοινωνικών σχέσεων. Όταν η κατασταλτική υπόσχεση και ο εμπαιγμός της δημοκρατικής συμμετοχικότητας βυθίζονται στην καπιταλιστική κρίση το μόνο που μπορούν να διαχειριστούν οι κρατούντες είναι ο τρόμος. Εκεί που σάπισε το «κράτος πρόνοιας» γεννήθηκε το κράτος ασφάλειας για να εξασφαλίσει πως κανένας δεν θα σηκώσει κεφάλι. Γι’ αυτό αυξάνονται διαρκώς τα αστυνομικά στρατεύματα κατοχής, γι’ αυτό χρειάζονται τις κάμερες και τις τράπεζες dna, γι’ αυτό προπαγανδίζεται ο αφανισμός των καταλήψεων. Οι κυρίαρχοι ζουν με την απειλή μιας νέας εξέγερσης που θα σαρώσει κάθε προνόμιο και καταναγκασμό αυτού του παρακμασμένου κόσμου. Και έχουν κάθε λόγο να φοβούνται.


ΝΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΥΣ ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΤΟΥΣ.

ΠΟΡΕΙΑ Τρίτη 28.04.09, 06:00 μμ. Πάρκο Ναυαρίνου & Ζ. Πηγής (Εξάρχεια)

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

200904-afisa-poreia-katalipseis