Για τους πυλώνες στο Αιγάλεω ή… διηγώντας τα να κλαίςΌλοι και όλες στο Αιγάλεω θα θυμούνται την αφίσα του δήμαρχου Καλογερόπουλου το καλοκαίρι του 2005 που ανακοίνωνε με περηφάνεια την δικαίωση ενός μακροχρόνιου “αγώνα”: την αποξήλωση των πυλώνων υψηλής τάσης της ΔΕΗ.  Στην ιστοσελίδα του Δήμου (http://www.aigaleo.gr/Default.aspx?tabid=248&language=el-GR) το 2005 γίνεται αναφορά στην αποξήλωση: Προβλέπεται μέσα σε μια διετία και η αφαίρεση των πυλώνων και των γραμμών υψηλής τάσης.
Σε ανακοίνωση της 25/4/2006 ο τότε υπουργός ανάπτυξης Σιούφας δήλωνε: Μαζί με τον συνάδελφό μου Τάσο Νεράντζη και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης Νίκο Στεφάνου βρισκόμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να κάνουμε μια σειρά σημαντικών ανακοινώσεων έργων στο Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας που τα επόμενα χρόνια αλλάζουν το τοπίο και την ασφάλεια στο χώρο της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας…
…καθίσταται δυνατή η αποξήλωση 4 εναέριων γραμμών μεταφοράς υψηλής τάσης που σήμερα διέρχονται πάνω από τις πυκνοκατοικημένες περιοχές του Αιγάλεω και της Αγίας Βαρβάρας μεταξύ του Ρουφ και του ΚΥΤ Κουμουνδούρου που θα συμβάλει σημαντικά στην αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων.

και ο Αναστάσιος Νεράντζης, υφυπουργός Ανάπτυξης:
…Γενεές, γενεών μεγάλωσαν έχοντας μέσα στην αυλή τους αυτούς τους πυλώνες υψηλής τάσεως, οι οποίοι πράγματι θεωρούνται επιστημονικά ότι χωρίς να έχουν επιπτώσεις στην υγεία, δεν είναι οι ιδανικότεροι μέσα στον αστικό ιστό. Με αυτά τα μέτρα δημιουργείται η δυνατότητα αποξηλώσεως των πυλώνων αυτών της υψηλής τάσεως και έτσι η Νέα Διακυβέρνηση αποδεικνύει ότι και τα Δυτικά Προάστια, το Αιγάλεω, η Αγία Βαρβάρα έχουν, και αυτά, το ίδιο δικαίωμα ζωής. Μιας ζωής καλύτερης, ποιοτικότερης και ουσιαστικότερης.
Έχουν περάσει περίπου 4,5 χρόνια από την πανηγυριώτικη αφίσα του Καλογερόπουλου  και οι πυλώνες της ΔΕΗ συνεχίζουν να δεσπόζουν στις γειτονιές του Αιγάλεω.

