Για την υπόθεση και τη δίκη του αναρχικού Ηλία Νικολάου

Την Τετάρτη, 2 Δεκέμβρη, δικάζεται ο αναρχικός Ηλίας Νικολάου που συνελήφθη στις 13 Γενάρη 2009 για την υπόθεση εμπρησμού των γραφείων της Δημοτικής Αστυνομίας Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη. Έκτοτε, ο Ηλίας βρίσκεται προφυλακισμένος στις φυλακές Άμφισσας κατηγορούμενος με ένα κακούργημα (έκρηξη) και δύο πλημελλήματα (κατασκευή εκρηκτικού μηχανισμού, σύσταση συμμορίας). Ο ίδιος αρνείται όλες τις κατηγορίες.

Απόντων των όποιων αποδεικτικών στοιχείων, το κατηγορητήριο που βαραίνει τον Ηλία βασίζεται αποκλειστικά σε καταθέσεις των μπάτσων που τον συνέλαβαν. Μάλιστα, σε ένα καλοστημένο παιχνίδι της Εξουσίας, η οποία μετά από μια Εξέγερση επιχειρεί να επανακτήσει τα αμείλικτα χαρακτηριστικά της κατασκευάζοντας ενόχους, επιχειρείται η σύνδεση του εμπρησμού της Δημοτικής Αστυνομίας Ευόσμου με παλιότερη υπόθεση εμπρησμών για την οποία είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης -με βάση τον νόμο περί τρομοκρατίας- για τον Ηλ. Νικολάου και 2 ακόμη άτομα ενώ είχε προφυλακιστεί ο αναρχικός Β. Μποτζατζής. Τότε, ο Ηλίας και οι άλλοι 2 είχαν επιλέξει συνειδητά τον δρόμο της φυγής για να εμφανιστούν τελικά στη δίκη τους και να αφεθούν ελεύθεροι -μαζί με τον Μποτζατζή- με εγγύηση και περιοριστικούς όρους.

Τελικά, όμως, στους σχεδιασμούς της Εξουσίας τίποτα δεν είναι τυχαίο. Και, φυσικά, μετά  τον περσινό Δεκέμβρη δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το στόχαστρό της οι αναρχικοί/ ες, μιας και αυτοί αποτέλεσαν το πιο ευδιάκριτο, και σε διαρκή κοινωνική έκθεση, πολιτικό κομμάτι μέσα στο ψηφιδωτό των Εξεγερμένων.

Ο Ηλίας δέχεται την επιθετικότητα και την εκδικητικότητα της αντιεξεγερτικής εκστρατείας που εξαπέλυσε το κράτος και οι μηχανισμοί του στον κόσμο των Δεκεμβριανών. Στον ιδιότυπο αυτό εμφύλιο, η ελευθερία, η αλληλεγγύη και η αξιοπρέπεια θα στήνονται διαρκώς επιθετικά απέναντι στην Εξουσία. Μεχρι να περάσουν από πάνω της.

Λευτεριά στον Ηλ. Νικολάου.

Συγκέντρωση στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης, Τετάρτη 2/12  9.00 π.μ.

γράμματα του Ηλία Νικολάου: 1 , 2 , 3

ανοιχτή επιστολή του πατέρα του Νικολάου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *