Οι χθεσινές εφημερίδες δημοσιεύουν τα στατιστικά που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο προστασίας του πολίτη για τη δράση των “αστυνομικών της γειτονιάς”, ενός θεσμού που επανενεργοποιήθηκε πριν από πέντε μήνες. Γράφει σχετικά η Καθημερινή:
Αστυνομικοί της Γειτονιάς έχουν επέμβει σε 540 περιπτώσεις και έχουν κάνει συλλήψεις σε αυτόφωρα αδικήματα. Εχουν καταθέσει 214 μηνύσεις για αδικήματα σχετικά με τη λειτουργία των καταστημάτων, την προστασία του περιβάλλοντος, την ηχορρύπανση και την οδική ασφάλεια. Κατέγραψαν 154 εστίες εγκληματικότητας, 562 περιστατικά που υποβαθμίζουν περιοχές, καθώς και 115 προβλήματα που αφορούν σχολικές μονάδες. Οι καταγραφές προωθήθηκαν σε υπηρεσίες της ΕΛ. ΑΣ. και άλλους αρμόδιους φορείς, για επίλυση. Οι πολίτες κατέφυγαν στον Αστυνομικό της Γειτονιάς για 2.116 προβλήματα από τα οποία επιλύθηκαν τα 1.576. Ακόμα, πραγματοποίησαν 6.745 επισκέψεις σε άτομα με προβλήματα υγείας για το γνήσιο της υπογραφής και άλλες διοικητικές πράξεις, ενώ επισκέφθηκαν 722 σπίτια ή άλλους χώρους όπου είχαν σημειωθεί εγκληματικές ενέργειες είτε για συλλογή στοιχείων είτε για ψυχολογική υποστήριξη των παθόντων. Προκειμένου να ενημερώσουν τους πολίτες για θέματα εγκληματικότητας, ναρκωτικών κ. ά., Αστυνομικοί της Γειτονιάς έκαναν 47.644 επισκέψεις σε συλλόγους, υπηρεσίες και άλλους φορείς. Στο ίδιο πλαίσιο, διοργάνωσαν 563 διαλέξεις.
Ωραιότατα. Πάμε τώρα να δούμε παραγωγικότητα ανά μονάδα:
Οι “αστυνομικοί της γειτονιάς” είναι 218 (σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γενάρη) ή 222 (σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση). Εργάζονται δε σε ζεύγη, επιβαίνοντας σε δίκυκλο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ.. Ας πάρουμε τη νεότερη ανακοίνωση ως πιο έγκυρη. Άρα έχουμε 111 “έφιππα” ζεύγη. Ας δούμε ξανά το έργο τους γι’ αυτούς τους πέντε μήνες.
- 540 συλλήψεις = 4,86 συλλήψεις ανά ζεύγος.
- 214 μηνύσεις = 1,93 μηνύσεις ανά ζεύγος.
- 154 εστίες εγκληματικότητας = 1,39 ανά ζεύγος
- 562 περιστατικά υποβάθμισης = 5,06 ανά ζεύγος
- 115 προβλήματα σχολικών μονάδων = 1,04 ανά ζεύγος
- 2116 αιτήματα πολιτών = 19,06 ανά ζεύγος
- 1576 επιλυμένα αιτήματα πολιτών = 14,2 ανά ζεύγος
- 6745 διοικητικές πράξεις κατ’ οίκον = 60,77 ανά ζεύγος
- 722 επισκέψεις σε χώρους τέλεσης εγκλημάτων για συλλογή στοιχείων ή ψυχολογική βοήθεια = 6,5 ανά ζεύγος
- 47644 επισκέψεις σε συλλόγους υπηρεσίες και φορείς = 429,23 ανά ζεύγος
- 563 διαλέξεις = 5,07 ανά ζεύγος
Πέντε μήνες εργασίας ισοδυναμούν περίπου με εκατό μεροκάματα.
Ήτοι, κατά μέσο όρο (που δεν είναι βέβαια πάντοτε το κατάλληλο μέτρο), κάθε ζεύγος αστυνομικών της γειτονιάς:
- Εντοπίζει ένα πρόβλημα σχολικής μονάδας κάθε εκατό μέρες.
- Εντοπίζει μια εστία εγκληματικότητας κάθε 72 μέρες.
- Κάνει μια μήνυση κάθε πενήντα μέρες.
- Κάνει μια σύλληψη κάθε είκοσι μέρες.
- Εντοπίζει ένα περιστατικό υποβάθμισης κάθε είκοσι μέρες.
- Κάνει μια διάλεξη κάθε είκοσι μέρες.
- Επισκέπτεται έναν χώρο τέλεσης εγκλήματος κάθε 15 μέρες.
- Επιλύει ένα αίτημα πολιτών κάθε επτά μέρες.
- Δέχεται ένα αίτημα πολιτών κάθε πέντε μέρες.
- Κάνει δύο διοικητικές πράξεις κατ’ οίκον κάθε τρεις μέρες.
- Επισκέπτεται τέσσερις συλλόγους υπηρεσίες ή άλλους φορείς τη μέρα.
Δε νομίζω ότι χρειάζεται να το κουράσουμε περισσότερο για να καταλάβει ο αναγνώστης ποιος ο ρόλος των “αστυνομικών της γειτονιάς”. Το υπουργείο ΠΡΟΠΟ θα μπορούσε να προσφέρει στην κοινή γνώμη και αναλυτικότερα στοιχεία, ώστε, αν κάνουμε λάθος στην εκτίμησή μας, να την αναθεωρήσουμε. Ας βοηθήσουμε το υπροπο και με ορισμένες ερωτήσεις:
Περιλαμβάνεται ή όχι στα “αιτήματα πολιτών” κάποια από τις υπόλοιπες κατηγορίες; Πόσα απ’ αυτά τα περιστατικά αφορούν την περιοχή της Αθήνας, όπου δραστηριοποιούνται οι μισοί “αστυνομικοί γειτονιάς”; Τι διαλέξεις κάνουν οι “αστυνομικοί της γειτονιάς”; Ποιους συλλόγους υπηρεσίες ή φορείς επισκέπτονται; Τι εννοούν με τον όρο “προβλήματα σχολικών μονάδων” που, προφανώς εμπίπτουν σε αστυνομική αρμοδιότητα;
*Πρόκειται για αναδημοσίευση από την χελώνα.
Προφανώς δεν σχολιάζεται εδώ η έλλειψη "παραγωγικότητας" ούτε απαιτείται περισσότερη κοινωνική παρουσία της θεσμισμένης ρουφιανιάς στις γειτονιές. Είναι κάτι παραπάνω από προφανής ο ρόλος της επιφατικής παρουσίας των μπάτσων, η προσπάθεια νομιμοποίησης της διάχυτης ρουφιανιάς ως κοινωνικής αρετής, η επιβολή μιας κοινωνίας εκπειθάρχησης. Το "έργο" όσον αφορά την "εγκληματικότητα" αποτελεί ένα πρόσχημα…