Το πρόβλημα είναι σαφές

Σε δημοσίευμα των «The Sunday Times» τον Ιούλη 2009 αναφέρεται: Καρκινογόνοι είναι οι πυλώνες υψηλής τάσης, σύμφωνα με μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το βρετανικό υπουργείο Υγείας, τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν πρόσφατα και παρουσιάζονται συνοπτικά σε δημοσίευμα της εφημερίδας
Τα νέα στοιχεία σχετικά με τους κινδύνους ανάπτυξης καρκίνου για όσους ζουν σε περιοχές που βρίσκονται κοντά σε πυλώνες ηλεκτρικής ενέργειας, προέρχονται από έρευνα της ομάδας του Βρετανού καθηγητή Denis Henshaw, από το Πανεπιστήμιο του Bristol. Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές κοντά σε πυλώνες (σε δίκτυα δηλαδή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας όμοια με αυτά της ΔΕΗ) εκτίθενται σε ακτινοβολία που υπερβαίνει κατά πολύ τα ανώτατα όρια ασφαλείας.
Ο κίνδυνος είναι πολύ μεγαλύτερος για τα παιδιά, καθώς, σύμφωνα με τη μελέτη των Βρετανών ειδικών, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως η ακτινοβολία από τους πυλώνες ηλεκτρικής ενέργειας συνδέεται άμεσα με ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΛΕΥΧΑΙΜΙΑΣ.
Επιπλέον, η  επιδημιολογική έρευνα Βρετανών επιστημόνων, που παρουσίασε ο καθηγητής Γενετικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, Κώστας Τριανταφυλλίδης, έδειξε ότι ο κίνδυνος παιδικής λευχαιμίας είναι αυξημένος κατά 69% σε παιδιά ηλικίας κάτω 15 ετών που ζουν σε αποστάσεις ως 200 μέτρα από γραμμές υψηλής τάσης, σε σύγκριση με παιδιά που ζουν σε αποστάσεις πάνω από 600 μέτρα. Ανέφερε ακόμη πως ενήλικοι που ζούσαν τα πρώτα πέντε χρόνια της ζωής τους σε αποστάσεις ως 300 μέτρα από αγωγούς μεταφοράς υπερυψηλής τάσης, είχαν κατά 1,3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα ν’ αναπτύξουν καρκίνο σε σχέση με αυτούς που ζούσαν σε αποστάσεις άνω των 600 μέτρων.
Σαν συμπέρασμα καταλήγουμε στο ότι ο άνθρωπος δέχεται υπερβολική ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία για την υγεία του σε απόσταση κάτω των 30 μέτρων από τις γραμμές υψηλής τάσης, ενώ ασφαλής απόσταση θεωρούνται τα 200 μέτρα. Γι’ αυτό στις δυτικές χώρες ήδη εφαρμόζονται – στην χειρότερη περίπτωση  – οι «πράσινες ζώνες» για την διέλευση των πυλώνων πλάτους πάνω από 200 m, εντός των οποίων δεν επιτρέπεται καμιά δραστηριότητα κοινωνικής ζωής. Το ίδιο ισχύει και για τους υποσταθμούς.
Το πόσο αυτή η σημειολογία διαχέεται στον κοινωνικό ιστό διαπιστώνεται ακόμη και σε οδηγίες κτηματομεσιτικών γραφείων όσον αφορά την εκτίμηση της αξίας ενός ακινήτου ή ενός διαμερίσματος, οι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν είναι αρκετά σημαντικοί. Μεταξύ αυτών των αρκετά σημαντικών παραγόντων είναι και η ύπαρξη ρύπων και πυλώνων της ΔΕΗ…

Οι προτάσεις και η ΔΕΗ

Οι επιστήμονες, μεταξύ άλλων αυτονόητων προτείνουν: * Να χαμηλώσουν ακόμη περισσότερο τα όρια ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.
* Ν’ αυξηθούν οι επιτρεπόμενες αποστάσεις από γραμμές μεταφοράς υπερυψηλής τάσης από 30 σε 200 μέτρα.
* Να μειωθούν τα όρια έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που προκύπτει από γραμμές υπερυψηλής τάσης κατά 15 φορές!!!
* Να υπογειοποιηθούν οι γραμμές υπερυψηλής τάσης που βρίσκονται σε κατοικημένες περιοχές.
Σε κάθε περίπτωση η ΔΕΗ δεν συζητά την έξοδο των Κ.Υ.Τ., παρά μόνο την υπογειοποίηση των Γ.Μ.Υ.Τ αλλά τα έξοδα να τα πληρώσουν οι δημότες. Πρέπει να πληρώσουν οι δημότες δηλαδή τους εγκληματίες της ΔΕΗ για να σταματήσουν να απειλούν την υγεία τους…
Επιπλέον στην Ελευθεροτυπία της 26/9/07  αναφέρεται: Ακόμη οι υπεύθυνοι της ΔΕΗ επέρριψαν ευθύνες σε όσους εμποδίζουν τη δημιουργία υποσταθμών στα αστικά κέντρα, οι οποίοι θα διευκολύνουν τη διανομή ηλεκτρικού ρεύματος. Δεν είναι δυνατόν από τη μία μεριά να ζητούν οι καταναλωτές κάθε στιγμή ηλεκτρικό σε όποια ποσότητα τους χρειάζεται, και από την άλλη να μην επιτρέπουν έργα που θα διευκολύνουν τη διοχέτευσή του στην κατανάλωση” Ακόμη κι αν η καταναλωτική κουλτούρα του νεοέλληνα  επιδέχεται σκληρής πολεμικής τίποτε δεν δικαιολογεί τη μη εφαρμογή μέτρων που εφαρμόζονται ως αυτονόητα οπουδήποτε αλλού ακόμη και με τα μέτρα του καπιταλιστικού κόσμου.
Όσον αφορά την υπογειοποίηση των γραμμών υψηλής τάσης ειδικά στην περιοχή μας, η μόνη αναφορά που εντοπίσαμε είναι αυτή του Θεοδωρακόπουλου, διευθύνοντα σύμβουλου της ΔΕΗ που το 2007 απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Κ. Μητσοτάκη στην Βουλή, διευκρινίζει: «Για να απομακρυνθούν οι πυλώνες των Γ.Μ. που διέρχονται από το Δήμο Aγ. Βαρβάρας πρέπει προηγούμενα να κατασκευαστεί το ΚΥΤ Ρουφ που είναι προγραμματισμένο για κατασκευή το 2010. Ήδη για το έργο αυτό έχει εγκριθεί η Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση. Επίσης πρέπει να εγκατασταθούν τα υπόγεια καλώδια 400 KV για την σύνδεση του ΚΥΤ Ρουφ με τα ΚΥΤ Κουμουνδούρου και Αχαρνών που επίσης προγραμματίζονται για το 2010. Πρέπει να γνωρίζετε ότι τα έργα αυτά είναι σύνθετα και χρονοβόρα τόσο όσον αφορά τις αδειοδοτήσεις τους όσο και το στάδιο της υλοποίησης τους.
Η ΔΕΗ/ΔΝΕΜ, παρόλο το πολύ επιβαρημένο πρόγραμμα έργων που έχει για τα επόμενα χρόνια εφόσον δεν υπάρχουν απρόβλεπτες καθυστερήσεις θα υλοποιήσει τα έργα αυτά σύμφωνα με τον προγραμματισμό τους
».

Επίλογος

Από τη δεκαετία του 1950 που εγκαταστάθηκαν οι πυλώνες υπερυψηλής τάσης της ΔΕΗ στο Αιγάλεω κανείς δεν γνωρίζει το μέγεθος της ζημιάς σε καρκίνους και παιδικές λευχαιμίες που έχει προκληθεί στους κατοίκους της περιοχής. Και συγκεκριμένα αυτούς που βρίσκονται στην επικίνδυνη ζώνη των 200 μέτρων πέριξ των πυλώνων. Εν γνώσει των συνεπειών αυτών, τόσο η κεντρική και τοπική εξουσία όσο και η ΔΕΗ, συνέχιζε επί δεκαετίες και συνεχίζει και σήμερα να απαξιώνει τη ζωή ανυποψίαστων  ανθρώπων. Πρόκειται για μια κυνική απαξίωση, μια επιθετική και δολοφονική  διευθέτηση των συμφερόντων της κυριαρχίας σε βάρος των υπηκόων… Η ΔΕΗ δεν ομολογεί ευθέως την εγκληματική της ενεργειακή πολιτική μια και στο συγκεκριμένο δεν είναι μόνο το κόστος των υπογειοποιήσεων που πρέπει να αναλάβει αλλά και το κόστος των χιλιάδων αγωγών που θα ασκηθούν σε βάρος της. Ανεξάρτητα αν το έργο της υπογειοποίησης των πυλώνων θα πραγματοποιηθεί το 2010 όπως εξαγγέλλει η ίδια η αφερέγγυα και εγκληματική ΔΕΗ (εξάλλου κανείς από τους αρμόδιους δεν νιώθει την ανάγκη να ενημερώσει τους άμεσα και διαρκώς πληττόμενους κατοίκους), η ζημιά στην υγεία των ανθρώπων που προκλήθηκε εδώ και 50 χρόνια και συνεχίζεται να προκαλείται δεν αποκαθίσταται με τίποτε, δεν αντιστρέφεται, δεν πρόκειται να ξεχαστεί.
Οι πυλώνες πρέπει να ξηλωθούν μαζί με την δολοφονική κυριαρχική κουλτούρα που πρεσβεύουν…

Στην αεροφωτογραφία έχουμε σημειώσει τους πυλώνες του δικτύου που διαπερνά το Αιγάλεω. Κάθε κίτρινο σημείο περιλαμβάνει 4 πυλώνες σε παράλληλη διάταξη. Δηλαδή οι πυλώνες στο Αιγάλεω είναι 28. Η κόκκινη ζώνη είναι η ζώνη των 200 περίπου μέτρων πέριξ των πυλώνων και σηματοδοτεί το πεδίο που δέχεται την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

One thought on “Για τους πυλώνες στο Αιγάλεω ή… διηγώντας τα να κλαίς”

  1. ωραιο κειμενο και σημαντικη κινηση! αν και λιγο διαφορετικά απο ότι μας έχετε συνηθήσει μέχρι τώρα! καλή συνέχεια!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *